Menu

Ajacieden: 'Doelstelling gelukkig gehaald'

Met vier punten uit zes wedstrijden heeft Ajax de bijgestelde doelstelling gehaald en dat leidde natuurlijk tot opluchting en blijdschap bij de Ajacieden. Vooral ook omdat ze een goede wedstrijd hadden gespeeld, vonden ze zelf.

,,Als je uitgaat van het begin van het seizoen is UEFA-Cupvoetbal een troostprijs, maar aangezien die doelstelling halverwege de eerste helft van het seizoen is bijgesteld, hebben we de doelstelling mooi bereikt'", vond Hans Vonk. De doelman van Ajax kreeg na negen minuten al de eerste goal om zijn oren. ,,Ik had daarvoor een bal uit de lucht geplukt, maar na dat eerste gerichte schot na negen minuten kon ik de bal gelijk uit het net vissen. Het eerste doelpunt tegen, dat is nooit prettig voor een keeper."

Dat Ajax moeizaam begon tegen Bayern kon Vonk wel verklaren: ,,Zij speelden anders dan we gedacht hadden, met een man dichter achter de twee spitsen. Daardoor moest Tomás Galásek ook een man oppakken en dat was niet de bedoeling. Maar na een minuut of twintig pakten we het goed op. De tweede helft was denk ik erg spannend. Ik hoorde pas tien minuten voor tijd wat de stand was in de andere wedstrijd. Dan hink je even op twee gedachten of je moet aanvallen of juist niet, want dan bestaat er altijd het gevaar dat je nog een doelpunt tegen krijgt. Maar uiteindelijk hebben we, met toch aardig voetbal volgens mij, Europees voetbal gehaald. Zij het met de hakken over de sloot."

Nigel de Jong kon terugkijken op een goede wedstrijd. ,,Als je kijkt naar het percentage balbezit, dat was in de eerste helft iets meer dan zestig procent geloof ik, dan weet je dat je tegen een ploeg als Bayern München een goede wedstrijd hebt gespeeld. Bij vlagen hadden we heel goede acties.''

Uitgerekend zijn ploeggenoot bij Oranje, Roy Makaay, tekende voor het eerste doelpunt. ,,Ik dacht: 'Hij flikt het weer!'", lachte De Jong. ,,Dat was eigenlijk het enige vervelende dat in de eerste twintig minuten gebeurde. Maar dan moet je je koppie niet laten hangen, want je weet dat er meer te halen is." De Jong scoorde na bijna een uur spelen een doelpunt dat werd afgekeurd wegens buitenspel. ,,Dat was het niet", verzekerde de middenvelder. ,,Daar heb ik wel een naar gevoel over, maar ik ben toch blij dat we Europees voetbal hebben gehaald. Want daar gingen we voor."

In de eerste helft kreeg Ryan Babel een kans waar meer in had gezeten. De spits kwam alleen voor de keeper en schoot ver over het doel van Kahn. ,,Als ik rustiger was gebleven, had ik beter ingeschoten", gaf Babel toe. De Ajacied had bewondering voor zijn collega in Duitse dienst, die na negen minuten uit zijn eerste mogelijkheid wel raak schoot. ,,Makaay maakt het fantastisch af. Op zo'n moment zie je de klasse van zo'n spits. Op het moment dat hij er moet staan, staat hij er."

Babal kreeg in de tweede helft een gele kaart van de Portugese arbiter wegens een schwalbe. ,,Dat was ook zo", gaf Babel onmiddellijk toe. ,,Ik zocht de keeper op en hoopte dat hij me nog zou aanraken, maar dat gebeurde niet. Ik ging voor de penalty, maar misschien had ik beter kunnen doorlopen. Dan had ik misschien wel gescoord. Ik vind dat ik verder redelijk speelde, al ging ik de duels in de lucht misschien een beetje slap in. Maar we hebben UEFA-Cupvoetbal en dat geeft een goed gevoel."

,,Weer was het onze vriend Roy", lachte Wesley Sneijder na afloop. ,,Hij is een van de weinigen die zo een bal kan inschieten, het leek een onmogelijke hoek. Dat is gelijk de kracht van München, uit een enkele kans meteen scoren."

,,Na het doelpunt van Makaay schakelden we vrij snel om en kwam er druk van ons vooruit. Nigel moest in eerste instantie Ballack volgen en ik Frings, maar uiteindelijk pakte het allemaal anders uit en kwam ik meer als een nummer tien te spelen", analyseerde de middenvelder. ,,En in die positie voelde ik me lekker. Ik speelde verdedigend vrij goed en ook in aanvallend opzicht heb ik mijn steentje kunnen bijdragen."

Sneijder werd een kwartier voor tijd gewisseld. Er kon nog van alles gebeuren. Zenuwslopend, vond Sneijder het. ,,Die tien minuten op de bank duurden langer dan die tachtig in het veld", aldus de middenvelder.

Natuurlijk was Sneijder blij met het feit dat Ajax overwintert in Europa. ,,De nieuwe doelstelling is gehaald, laten we die UEFA Cup nu maar pakken ook. Want als we zo spelen als vandaag hoeven we voor niemand bang te zijn.''