Menu

Ajacieden blikken ontspannen vooruit

Aan de vooravond van het duel tegen Rosenborg in de Champions League maakten de Ajacieden een ontspannen indruk. Wie er dinsdag in de basis staan weten ze niet, maar goedgemutst liepen de Ajacieden door het spelershome.

Richard Witschge herinnerde zich van de uitwedstrijd dat Rosenborg een stugge ploeg was. ,,Wij waren zeker niet minder en hadden een paar kansen. Zelf heb ik hard gewerkt in Noorwegen. Ik stond met Galásek op het middenveld en we moesten telkens inschuiven."

,,Voor morgen denk ik dat we zeker de beste kansen hebben. Ik weet nog niet hoe we gaan spelen. Op de training speelden we de eerste helft van de partij met drie spitsen, de tweede helft met twee. Voor mij maakt het weinig uit, al kan ik makkelijker doorschuiven als we 4-3-3 spelen."

,,In de defensie hebben we zaterdag veel kansen weggegeven, dat is minder. We hadden zo nog een paar goals tegen kunnen krijgen. Dat moet dinsdag beter. Maar het is positief dat we zelf zoveel gescoord hebben. Ik vind het op zich niet erg om met 6-4 of iets dergelijks te winnen hoor, zolang we maar winnen", lachte de middenvelder.

,,Gelukkig lijkt het erop dat Chivu gewoon kan meedoen", vervolgde Witschge. Dat is erg belangrijk, want hij is niet alleen een goede verdediger, maar hij heeft ook veel uitstraling. Hij is een belangrijke pion in het elftal."

Witschge ging er maandag vanuit dat hij morgen in de basis staat. Voor de competitie begon had hij niet verwacht dat hij zoveel speeltijd zou krijgen. ,,Ik hoopte het natuurlijk, maar je weet het nooit. In het begin van de competitie was ik geblesseerd, nu speel ik omdat er iemand anders een blessure heeft. En het loopt aardig, al zeg ik het zelf."

De Noren zijn afgelopen weekend kampioen geworden. Witschge verwacht dat ze zich zullen hebben ingehouden met het vieren daarvan. ,,Aan de andere kant: als je zaterdag uit je dak gaat moet je dinsdag toch wel weer kunnen spelen. Hoe dan ook, ik denk dat het 2-0 wordt en Galásek en Zlatan gaan scoren", voorspelde hij.

Zlatan kan spelen, zei hij zelf. ,,Ik voel me goed. Ik heb vandaag voluit getraind, geen probleem. Ik hoefde alleen niet mee te doen met het oefenen van de corners. Het koppen bewaar ik wel tot morgen, haha. Vorige keer dat we tegen Rosenborg speelden, was het een erg moeilijke wedstrijd. We hadden wel een paar kansen, maar konden niet scoren. Ik verwacht dat we dinsdag veel balbezit zullen hebben en dat we zullen winnen", voegde hij er strijdlustig aan toe.

Henk Timmer zat er ook ontspannen bij. De doelman, die dinsdag voor het eerst namens Ajax start in een Champions-Leaguewedstrijd, was omringd door de pers. ,,Ik belde net met mijn vrouw en zei haar dat ik volgens mij geen gevoel heb. Ik voel totaal geen spanning. Nooit gehad ook.”

,,Maar genieten ga ik wel. Echt genieten. Want spelen op het hoogste niveau is het mooiste dat er is”, zei de doelman tegen zijn toehoorders.

Toch verschoot Timmer even van kleur toen hem de scheidsrechter van morgenavond werd meegedeeld. De Spanjaard Ibanez. ,,Die floot de wedstrijd Feyenoord - Sparta Praag, waarin ik op doel stond. Feyenoord verloor met 2-0 en we kregen twee rode kaarten. Stonden we opeens met negen man te voetballen...”

Dat hij morgenavond weer in de Champions League speelt, is op zich een klein wonder. Met blessures van Lobont, Didulica en Stekelenburg schoof Timmer op in de keepershiërarchie. ,,Toch vind ik het heel sneu voor Maarten. Voor zo’n groot talent is het jammer dat hij dit soort wedstrijden moet missen. Ik vind hem een zo’n goede keeper. Zoals hij keept, is hij geen talent meer, maar een routinier. Hij heeft een goede trap en goede reacties.”

Wat Timmer voor heeft op Stekelenburg is misschien zijn betere coaching in het veld. ,,Ik denk dat Ajax daardoor ook bij mij terecht is gekomen als reservedoelman”, aldus de relaxte doelman, die in Trondheim zijn tegenstanders negentig minuten lang kon observeren. ,,En dat heb ik goed gedaan. Morgen gaan we vooral genieten.”

Een heel ander verhaal vertelde Fred Grim. De 37-jarige keeper is door de blessures van de andere doelverdedigers opgeroepen en maakt dus een half jaar na zijn afscheid weer deel uit van de selectie. ,,Ik kreeg zondagochtend een telefoontje van Koeman. Hij zei dat-ie een groot probleem had en vroeg of ik alsjeblieft wilde helpen. Tja, dat was niet makkelijk, maar in het belang van de club heb ik ja gezegd. De keuze was mij op de reservebank, of geen wisselkeeper. En ik ben toch Ajacied, dus ben ik er nu weer even bij."

,,Het was wel een grote omschakeling hoor. Maar de manier waarop ik door de spelers ben ontvangen, gaf mij een warm gevoel. Met de meeste jongens heb ik natuurlijk al heel wat voetbaljaren doorgebracht. We hebben samen nogal wat meegemaakt. Vanaf het moment dat ik weer in de kleedkamer kwam, voelde het ook normaal. De training vanochtend viel eigenlijk mee. Ik heb gelukkig af en toe met de 21 jeugdkeepers op de Toekomst meegetraind."

Grim zal dinsdag, als hij in actie komt, rugnummer 41 dragen. ,,Dat heb ik gehoord, ja" bevestigde hij. ,,Maar zoals Litmanen al zei: 4+1=5 en als ik dat dan deel door 5 (vijfde keeper) kom je toch weer uit op 1! En als ik morgen inderdaad in actie moet komen, nou ja, dat zien we dan wel weer", besloot de symphatieke keeper gelaten.