Menu
Ajacieden azen op revanche in Breda

Ajacieden azen op revanche in Breda

Twee keer slaagde NAC er dit seizoen al in Ajax te verslaan. Zondag azen de Amsterdammers op revanche in het Rat Verlegh Stadion. NAC - Ajax verdient het predikaat topper.

Cristian Chivu duelleert met een speler van NAC op 13 april 2003. Cristian Chivu duelleert met een speler van NAC op 13 april 2003.

In anderhalve maand tijd sloegen de Bredanaars tweemaal hun slag tegen de ploeg van trainer Adrie Koster. De Noad Advendo Combinatie zette de toon op 2 december 2007. De ploeg van trainer Ernie Brandts verliet de Amsterdam ArenA met een 1-3-overwinning. Half januari kwam de klap, zo mogelijk, nog harder aan. In de vierde ronde van het KNVB Bekertoernooi vond Ajax zijn Waterloo in het Rat Verlegh Stadion door met 4-2 te verliezen. Na zeges op Kozakken Boys en sc Heerenveen was het bekertoernooi daarmee voorbij voor de bekerhouder uit de hoofdstad.

NAC presteert de afgelopen maanden opvallend sterk en stabiel. De formatie van Brandts laat zich zowel uit als thuis moeilijk verslaan. De oud-international coachte zijn ploeg naar een gedeelde tweede plaats op de ranglijst in de Eredivisie. De Brabanders delen die tweede plaats met Ajax en Feyenoord, kemphanen die tot nu toe evenveel punten hebben gehaald. Het maakt van het treffen tussen de Amsterdammers en Bredanaars (zondag, aftrap 12.30 uur) een regelrechte topper.

Afgelopen seizoen was Ajax voor het laatst succesvol in Breda. In de competitie speelden de mannen van Henk ten Cate zich naar een 1-2-overwinning. De laatste ‘ruime’ uitzege van Ajax op NAC stamt uit de voetbaljaargang 2002-2003. In het toenmalige Fujifilm Stadion leverde NAC - Ajax de bezoekers een 3-0-overwinning op. Ajax-trainer Ronald Koeman troefde die zondagmiddag zijn NAC-collega Henk ten Cate af. Naast Ten Cate behoorde ook rechtsback Jurgen Colin tot de verliezers. Jaren later troffen beiden elkaar als Ajacied.

Andre Bergdølmo vecht in Breda een kopduel uit met Orlando Engelaar. De Ajacieden Wesley Sneijder en Cristian Chivu (op de achtergrond met afgezakte aanvoerdersband om de pols) kijken toe. Ajax won in 2003 met 3-0 van NAC. Andre Bergdølmo vecht in Breda een kopduel uit met Orlando Engelaar. De Ajacieden Wesley Sneijder en Cristian Chivu (op de achtergrond met afgezakte aanvoerdersband om de pols) kijken toe. Ajax won in 2003 met 3-0 van NAC.

Ajax begon op 13 april 2003 gehavend aan de krachtmeting met NAC. De Amsterdammers waren niet zonder schade uit de eerste Champions Leagueontmoeting met AC Milan gekomen. In de aanloop naar de uitwedstrijd tegen NAC hielden Ajax en Milan elkaar in de ArenA nog doelpuntloos in balans: 0-0. Ondanks alle blessures bleef de uitgedunde selectie van Koeman recht overeind in Breda. Wesley Sneijder opende de score vlak voor rust met een prima geplaatst schot in de bovenhoek. Een kwartier voor tijd bracht de middenvelder Andy van der Meyde succesvol in stelling: 0-2. Bijna tien minuten later hielp de snelle Van der Meyde zijn ploeg aan een derde treffer.

Op 26 augustus 1978 boekten de Ajacieden een recordzege op NAC: 1-7. Op Brabantse grond sloeg Frank Arnesen driemaal toe. Ray Clarke, Tscheu-la Ling, Dick Schoenaker en Søren Lerby lieten hun trainer Cor Brom allen ook een keer juichen. Van de 39 eerder gespeelde edities van NAC - Ajax (in de competitie) wonnen de Amsterdammers er 26. Zeven keer eindigde het treffen in een gelijkspel. Zes keer slaagden de Bredanaars erin de gasten te verslaan.

Bekijk binnenkort ook op Ajax TV naar de voorbeschouwing op NAC - Ajax.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan.>>

NAC - Ajax op je pc zien?
Klik hier om naar de website van Planet Voetbal te gaan.>>