Menu
Ajacieden kunnen het de Nerazzurri nooit écht moeilijk maken

Ajacieden kunnen het de Nerazzurri nooit écht moeilijk maken

Het was Ajax dinsdagavond niet gegeven om een stunt te realiseren in het Giuseppe Meazza-stadion van Internazionale. De ploeg van trainer Danny Blind had minimaal één treffer nodig om de Milanezen te verrassen. Een Amsterdamse goal bleef echter uit. Dejan Stankovic nam het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Met de 1-0 nederlaag zijn de Amsterdammers uitgeschakeld in de Champions-league. Het vizier kan nu worden gericht op de competitie én het bekertoernooi.

Ajax begon zonder Urby Emanuelson aan het beslissende Champions-Leagueduel tegen Inter. De linkspoot raakte uitgerekend op de laatste training, op maandagavond in Milaan, licht geblesseerd. Het ongemak leverde de Ajacied te veel hinder op om zorgeloos te kunnen starten. Vergezeld door Yannis Anastasiou verscheen de multifunctionele linksback in vrijetijdspak langs de zijlijn in het aardig kolkende Giuseppe Meazza. Door de eerdere 2-2 in Amsterdam, begon de thuisploeg met de wetenschap dat een doelpuntloze wedstrijd volstond voor een Europees vervolg tegen Villarreal.

Dat de Amsterdammers de eerste helft schadevrij bleven, was best wonderlijk. De Italianen stapelden kans op kans om het duel al vroegtijdig in het slot te gooien. Exemplarisch voor het spelbeeld (en de druk van de nerazzurri) ontpopten Hedwiges Maduro en Thomas Vermaelen zich tot dé twee steunpilaren in de Ajax-defensie.

Na ruim tien minuten leverde Maduro bijvoorbeeld fraai werk af door een voorzet van Luis Figo tijdig te onderscheppen. Obafemi Martins kon de bal daardoor nét niet intikken.

Een zeker lijkende Inter-goal bleef nauwelijks tien minuten later ook al uit toen spits Adriano zijn penalty naast werkte. Aanvoerder Olaf Lindenbergh leidde de strafschop onbedoeld in door een inzet van Dejan Stankovic met de arm te beroeren. Een vrijwel identieke situatie bleef iets later onbestraft. De ‘elleboogbal’ van Materazzi werd de Zweedse scheidsrechter Peter Fröjdfeldt niet erkend als hands.

De Ajacieden kwamen dus goed weg uit de 45 minuten lang, krachtig woedende Inter-storm. Naast de defensieve sloten op de deur Maduro en Vermaelen onderscheidde ook Maarten Stekelenburg zich met een aantal fraaie ingrepen. De Limmenaar bleek zelfs te beschikken over een engeltje op de lat. Een loeiharde uithaal van Martins raakte ‘slechts’ de dwarslat. Voor Ajax waren slechts een paar kleine kansjes weggelegd. Francesco Toldo hoefde nauwelijks reddend op te treden.

Na bijna een uur moesten de Amsterdammers toch een tegentreffer incasseren. Een voortreffelijke dribbel van Dejan Stankovic, werd al even fraai afgerond door de uiterst ervaren en geslepen middenvelder. Nadat Maduro vakkundig op het verkeerde been was gezet, schoot Stankovic de bal met een curve achter Stekelenburg: 1-0.

De druk van Internazionale zorgde ervoor dat de Amsterdamse aanvallers bijna niet in stelling werden gebracht. De verdedigers en middenvelders in de ploeg van Blind hadden de handen té vaak té vol aan het afstoppen van de Italiaanse aanvalsgolven. Aan het voeden van de aanvallers kwamen de gasten daardoor nauwelijks toe. Vooral Klaas Jan Huntelaar en Markus Rosenberg werden daardoor ongewild te weinig betrokken in het spel. Er viel gewoon te weinig eer te halen voor de Amsterdamse aanvallers. Halverwege de tweede helft besloot de mee opgestoomde rechtsback Trabelsi voor eigen geluk te gaan. De inzet van de Tunesiër verdween over het doel van Toldo.