Menu

Ajacieden blikken vooruit op Grazer AK

De jonge Ajacieden Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Steven Pienaar staan aan de vooravond van het belangrijkste duel van het seizoen: de derde voorrondewedstrijd tegen Grazer AK. Bij 0-0 of winst plaatst Ajax zich voor de UEFA Champions League. De aanvoerder, de doelpuntenmaker in Graz en de uitgeruste Zuid-Afrikaan blikken kort vooruit.

Steven Pienaar oogde dinsdag relaxed. De jonge Zuid-Afrikaan kreeg na afloop van Vitesse - Ajax een weekje rust van trainer Ronald Koeman en dat kwam heel erg gelegen. Pienaar had namelijk in de zomer nauwelijks tijd om uit te rusten van het lange zware seizoen 2002-2003. Zuid-Afrika speelde namelijk - in de tijd dat zijn collega's allemaal op het strand lagen - nog enkele interlands. Nadat die waren gespeeld, was de voorbereiding op de nieuwe jaargang weer in volle gang. ,,Ik had het weekje rust echt nodig. Nu voel ik me fit en goed."

Dus kan hij er eventueel morgenavond weer vol tegenaan in de wedstrijd tegen Grazer AK. Als hij speelt uiteraard, want op de laatste training kreeg hij niet de hele tijd een geel hesje om de schouders. ,,Het kan tegen Grazer AK alle kanten op", verwacht Pienaar. ,,We moeten zorgen dat we de nul houden."

Aanvoerder Rafael van der Vaart hoopt dat de wedstrijd woensdagavond de mindere vorm van de afgelopen weken kan doen vergeten. ,,Ik heb geen verklaring voor het feit dat het de afgelopen drie wedstrijden minder ging. Koeman heeft me niet zozeer verantwoordelijk gehouden, maar hij heeft wel gezegd dat het beter moest. Als aanvoerder moet ik de ploeg op sleeptouw nemen en dat heb ik ook geprobeerd, maar dat lukt niet altijd. Het zal een moeilijke wedstrijd worden woensdag. Die jongens zijn bijna allemaal twee meter lang. Ik hoop dat we de slechte reeks van de afgelopen weken kunnen omdraaien. Hoe dat moet gebeuren? Ik weet het niet. We zullen ons voor honderd procent en een beetje meer moeten inzetten. Toch heb ik er wel vertrouwen in dat we door zullen gaan. Een wedstrijd in de Champions League is toch heel anders dan in de competitie. Het is voor iedereen heel belangrijk dat we door gaan. Wij zullen er dus alles aan doen.’’

De opstelling heeft Ronald Koeman nog niet bekend gemaakt aan de spelers. Vooral voor Wesley Sneijder is het onzeker of hij vanaf het beginsignaal zal starten. Sneijder: ,,Ik weet nog niet of ik speel. De opstelling wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt. Als ik niet speel denk ik dat het meer te maken heeft met de ‘poppetjes’ die Koeman op bepaalde posities neer wil zetten dan met mij persoonlijk. En als ik wel speel dan zal ik alles geven.’’ Sneijder heeft net zo min als Van der Vaart een verklaring voor het slechte spel van de afgelopen weken. ,,Tegen RBC afgelopen zaterdag waren we niet agressief genoeg, we zaten er niet genoeg bovenop. Tegen Grazer zal het een lastige wedstrijd worden, maar ik denk wel dat we kunnen winnen. We hebben tijdens het Amsterdam Tournament laten zien dat we goed kunnen voetballen. We hebben een topploeg als Inter weggespeeld. Ik denk dat de vorm vooral een mentale kwestie is. Ik ga ervan uit dat we woensdagavond er allemaal weer zullen staan.’’