Menu
Ajacieden maken kennis met de Europass

Ajacieden maken kennis met de Europass

De Ajacieden vertonen hun kunsten met een nieuwe bal. De Europass van adidas was maandag voor het eerst op het trainingsveld te bewonderen. Op 16 december maakt de gloednieuwe bal zijn ‘wedstrijddebuut’ tijdens Ajax - PSV in de ArenA.

Siem de Jong test de nieuwe bal, de Europass van adidas. Siem de Jong test de nieuwe bal, de Europass van adidas.

De bal werd zondag officieel gepresenteerd in Luzern, tijdens de groepsloting voor het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Wie de adidas Europass van dichtbij bekijkt, moet het reliëf op de bal opvallen. Het zogenaamde PCS-reliëf is volgens de sportfabrikant te omschrijven als een ‘geavanceerd en zeer fijn oppervlak.’ Het speciaal ontworpen reliëf zorgt vooral voor meer grip op de bal. Ongeacht de weersomstandigheden kunnen de spelers de bal nog beter controleren. Ook de keepers moeten daarmee hun voordeel kunnen doen. De spelers van Ajax 1 en jeugdspelers van de Toekomst zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van de bal.

De Jong probeert de bal te veroveren tijdens de rondo. De Jong probeert de bal te veroveren tijdens de rondo.

De Ajacieden waren na de eerste training positief over de nieuwe bal. ,,De grip is goed en hij schiet ook lekker’’, beschreef doelman Maarten Stekelenburg zijn eerste training met de Europass. De doelman werkte een relatief rustige uitlooptraining af. Samen met keeperstrainer Carlo l’Ami doorliep Stekelenburg een kort oefenprogramma.

De basisspelers van de wedstrijd tegen NAC speelden een rondo. ,,De zwartwitte vlakken op de bal doen me een beetje denken aan vroeger’’, vond Siem de Jong, na de rondo. ,,Zo'n bal waarmee we vroeger voetbalden. Ik heb hem vandaag nog niet echt kunnen testen. Je kunt een bal pas echt testen als we afronden op doel. Die ribbels op de bal zorgen wel voor een ander gevoel, heb ik gemerkt tijdens het tikken. Hij voelt anders dan de ballen waarmee we eerder hebben gespeeld. Het eerste gevoel is in elk geval goed.’’

Ook de trainer belandde enkele keren in het midden van de rondo. Ook de trainer belandde enkele keren in het midden van de rondo.
De gloednieuwe Europass op het trainingsveld van Ajax. De gloednieuwe Europass op het trainingsveld van Ajax.