Menu

Ajacieden gaan voor volle winst in Lyon

Tijdens de persddag voor Lyon - Ajax lieten de Ajacieden blijken niet bang te zijn voor de Fransen. Ajax moet voor de volle winst gaan, maar dat liever in een wat behoudender systeem. Want 'die Fransen zijn gluiperig', vond Nigel de Jong.

Verrassing in de selectie voor het duel tegen Lyon is Rafael van der Vaart. De middenvelder traint na een blessureperiode van zeven weken sinds enkele dagen met de groep en dat gaat goed. ,,Ik ben nog wat onzeker af en toe, vooral in de duels, die heb ik nog niet echt gehad. Met de partij op de training heb ik het geprobeerd, maar er was geen aanleiding om ergens vol in te gaan", vertelde hij.

Koeman neemt Van der Vaart dus mee, maar of de middenvelder zal spelen is nog twijfelachtig. De Ajacied keek er niet van op dat hij dinsdagochtend in het vliegtuig zit. ,,Het is snel gegaan, vooral de laatste week. Ik gokte op de wedstrijd tegen Inter, maar ben blij dat ik er nu al bij zit. Ik vind het wel heel lekker dat er een extra week tussen zit, waardoor ik meer tijd heb om helemaal te herstellen. Het enige dat nog niet honderd procent is, is mijn conditie, maar die is nu redelijk."

Hij staat in ieder geval niet in de basisopstelling. ,,Het ligt aan de trainer of ik een paar minuten inval. Hoeveel dat zal zijn, hangt af van de stand, denk ik", aldus Van der Vaart. Volgens de middenvelder is het systeem waarin Ajax zal spelen aanstaande woensdag niet zo heel belangrijk: ,,Ik denk dat 4-4-2 goed is, want het zal een lastige wedstrijd worden. Bovendien spelen wij uit. Maar we hebben ook goede wedstrijden gespeeld in ons eigen systeem. Hoe dan ook, ik denk dat het 1-1 wordt, en Zlatan scoort.''

Volgens Tomás Galásek is het team er klaar voor.,,We hebben verschillende mogelijkheden hoe we ten strijde zullen gaan tegen Lyon. In elk van de twee systemen kunnen wij aanvallend gevaarlijk zijn. Ik hoop dat wij een goede dag hebben en zij een wat mindere. Lyon was tenslotte vanaf de loting al favoriet als groepswinnaar. Dat is niet veranderd. Het zal een lastige wedstrijd worden. De thuisploeg begint altijd opportunistischer dan de gasten. Zo hebben wij dat in de Arena ook gedaan en het werkte in ons voordeel. Zo zullen zij ook beginnen. Natuurlijk wil ik het liefst winnen, maar met een gelijkspel hebben wij ook nog steeds kans op het bereiken van de tweede ronde. Maar ik denk dat het 1-0 voor ons wordt, Mido maakt het doelpunt", aldus Galásek.

Maxwell zit gelukkig ook weer bij de selectie. De Braziliaan, die afgelopen zaterdag zijn eerste doelpunt voor Ajax scoorde, zal waarschijnlijk starten tegen Lyon, alleen is de positie is nog onduidelijk. Afhankelijk van het systeem zal hij linksback (4-3-3) of links op het middenveld (4-4-2) spelen. Maxwell voelt zich goed, heeft nergens meer last van, maar hij is in conditioneel opzicht nog geen honderd procent. ,,Ik ben klaar om het team te helpen, want zal een moeilijke wedstrijd worden", zei de Ajacied.

,,Misschien is het beter om nu 4-4-2- te spelen. Dan hebben we wellicht meer balbezit en laten we minder ruimte voor Lyon. Voor mij maakt het niet uit, ik denk niet aan mezelf, het gaat om wat goed is voor het team. Het is een cruciale wedstrijd die we zeker niet mogen verliezen. Een uitwedstrijd is vaak lastig. Zeker tegen Lyon, want zij zijn technisch heel goed. Daarom moeten wij in ieder geval goed verdedigen, ons eigen spel proberen te spelen en toch kansen zien te creëren om te scoren. Tegen het einde moeten we ons niet door vermoeidheid laten overmannen, maar goed geconcentreerd blijven. Dan heb ik er vertrouwen in en winnen we met 2-1. Misschien scoor ik wel weer! Maar het is woensdag totaal niet belangrijk wie er scoort, als het maar gebeurt", aldus de altijd rustige Maxwell.

Voor Nigel de Jong is het allemaal even spannend. Of hij aan spelen toekomt in Lyon is nog onduidelijk. Koeman beslist dinsdag wie hij laat starten. De Jong hoopt natuurlijk op speelminuten, maar geniet sowieso van het feit dat hij erbij is. De Jong: ,,Ik zit er net een week bij en geniet van elke dag. Ik ben nog maar een A-junior namelijk. Het is aan de trainer om de opstelling te maken. Het zal niet makkelijk zijn om tegen die gasten van Lyon te spelen, ze zijn fysiek en technisch sterk. Ze hebben afgelopen weekeinde in de competitie een aantal spelers gespaard voor woensdag, geloof ik."

,,Ik denk dat we beter 4-4-2 kunnen spelen, met hangende vleugelspitsen. Op die manier kunnen we goed verdedigen, maar ook aanvallend spelen. Dat verdedigen is nodig, want die Fransen kunnen gluiperig zijn, voor je het weet ligt er een in. We gaan voor de winst, dat is duidelijk. We mogen in ieder geval niet verliezen. Als we gelijk spelen, kunnen we het in de laatste wedstijd tegen Inter thuis afmaken. Ik heb alle vertrouwen in het team, we doen voor niemand onder. Het wordt 2-1 voor ons, Zlatan en Mido scoren. Of een van de buitenspelers, als we op die manier spelen", voorspelde de verdediger.