Menu
Ajacieden met toekomst

Ajacieden met toekomst

‘De Ajax-jeugd heeft de toekomst’, is een tekst die prijkt op de tweede ring van de Amsterdam ArenA. Wat daarmee wordt bedoeld, werd duidelijk in de thuiswedstrijd tegen Roda JC (4-2).

Siem de Jong en Jan-Arie van der Heijden vieren de overwinning op Roda JC. Siem de Jong en Jan-Arie van der Heijden vieren de overwinning op Roda JC.

Dat ook Adrie Koster toekomst ziet in de Ajax-jeugd, bleek overduidelijk uit zijn basisopstelling. Zelfopgeleide talenten als Siem de Jong en Gregory van der Wiel rammelen nadrukkelijk aan de poort van Ajax 1. Mannen als Jan Vertonghen en Robbert Schilder waren iets langer geleden nog te bewonderen op de Toekomst, het opleidingscomplex van Ajax. Wie nog verder teruggaat in de tijd, komt uit bij Hedwiges Maduro, John Heitinga en Maarten Stekelenburg. Het drietal maakte succesvol de overstap van de Toekomst naar de ArenA. Maduro, Heitinga en Stekelenburg zijn uitgegroeid tot meer dan volwaardige selectiespelers van Ajax 1.

De optelsom schetst een fraai beeld. Van de elf Ajacieden die aan de aftrap verschenen tegen Roda JC, doorliepen er zeven de Ajax-opleiding op de Toekomst met goed gevolg. De import-Ajacieden eromheen lieten het elftal nog beter renderen. Drie van hen (de aanvallers Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez en Albert Luque) kregen de bal achter Roda-goalie Bram Castro. Verdediger George Ogararu bewees tegen de Limburgers zijn waarde met rushes en aanvallende impulsen over rechts. De Roemeen legde de bal na twintig minuten panklaar op het hoofd van Huntelaar, die fraai inkopte: 1-0.

Het bleek het officieuze startschot van een wedstrijd met veel spektakel, doelpunten en daarmee een hoge amusementswaarde. Ajax - Roda JC was een duel waarin twee ploegen risico’s durfden te nemen. De 48.621 aanwezigen in de ArenA laafden zich dan ook aan een heerlijk duel.

Kort na de gelijkmaker van Roland Lamah bezorgde Suarez de Ajacieden een nieuwe voorsprong. De Uruguyaan profiteerde van voorwerk van Luque, die vlak na de rust zelf voor de 3-1 zorgde. De Amsterdammers gaven hun nieuwe voorsprong uiteindelijk niet meer uit handen. De Limburgers kwamen nog wel terug tot 3-2 (treffer Anouar Hadouir), waarna invaller Dennis Rommedahl de wedstrijd in blessuretijd besliste. Huntelaar kreeg eerder al de ideale mogelijkheid om de zege veilig te spelen. Tien minuten voor tijd schoot de spits een strafschop echter huizenhoog over het doel van Bram Castro.

,,We kregen zat mogelijkheden om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien’’, keek Koster terug. ,,Het bleef lang spannend. Ook omdat Roda kort dekte en er bovenop bleef zitten. Maar in de ArenA willen wij graag het initiatief nemen. Je moet altijd van jezelf uitgaan, vind ik. Ik denk dat dat vandaag aardig is gelukt. De groep is in elk geval gretig.’’ Suarez en Luque scoorden hun treffer op psychologisch gunstige momenten; vlak voor, en kort na de rust. Koster: ,,Dat de doelpunten op zulke belangrijke momenten vallen, is extra lekker; het geeft onze ploeg juist iets extra’s.’’

Tenslotte had ook debutant Jan-Arie van der Heijden een aandeel in de even solide als terechte zege. De middenvelder nam na 66 minuten de plaats in van de moegestreden Schilder. Ook Van der Heijden is een volwaardig representant van de Toekomst. Van der Heijden ontwikkelt zich in sneltreinvaart. Net als zijn generatiegenoot Siem de Jong maakte hij dit seizoen de overstap van de A-junioren naar Jong Ajax. Luttele maanden later krijgt de middenvelder die ook als verdediger uit de voeten kan, al zijn kans in Ajax 1. Koster leerde de 19-jarige Schoonhovenaar kennen als Jong Ajacied. ,,Jan-Arie is een linkspoot met voetbalinzicht en een goede pass’’, omschreef Koster zijn debutant na afloop. ,,Of hij bij de selectie blijft? Dat hangt af van de blessures.’’ Van der Heijden was in ieder geval met een goede pass op Rommedahl belangrijk voor Ajax deze wedstrijd.

Met de zege op Roda JC eigenden de Ajacieden zichzelf ook een bijzondere bonus toe: het koploperschap in de Eredivisie. Naaste belager Feyenoord verzamelde tot nu toe evenveel punten, maar beschikt over een slechter doelsaldo. PSV werd dit weekend op de ranglijst ingehaald door de concurrenten uit Amsterdam en Rotterdam. De Eindhovenaren gingen onderuit in en tegen Heerenveen.
Volgende week wacht met Feyenoord - Ajax een onvervalste Klassieker. De topper in de Ajax vaak goedgezinde Kuip lijkt op een uitstekend moment te komen.

Bekijk later vandaag ook de reacties van de trainer en spelers op Ajax TV.
Naar de website van Ajax TV. >>