Menu
Ajacieden leven zich flink uit

Ajacieden leven zich flink uit

Het trainingsveld van de Amsterdam ArenA kreeg het woensdagmorgen zwaar te verduren. De Ajacieden leefden zich flink uit op het grasveld, dat uiteindelijk fors gehavend achter bleef.

De topper tegen AZ komt eraan. Zondag zijn veel voetbalminnende ogen en blikken gericht op het treffen tussen de nummer twee en drie van de Eredivisie. Het wordt Amsterdam tegen Alkmaar, trainer Henk ten Cate tegen zijn collega Louis van Gaal. Locatie waar de titanenstrijd vanaf 12.30 uur wordt uitgevochten is de ArenA.

Henk ten Cate, met adidasmuts, spreekt zijn manschappen toe. Henk ten Cate, met adidasmuts, spreekt zijn manschappen toe.

Vooral bij Olaf Lindenbergh zal Ajax – AZ speciale gevoelens oproepen. De middenvelder was ruim vijf jaar werknemer bij de club uit de kaasstad. ,,Toch gaat zo’n wedstrijd later deze week pas echt leven’’, vertelt Lindenbergh, bij het verlaten van het trainingsgras. De 'veldbrigade’, een trio terreinknechten, ontfermt zich vrijwel direct over de gehavende sprieten. De spelers hebben het veld nog niet verlaten of de rieken verdwijnen in de omgeploegde voetbalgrond. ,,Vanaf vrijdag of zaterdag begint een duel pas echt te leven.’’ Met een knipoog: ,,Ik was dinsdag trouwens vrij, gisteravond heb ik Sinterklaas gevierd met mijn kinderen. Daarbij denk je nog helemaal niet aan de komende wedstrijd.’’

Dennis Gentenaar probeert een bal van Maarten Stekelenburg te onderscheppen. Keeperstrainer Fred Grim (rechts) speelt dit keer een kleine rol als stoorzender. Dennis Gentenaar probeert een bal van Maarten Stekelenburg te onderscheppen. Keeperstrainer Fred Grim (rechts) speelt dit keer een kleine rol als stoorzender.

Dat de belangen zondag groot zijn, hoeft niemand welke Ajacied ook bij te brengen. Koploper PSV moet ten koste van alles binnen bereik blijven. Lindenbergh: ,,In deze fase moeten we in elk geval tot de winterstop zorgen bij PSV in de buurt te blijven. Dat is een eerste doel. Een zege op AZ kan ons daarbij helpen.’’
Na een positiespel vlak voor het Supportershome verkasten de mannen van trainer Henk ten Cate naar een met pylonen afgezet stuk trainingsveld dichter bij de ArenA. Eventueel te veel gesnoepte chocoladeletters en pepernoten liepen de Ajacieden er de dag na Sinterklaas vliegensvlug weer af. Vooral tijdens de afsluitende partij sprongen de vele sprintduels in het oog. Ook Lindenbergh had het bij vlagen zwaar te verduren. Zijn directe tegenstander Ryan Babel – fit en gretig na zijn succesvolle rentree tegen Willem II- sprintte alle kanten van het veld op. Door zich in de meeste gevallen tactisch op te stellen, bleef de oud-speler van AZ als een schaduw in de buurt van zijn man.

Klaas Jan Huntelaar blijft op de been na een sliding van Olaf Lindenbergh. Klaas Jan Huntelaar blijft op de been na een sliding van Olaf Lindenbergh.

Tussen de regenbuien door werkten ook de keepers zich (letterlijk) de blubber. Voorzien van een dikke laag modder keerden Dennis Gentenaar en Maarten Stekelenburg na de ruim anderhalf uur durende trainingssessie terug naar de ArenA. De natte weersomstandigheden waren vooral voor de mannen van keeperstrainer Fred Grim optimaal. Nadat ook de laatste Ajacieden het veld hadden verlaten, keerde de rust weer even terug. De modderige doelgebieden en lange, modderige halen in het gras bleven achter als de stille getuigen van een bij vlagen explosieve training.

Tussen de regenbuien en -buitjes door, zowaar ook een klein beetje zonneschijn. Een regenboog was het gevolg. Tussen de regenbuien en -buitjes door, zowaar ook een klein beetje zonneschijn. Een regenboog was het gevolg.