Menu

Ajacieden met Oranje naar 1-1

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd op het EK in Portugal gelijkgespeeld. Oranje kwam dinsdagavond tegen Duitland in het Dragao-stadion in Porto uit op 1-1.

Bij Nederland kregen Johnny Heitinga (rechtsback) en Rafael van der Vaart (achter de spits) een basisplaats. Na rust kwam ook Wesley Sneijder in het veld, maar moest Heitinga een kwartier voor tijd plaatsmaken voor Pierre van Hooijdonk.

Met zijn eerste treffer bij Oranje sinds vorig jaar november voorkwam Ruud van Nistelrooy dat Oranje zaterdag al in Aveiro tegen Tsjechië misschien inmiddels voor de laatste kans strijdt. De eerstvolgende tegenstander van Oranje boekte namelijk vlak voor de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland een moeizame zege op Letland (2-1).

Overmand door twijfels koos Dick Advocaat uiteindelijk voor een formatie die de laatste weken alleen zondag op de voor de media besloten training even samenspeelde. De bondscoach speelde tegen de Duitsers met Zenden en Van der Meyde op de flanken. Van der Vaart acteerde in de rug van diepe spits Van Nistelrooy. Davids en Cocu moesten het middenveld controleren. Heitinga, Stam, Bouma en Van Bronckhorst vormden samen met Van der Sar de achterste linie.

Van der Meyde en Zenden functioneerden bij balbezit als buitenspelers. Het duo acteerde als middenvelder wanneer de Duitsers voor de aanval kozen. Van der Vaart en Van Nistelrooy waren beide centrumspitsen. Het duo bracht doelman Kahn voor rust slechts eenmaal in de problemen. Van der Vaart schoot in de 44ste minuut net naast. Oranje keek op dat moment al tegen een achterstand aan. Frings promoveerde een aan de zijlijn toegekende vrije trap in de 30ste minuut tot de openingstreffer. In afwachting van een voorzet kon van der Sar niet meer voorkomen dat de bal bij de tweede paal in het doel belandde. Uitgezonderd de mogelijkheid van Van der Vaart was het Nederlands elftal voor rust aanvallend machteloos.

Op de flanken troffen Zenden en Van der Meyde hun meerdere in de Duitse backs. Van Nistelrooy verloor nagenoeg alle duels en Van der Vaart liep er als schaduwspits eveneens erg verloren bij. In de rust besloot de wederom teleurgestelde Advocaat dan ook om zijn formatie maar weer eens ingrijpend te wijzigen. Davids verloor zijn plaatsje aan de aanvallender ingestelde Sneijder. Overmars verving Zenden als linksbuiten.

Ook een op papier nog aanvallender ingestelde Nederlands elftal kon doelman Kahn nauwelijks verontrusten. Bij gebrek aan andere alternatieven koos bondscoach Advocaat een kwartier voor tijd voor alles of niets. Van Hooijdonk betrad als zesde aanvallend ingestelde speler het veld. De tweede centrumspits loste rechtsback Heitinga af. Geschrokken van zoveel aanvallers capituleerde Duitsland alsnog. Van der Meyde zette vanaf rechts voor en de hele wedstrijd verder zo onzichtbare Van Nistelrooy zorgde knap voor de bijna al niet meer verwachtte gelijkmaker.

Johan Cruijff gaf als analist bij de NOS vooral Sneijder een pluim. De jonge Ajacied speelde volgens de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad alsof hij de meeste ervaring van iedereen had. ,,Een compliment", vond Wesley Sneijder. ,,Natuurlijk was het voor mij wel een teleurstelling dat ik niet vanaf het begin speelde. Ik had het wel prettig gevonden als ik het had geweten. Maar de bondscoach heeft niets gezegd om ons scherp te houden, dat we zouden vechten. Mijn opdracht in het veld was om snel de passing te zoeken en de spitsen en de buitenspelers aan het werk te zetten."

Zaterdag wacht het duel met Tsjechië. ,,Die kunnen aardig ballen", blikte Sneijder vooruit. ,,Als ik eerlijk ben dan zijn zij sterker dan de Duitsers", liet Jaap Stam erop volgen. Volgende week woensdag speelt het elftal van bondscoach Dick Advocaat tegen Letland.

Ook de bondscoach liet veelvuldig doorschemeren dat hij veel meer tevreden was over de tweede helft dan over de teleurstellende eerste. ,,Toen speelden we te traag, te veel op zeker en hadden we moeite de vrije man te vinden en vandaar uit de snelheid te vinden." Over Sneijder was hij tevreden. ,,Hij viel goed in en in de tweede helft gingen we opportunistischer spelen en zochten we sneller de diepte."

Duitsland - Nederland 1-1 (1-0). 30. Frings 1-0, 81. Van Nistelrooy 1-1. Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 46.600. Gele kaart: Kuranyi, Ballack (Duitsland), Cocu, Stam (Nederland).

Duitsland: Kahn; Friedrich, Wörns, Nowotny en Lahm; Schneider (68. Schweinsteiger), Frings (79. Ernst), Hamann en Baumann; Kuranyi (85. Bobic) en Ballack.

Nederland: Van der Sar; Heitinga (74. Van Hooijdonk), Stam, Bouma en Van Bronckhorst; Van der Meyde, Davids (46. Sneijder), Cocu en Zenden (46. Overmars); Van der Vaart en Van Nistelrooy.

Bron: ANP en ajax.nl

Foto's: PRO SHOTS/Stanley Gontha