Menu
Ajacieden geknield glijdend over ijs

Ajacieden geknield glijdend over ijs

,,Ik heb echt het gevoel dat ik het in de poten heb’’, laat Jeroen van der Boom het jubelend klinken terwijl hij gehurkt over het ijs glijdt en zijn curlingsteen nakijkt. De Ajax-sponsors en gasten werden donderdagochtend ingewijd in de curlingsport. Mister Ajax Sjaak Swart (gast van ‘zijn’ Ajax) bekeek het tafereel liever veilig vanaf het beton.

De sponsors en gasten van Ajax worden op een buitenlandse reis traditioneel getrakteerd op een compleet programma. Twee dagen lang worden de Ajacieden op sleeptouw genomen. Met de Ajax-wedstrijd waarnaar wordt toegeleefd, als finishing touch. Deze donderdag staat een dagdeel compleet in het teken van curling. Een even logische als originele keuze, in een tijd waarin de Winterspelen in Vancouver ook Nederland in zijn greep houden.

Voorafgaand aan Vancouver 2010 trok Torino 2006 de aandacht van wintersporters waar ook ter wereld. In Turijn, pal tegenover de befaamde Fiat-fabrieken, verrees speciaal voor de Spelen ook een nagelnieuwe curlinghal. Vier jaar na de ‘Italiaanse’ Winterspelen ligt de hal er zorgeloos bij. De sponsors en gasten vanuit Amsterdam worden hartelijk welkom geheten door Giovanni, de bondscoach van de Italiaanse curlingers. ,,Plezier staat vandaag voorop’’, vertelt Giovanni in typisch Engels-Italiaans. Wat volgt is een uitleg over sliders (de zooltjes waarmee over het ijs wordt gegleden), het vegen met de ‘bezems’, de regels van het spel en het doel van de ochtend. De mutsen die worden uitgedeeld, dragen het logo van de Curling Academy Torino. Wat de Ajacieden wacht is een heuse masterclass in een sport die sinds 1998 de Olympische status verwierf.

Sjaak Swart besluit op het allerlaatste moment toch liever toeschouwer te zijn. Als de groep de ijspiste opstapt, biedt Mister Ajax aan scheidsrechter te zijn. Een ochtendje op een ijsvloer slaat de topfitte zeventiger beleefd af. ,,Sjaak, kom in elk geval even het veld keuren’’, probeert een Ajax-sponsor nog. Tevergeefs. ,,Mijn armen zijn nooit zo sterk geweest als mijn benen’’, legt Swart uit. ,,En ik ben er bovendien niet op gekleed.’’ In de twee uur die volgen houdt de Amsterdammer alle verrichtingen nauwgezet op het oog. Swart spaart zich liever voor zijn wekelijkse trainingen en (bijna) wekelijkse wedstrijden met Lucky Ajax.

De capriolen van Jeroen van der Boom en Bryan Roy spelen zich pal voor de neus van Swart af. Vanaf de kant worden glimlachen nauwelijks onderdrukt. Met Van der Boom’s schoonvader en Ajax-businessseathouder Cor de Wit wedt Swart welk team er het beste van af zal brengen. ,,Ik zet 5 euro op team-Roy’’, legt Swart in. ,,Jij wedt vast op je schoonzoon.’’

Zanger Jeroen van der Boom heeft het curling 'in de poten'. Zanger Jeroen van der Boom heeft het curling 'in de poten'.

De oefeningen baren daadwerkelijk kunst, zo blijkt al na een stief kwartiertje trainen. De eerste sponsors en gasten glijden tamelijk elegant over het ijs. Doel is om vanuit de startblokken een korte ‘run’ te maken, waarna de 19,1 kg zware curlingsteen al glijdend naar het ‘huis’ aan de overkant wordt gebracht. Het huis bestaat uit een grote rode ring, met een kleinere blauwe daarin. Hoe lastig het nog altijd is, bewijst Van der Boom als hij zijn steen veel te veel vaart meegeeft. Roy moet – gewapend met zijn veegbezem - een fikse sprint trekken over de ijsvloer. De linksbuiten van weleer en huidig jeugdtrainer op de Toekomst kan maar net voorkomen dat de rappe steen buiten de baan belandt. Drie geslaagdere pogingen later lijkt de zanger/Topper het spel pas echt ‘in de poten te hebben’. Al klagen de oud-topvoetballer en de Topper allebei wel over licht opspelende liesklachten.

,,Je onderschat deze sport snel’’, weet Van der Boom na het eerste uurtje curling. Tijdens de pauze wordt een drankje gedronken en vinden de croissants, koekjes en chocoladetaartjes gretig aftrek. De nieuw ontdekte sport maakt hongerig en dorstig. ,,Iedereen had het vooraf over een domme sport. Maar als je hier heen gaat is het toch lachen."

Ook het vooruitzicht op een echt, onderling curlingduel blijkt letterlijk nauwelijks te versmaden. Sommige kersverse curlingers staan nog wat onvast op het ijs. Aan verbeten vechtlust en wil tot winnen geen gebrek. De strijd blijft uiteindelijk onbeslist. Iedereen heeft zijn best gedaan, niemand echt gewonnen. Swart geeft Van de Boom uiteindelijk spontaan een 7 als cijfer op zijn eerste curlingrapport. Roy moet het, ook vanwege zijn blessure, doen met ‘slechts’ een zesje. ,,Verder heb ik zeker het nodige curlingtalent gezien vandaag’’, besluit Swart. ,,Ben benieuwd hoeveel Ajacieden hier in Nederland mee verder gaan.’’

Na de curlingsessie wachtte de Ajacieden een nieuwe masterclass… pizzabakken.

Bekijk volgende week de reportage over de masterclasses curling en pizzabakken op Ajax TV

Foto's: Ajax.nl/AEGON
Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges

Mister Ajax Sjaak Swart wierp zich in de curlinghal op als scheidsrechter. Mister Ajax Sjaak Swart wierp zich in de curlinghal op als scheidsrechter.
Giovanni, bondscoach van de Italiaanse curlingers, legt uit. Giovanni, bondscoach van de Italiaanse curlingers, legt uit.
Curling vormde onderdeel van het sponsorprogramma in Turijn. Curling vormde onderdeel van het sponsorprogramma in Turijn.
Groepsfoto van Ajax' sponsors en gasten in Turijn. Groepsfoto van Ajax' sponsors en gasten in Turijn.