Menu
Ajacieden genieten bij batik-workshop

Ajacieden genieten bij batik-workshop

Daags na de wedstrijd tegen Persija bracht Ajax een bezoek aan het Museum Nasional in Jakarta. Niet om de beroemde collectie te bekijken, maar voor een batik-workshop met kinderen uit een kansarme omgeving en een potje voetbal met dezelfde kids in de museumtuin.

Batikken: de kunst om stof met verf van decoratie te voorzien. Voor de meeste Ajacieden is het een nieuwe ervaring. De voetballers en staf worden bij aankomst in het Museum Nasional in groepjes opgedeeld en gaan vol enthousiasme met de kinderen aan de slag. Trots toont iedereen de eindresultaten: vogels, vissen, dolfijnen en steeds met het Ajax-logo erbij.

Nog mooier dan het batikken vinden de kinderen de komst van de Ajacieden. Iedereen wil op de foto met de voetballers, overal worden handtekeningen gezet. Siem de Jong: ,,Deze kinderen hebben het niet makkelijk. In mijn groepje zaten veel kinderen die hun ouders hebben verloren. Dat is heftig. Het is moeilijk voor te stellen hoe de omstandigheden hier soms zijn. En als je dan vandaag alleen maar lachende gezichten ziet, dan is dat ontzettend mooi.”

Siem de Jong komt even kijken bij de batikgroep van Niklas Moisander. Siem de Jong komt even kijken bij de batikgroep van Niklas Moisander.

De clinic is georganiseerd op initiatief van de Ajax Foundation. In samenwerking met de lokale ambassade en enkele lokale stichtingen (bij elkaar gebracht door NSA International), werden 75 kinderen uitgenodigd voor de batiksessie. Alle aanwezige kinderen zijn afkomstig uit kansarme buurten. De stichtingen proberen hen door middel van de voetbalsport handvatten te geven voor het echte leven. En het werkt, zegt de Indonesische deelneemster Rianna. ,,Sinds ik voetbal heb ik ontzettend veel vriendinnen erbij gekregen. Ik ben minder egoïstisch geworden, want je moet echt samenwerken op het veld. En ik heb ook meer zelfvertrouwen gekregen.” Dat ze nu de kans krijgt de spelers van Ajax te ontmoeten, vindt ze prachtig. ,,Iedereen is zo aardig en vriendelijk, het is echt een ontzettend leuke dag.”

En hoe sluit je een ochtend af als je twee groepen bij elkaar brengt die verzot zijn van voetbal? Precies, met een bal in de tuin van het museum. De Ajacieden dollen met de kinderen en proberen ook elkaar nog een beetje af te troeven met mooie acties. Als de bus weer vertrekt heeft Lesly de Sa de meeste tijd nodig om het museumterrein te verlaten. Zijn versie van ‘Terima Kasih’ (Indonesisch voor ‘Bedankt’) maakt hem razend populair. Die handtekening van de vleugelaanvaller moeten ze zeker hebben.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Alle kids en Ajacieden begonnen met een nagenoeg wit doek. Alle kids en Ajacieden begonnen met een nagenoeg wit doek.
Stefano Denswil in actie. Stefano Denswil in actie.
Ook Jaap Stam gaf zijn batikdoek kleur. Ook Jaap Stam gaf zijn batikdoek kleur.
Ajacieden en Indonesische kids geconcentreerd aan het werk. Ajacieden en Indonesische kids geconcentreerd aan het werk.
Christian Poulsen bespreekt het resultaat van de batiksessie. Christian Poulsen bespreekt het resultaat van de batiksessie.
Het Ajax-logo in fraaie batikkleuren. Het Ajax-logo in fraaie batikkleuren.
De uitvoering van Niklas Moisander. De uitvoering van Niklas Moisander.
De groep van Frank de Boer en Lesly de Sa. De groep van Frank de Boer en Lesly de Sa.
Edwin van der Sar ontving een batikshirt met Ajax-logo. Edwin van der Sar ontving een batikshirt met Ajax-logo.
Ricardo van Rhijn met zijn groepsgenoten. Ricardo van Rhijn met zijn groepsgenoten.
Na de batiksessie werd er gevoetbald. Na de batiksessie werd er gevoetbald.
Riechedly Bazoer schermt de bal af. Riechedly Bazoer schermt de bal af.