Menu

Ajacieden helpen voor Ronald McDonaldhuis

Wereld Kinderdag was de aanleiding voor drie Ajacieden en een tv-presentator om bij de McDonaldsvestiging in Osdorp een handje te helpen. Deze dag staat de hulp aan kinderen die het nodig hebben centraal. 's Ochtends werden in de perskamer van Ajax de plannen ontvouwd en het logo onthuld voor de Ronald McDonald VU Kinderstad.

Kinderen kunnen in Ronald McDonald VU Kinderstad even vergeten dat ze ziek zijn. Het is een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen spelen. De 'stad' van 630m² wordt gevestigd op de bovenste verdieping van de VU Kinderkliniek en zal in 2005 klaar zijn.

Simone Freling, PR Manager van Ajax en bestuurslid van het Ronald McDonald VU Huis, vertelde woensdagochtend dat Ajax al jaren een belangrijke relatie is van het VU Medisch Centrum. Vandaar dat Ajax zich ook inzet voor de VU Kinderkliniek en VU Kinderstad. Via Ajax, direct en indirect, is er al een miljoen euro opgehaald voor de realisatie. Er zal een speciale Spelershome van Ajax worden gemaakt in Ronald McDonald VU Kinderstad. Kinderen zullen daar regelmatig spelers van Ajax ontmoeten en kunnen daar een spelletje tafelvoetbal spelen. Alles in deze ruimte zal draaien om de beleving van voetbal.

Op 23 oktober dit jaar overhandigde Ajacied Cristian Chivu in het Ronald McDonaldhuis bij de VU in AMsterdam een cheque voor de bouw van het eerste Ronald McDonaldhuis in Roemenië. De aanvoerder, zelf Roemeen, is ambassadeur van het eerste huis in zijn geboorteland. Sinds 24 oktober vinden overal activiteiten plaats waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bouw van Ronald McDonaldhuizen in Nederland en het eerste huis in Roemenië. Op woensdag, Wereld Kinderdag, werd van elke verkochte Big Mac of Big Mac menu één Euro geschonken aan dit goede doel. Daarom togen drie Ajacieden en een tv-presentator naar het Mc Donaldsfiliaal in Osdorp.

Jack Spijkerman citeerde wijlen Prins Claus om aan te geven hoe belangrijk hij Wereld Kinderdag vindt: ,,Wij hebben in de wereld niets van onze voorouders gekregen, maar van onze kinderen te leen." En hij voegde eraan toe dat je kinderen altijd moet helpen als dat kan, want zij zijn weerloos. Spijkerman hoefde dus geen seconde na te denken toen hij gevraagd werd te helpen in het hamburgerrestaurant? ,,Natuurlijk niet. Bovendien, als ik voorzitter van Ajax wil worden moet ik ingaan op alle uitnodigingen!", grapte hij.

Voor Sjaak Swart was het niets nieuws om in een restaurant te werken. 'Mister Ajax' is zelf eigenaar van een restaurant bij de kunstijsbaan in Amsterdam. Maar hamburgers verkopen ten bate van het eerste Ronald McDonaldhuis in Roemenië had hij nog nooit gedaan. Eigenlijk kwam het er woensdagmiddag op neer dat hij meer handtekeningen uitdeelde dan hamburgers verkocht. Gelukkig werd hij geholpen door ervaren personeel van het restaurant.

De speler van Lucky-Ajax vertelde dat hij vroeger, toen hij nog in Ajax 1 speelde, vaak met Cruijff op bezoek ging bij zieke kinderen in het ziekenhuis. Sindsdien heeft Swart enorm respect voor hen, maar ook voor de ouders. ,,Als je ziet in wat voor situatie kinderen en ouders kunnen verkeren door een ziekte, dan besef je hoe belangrijk zoiets als een Ronald McDonaldhuis is. Als je iets kunt doen voor kinderen, moet je dat doen", zei hij stellig.

Ook John van 't Schip en Danny Blind deden hun best zoveel mogelijk te verkopen. Zodra iemand het restaurant binnenstapte riep de trainer van Jong Ajax: ,,Hallo, bestelt u maar!" De trainer werd door heel jonge gasten niet altijd goed herkend. Maar als hem werd gevraagd hoe hij heette, antwoorde hij snel en serieus: ,,Wim Kieft." Het leidde tot harde lachsalvo's bij het overige 'personeel'.

De actie van McDonalds, waar mensen bij iedere bestelling €0,20 kunnen doneren voor dit doel, loopt tot en met vier december bij alle filialen.