Menu
Ajacieden laten ArenA in glansoptreden zesmaal juichen

Ajacieden laten ArenA in glansoptreden zesmaal juichen

Ajax won met 6-0 van Sparta en daar viel vrijwel niets op af te dingen. Aan Amsterdamse kant lukte bijna alles, waardoor de Rotterdammers nooit aan voetballen toekwamen. Klaas Jan Huntelaar bewees andermaal zijn waarde als meesterspits. De aanvaller sloeg driemaal fraai toe. Nourdin Boukhari had Ajax toen al hoogstpersoonlijk aan een comfortabele 2-0 voorsprong geholpen. De oud-Spartaan scoorde tweemaal in het eerste kwartier.

De eerste vijftien minuten hadden veel weg van een onvervalst speelkwartier. Het openingsoffensief slaagde glansrijk in zijn opzet: het elftal Spartanen werd vanaf de aftrap vastgezet en overrompeld. De snelle Boukhari-treffers voerden de thuisploeg uiteindelijk in een zetel richting riante overwinning.
De wijze waarop de middenvelder zijn oude club kastijdde was dan ook fraai. Na vier minuten omzeilde Boukhari slim de buitenspelval, om vervolgens Sparta-keeper René Ponk te verslaan met een stiftbal. Negen minuten later belandde de bal uit een corner van Mauro Rosales op het hoofd van Thomas Vermaelen. Via de standvastige Belg belandde de bal bij Boukhari, die Ponk ditmaal koppend opnieuw klopte: 2-0.

Vlak voor de rust toonde Klaas Jan Huntelaar zijn eerste moment van topklasse. De Ajacied toonde zijn ongebreidelde spitseninstinct door de voorzet van Mauro Rosales met een ogenschijnlijk simpele voetbeweging tot doelpunt te promoveren. De prima goal was, zo bleek achteraf, het eerste deel in een heuse trilogie. Een drieluik dat na de pauze werd voortgezet met een trefzekere vrije trap plus een al even doeltreffende inglijder.
,,Het optreden van Klaas Jan is een compliment waard'', sprak Ajax-trainer Danny Blind naderhand geen woord te veel. ,,Eigenlijk verdiende hij een publiekswissel. Huntelaar heeft van buitenaf nogal wat druk opgelegd gekregen. Hij heeft de kwaliteiten, de nuchterheid en het realisme om daar goed mee om te gaan. Ook Markus Rosenberg kan ik een groot compliment geven voor de manier waarop hij heeft gespeeld.'' Met zijn voorbereidende werk droeg ook de Zweed nadrukkelijk zijn steentje bij aan de victorie.

Zo vielen er wel meer complimentjes uit te delen onder de Ajacieden. Op een middag waarop bijna alles lukte, kreeg zelfs keeper Maarten Stekelenburg de kans om van zich te laten spreken. Omdat de Spartanen nauwelijks gevaar stichtten voor het Ajax-doel, moest de goalie zich laten gelden op een penalty. De ietwat makkelijk gegeven strafschop werd na dik een uur spelen gekeerd door Stekelenburg. Dat penaltynemer Jason Oost de bal nogal zwak inschoot, zal de ruim 47.000 supporters in de Amsterdam ArenA weinig hebben geïnteresseerd. ,,Zo kreeg ook Maarten zijn aandeel in de 6-0 overwinning'', zei Huntelaar na afloop. De Amsterdamse topscorer had zelfs een aandeel in de reddende actie van zijn keeper. Huntelaar voorspelde met een handgebaar de hoek waarop Oost zou mikken. Door het bijzondere eentweetje tussen de keeper en de spits bleef de tegentreffer uit. Mede dankzij een treffer van Thomas Vermaelen (4-0, snoeiharde kopbal), bedroeg de tussenstand op dat moment al 6-0.
,,Sparta heeft vandaag ontzettend slecht gespeeld'', verwoordde Sparta-trainer Wiljan Vloet zijn commentaar op de kansloze nederlaag. ,,We hebben zonder passie gespeeld. Gelukkig is het niet 9-0 geworden. We zijn afgeslacht; dat is wat er vandaag is gebeurd.''

Dat de riante zege met sprankelend voetbal werd gerealiseerd, droeg alleen maar bij tot extra tevredenheid onder Ajacieden. In de strijd om een playoffplaats deden de Amsterdammers toch al goede zaken met de vijfde competitiezege op rij. Een extra winstpunt in het treffen met Sparta was de rentree van Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan speelde op 11 december 2005 zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt, uit tegen Vitesse. Tussen de in die wedstrijd opgelopen enkelkwetsuur en de rentree gaapte een gat van bijna drie maanden. De terugkeer van Pienaar markeerde de opvallende ontwikkeling van de ploeg van Blind. De aanvallend ingestelde middenvelder viel weg uit een moeizaam draaiend collectief. Om terug te keren in een steeds soepeler draaiende ploeg.

,,Ons spel was vanmiddag zeer acceptabel tot goed’’, sprak Blind in zijn terugblik op Ajax - Sparta. ,,Prettig dat we op een manier winnen die de mensen aanspreekt. De mensen in het stadion zullen een prima middag hebben beleefd.'' Wat de trainer de afgelopen weken al signaleerde, zag hij ook in het treffen met Sparta terug. De schwung en de beleving zijn terug in de Amsterdamse spelersgroep. Blind: ,,Zie de beleving bij de overige tien spelers, nadat Maarten de penalty had gepakt. De groep beleeft het met elkaar. Wat dat betreft wordt ook de volgende reeks wedstrijden een goede graadmeter. Duels tegen PSV, Inter, Groningen en Roda JC zijn nieuwe, mooie uitdagingen.''

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - Sparta