Menu
Ajacied Bogarde koestert goede gevoelens bij Sparta

Ajacied Bogarde koestert goede gevoelens bij Sparta

Het affiche Ajax - Sparta Rotterdam mag met recht een traditionele Eredivisie-wedstrijd worden genoemd. De beide clubs speelden liefst 106 keer tegen elkaar in competitieverband en spelers als Louis van Gaal, Aron Winter en Danny Blind kwamen uit voor zowel Sparta als Ajax. Maar ook Winston Bogarde, thans assistent-trainer bij Jong Ajax, brak eerst door bij Sparta om later met Ajax de wereld te veroveren.

Bogarde is sinds het begin van dit seizoen assistent-trainer bij Jong Ajax, de trotse koploper van de Jupiler League. ,,Het bevalt goed’’, vertelt Bogarde op de Toekomst. ,,Het is wel iets anders dan wat ik de afgelopen 2 jaar heb gedaan, toen ik meer individueel trainer was. Daarna was ik nog assistent bij de jeugdelftallen. Maar je richten op één elftal is toch iets anders, al houd je uiteraard de ontwikkeling van de talenten in de gaten. Het was wel even wennen, maar het gaat nu prima.”

Speciale wedstrijd
Ajax - Sparta is voor Bogarde een speciale wedstrijd: hij speelde bij Sparta in de jeugd en brak er uiteindelijk door. Ajax kocht hem in 1994 als buitenspeler, maar schoolde hem al snel om tot linksback. Ook Daley Sinkgraven is eenzelfde traject ingegaan: ,,Dat is natuurlijk een speler die op ‘mijn’ positie speelt. Ik probeer hem op allerlei manieren daarmee te helpen”, aldus Bogarde.

‘Sinkgraven speelt op ‘mijn’ positie. Ik probeer hem op allerlei manieren te helpen’

Bogarde had in de jaren 90, net als sommige van de huidige Jong Ajax-spelers nu, tijd nodig om een vaste plek te veroveren in de A-selectie. Pas na enkele jaren profvoetbal, voornamelijk in tweede elftallen, wist Bogarde een basisplek af te dwingen.

,,Wanneer jongens bij Ajax spelen, is de norm sowieso heel hoog. En op het moment dat die spelers op doorbreken staan, dan zijn ze er in principe klaar voor. Dan praat je in dit geval over het spelen van wedstrijden. En vanuit mijn ervaring als oud-speler proberen Michael (Reiziger, red.) en ik die jongens zoveel mogelijk klaar te stomen voor het betaald voetbal.’’

Winston Bogarde duelleert op 21 januari 1996 op bezoek bij zijn oude club Sparta met Dennis Krijgsman. Ajacied Frank de Boer kijkt op gepaste afstand toe. De Rotterdamse club hield de, op dat moment Europees en wereldkampioen, knap op 3-3.
Winston Bogarde duelleert op 21 januari 1996 op bezoek bij zijn oude club Sparta met Dennis Krijgsman. Ajacied Frank de Boer kijkt op gepaste afstand toe. De Rotterdamse club hield de, op dat moment Europees en wereldkampioen, knap op 3-3.

Voor Sparta koestert Bogarde nog steeds warme gevoelens: ,,Ik heb daar in de jeugd en in het eerste elftal gespeeld. Ik ben daar ook best succesvol geweest, heb daar een goede bijdrage geleverd. Ik ben toen zelfs voor een recordbedrag verkocht. Dus wat dat allemaal betreft heb ik goede gevoelens bij Sparta.’’

‘Sparta kan een goede tegenstander zijn om het vertrouwen op te krikken’

Vertrouwen richting Klassieker
Voor nu telt echter alleen het heden, want Ajax moét winnen van Sparta om in het spoor van de koplopers van de Eredivisie te blijven. ,,Ajax heeft de 3 punten hard nodig”, benadrukt Bogarde. ,,Ik denk dat Sparta voor Ajax op dit moment een goede tegenstander kan zijn om het vertrouwen op te krikken, waarbij Ajax wat goals kan maken en met veel vertrouwen toe kan werken richting de daaropvolgende heel belangrijke wedstrijd: Feyenoord-uit.”

Lees ook: Jong Ajax steviger op eerste plaats
Lees ook: Kevin Blom fluit Ajax - Sparta

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beelden: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) Louis van de Vuurst