Menu
Ajacieden met Oranje Leeuwinnen naar EK-finale

Ajacieden met Oranje Leeuwinnen naar EK-finale

De Oranje Leeuwinnen hebben voor een huzarenstukje gezorgd. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman klopte donderdagavond in Enschede Engeland met 3-0 en drong daarmee voor het eerst door tot de EK-finale in eigen land. Desiree van Lunteren maakte in haar 50e interland de negentig minuten vol. Ook Stefanie van der Gragt was basisspeelster. Ze werd 20 minuten voor tijd afgelost door Kelly Zeeman, komend seizoen haar ploeggenote bij Ajax.

Bekende opponent
In de finale stuiten de Oranje Vrouwen op Denemarken, dat in de groepsfase ook al eens sparringpartner was. Toen won de gastheer van het EK met 1-0. De eindstrijd wordt komende zondag in Enschede gespeeld. 

📸 | Nog nooit waren er zoveel toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland als vanavond: 27.093 👏 #NEDENG pic.twitter.com/hOD050Q8J8

— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 3 augustus 2017

Vivianne Miedema bracht Nederland halverwege de eerste helft op het goede spoor. Ze kopte een afgemeten voorzet van Jackie Groenen diagonaal binnen: 1-0. De voorsprong was verdiend. Tot dat moment was van het vooraf hoog ingeschaalde Engeland nog niets vernomen.

Reddende engel
De Engelsen schakelden daarna wel bij en waren in de eerste helft dicht bij de gelijkmaker. Aanvoerder Sherida Spitse haalde echter met kunst- en vliegwerk en hulp van de paal een Engelse inzet weg. In de slotfase deed de captain het nog eens dunnetjes over en was ze opnieuw de reddende engel op de doellijn.

De stand was toen al 2-0. Na 61 minuten verdubbelde Danielle van de Donk de score na een enorme verdedigingsfout bij de opponent. Engeland moest komen en deed dat ook, maar een treffer was aan de ploeg ondanks een aantal grote kansen niet besteed. 

In de slotfase maakte Lieke Martens met de 3-0 het Nederlandse feest compleet. Haar van richting veranderde voorzet viel weliswaar gelukkig binnen, maar was een prachtig slotakkoord.

FINALE!!! #OnsEK pic.twitter.com/Uovj7Xnvbj

— OranjeLeeuwinnen (@oranjevrouwen) 3 augustus 2017

Tekst: Ajax.nl
Foto: ProShots