Menu
Ajacieden niet attent genoeg

Ajacieden niet attent genoeg

Excelsior schreef geschiedenis in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Nooit eerder wonnen de Rotterdammers van de gasten uit Amsterdam. Zondag lukte dat voor de eerste keer wel: 2-1.

Ajax leed daarmee zeer kostbaar puntenverlies op sportpark Woudenstein, het knusse thuis van de ploeg uit Rotterdam-Kralingen. Koploper Ajax verloor drie punten tegen de nummer laatst, Excelsior. Het kolossale verschil in punten op de ranglijst (22) deed niet terzake in de ‘ijswedstrijd’ tussen Ajax en Excelsior. De ploeg van Ton Lokhoff deed met de drie veroverde punten uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. Ajax deed daarentegen slechte zaken in de jacht om de titel. De Amsterdammers duikelden van de eerste naar de derde plaats in de Eredivisie. PSV en Feyenoord hebben Ajax voorlopig ingehaald.

,,Zeer teleurstellend’’, verwoordde trainer Adrie Koster na afloop zijn gevoelens. De Ajax-coach beleefde zondag een teleurstellende terugkeer bij de club waar hij eerder zes jaar werkzaam was als trainer. Onder Kosters trainerschap promoveerde Excelsior in 2002 naar de Eredivisie. Zondag wist ook Ton Lokhoff de juiste snaar te raken bij de Rotterdammers.

Op het door de vorst moeilijk bespeelbare veld nam Hedwiges Maduro de enige Ajax-goal voor zijn rekening. De middenvelder bracht de achterstand na een dik uur spelen terug tot 2-1. Maduro sloeg uit de rebound toe, nadat Excelsior-goalie Ronald Graafland een vrije trap van John Heitinga niet onder controle kreeg. Op de aansluitingstreffer kwam uiteindelijk geen vervolg.

,,Los van winst of verlies, moet je eigenlijk niet spelen op een veld als dit’’, stelde Koster de povere kwaliteit van de mat aan de kaak. ,,Maar als je aan deze wedstrijd begint, weet je dat het niet makkelijk wordt. De tegenstander speelt misschien niet tot de verbeelding en ook de entourage is ook anders. Los daarvan hebben we het vandaag zelf gewoon niet goed gedaan.’’

Uitgerekend een oud-Ajacied stond aan de basis van de 2-0-achterstand. Mitchell Piqué bezorgde zijn ploeg een halve minuut na de aftrap de voorsprong. De verdediger kreeg alle tijd en ruimte om op te stomen over links. Oog in oog met Maarten Stekelenburg werkte Piqué de bal feilloos in de verre hoek. Kort na de rust bracht de Rotterdammer zijn oude club in een nog lastiger parket. Ditmaal zag Piqué zijn inzet wel gekeerd door Stekelenburg. Geert den Ouden sloeg echter toe in de rebound.

Nauwelijks een minuut eerder haalden de Ajacieden nog opgelucht adem, toen Jan Vertonghen de inzet van Den Ouden op de doellijn kon keren. Desondanks zagen de Ajacieden zich vroeg in de tweede helft toch al bijna voor een mission impossible gesteld.

Toch creëerde Ajax zich de hele wedstrijd door volop kansen. Het balbezit en de vele, vele corners leverden uiteindelijk slechts een treffer op. De oogst was voor Ajax in alle opzicht schraal en teleurstellend op Woudenstein. Eén keer hadden de gasten ook reden tot klagen. Zo werd Ajax in de laatste minuten een glaszuivere penalty onthouden na een overtreding op Luis Suarez. In plaats van een penalty toe te kennen, hield arbiter Bas Nijhuis de verbouwereerde Uruguyaan geel voor. De beslissing wekte onbegrip bij de doorgaans rustige Koster. ,,Dit was een honderd procent penalty’’, vond de Ajax-trainer. ,,Uiteindelijk zat alles tegen in deze wedstrijd. Van Excelsior verliezen mag niet. Vooral niet als je mee wil doen om de prijzen. Ajax is het ook aan zijn stand verplicht om hier te winnen. Het verlies is wel realiteit. Toch kregen we wel legio kansen. Uiteindelijk hadden we ook beter met de omstandigheden om moeten gaan. Bij beide goals zag het er bij ons niet goed uit. We waren niet attent genoeg.’’

Ajax moest het in Rotterdam doen zonder de zieke George Ogararu. Zijn plaats in het basiselftal werd ingenomen door Jurgen Colin. Vito Wormgoor nam in de Rotterdamse dug-out plaats als wisselspeler. Van een Ajax-debuut kwam het uiteindelijk niet voor de robuuste verdediger van Jong Ajax.

De ploeg van Koster komt dit kalenderjaar nog tweemaal in actie. Donderdag spelen de Ajacieden thuis tegen FC Twente. Maduro kreeg tegen Excelsior geel en is geschorst voor dat duel. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van Excelsior - Ajax en de reacties van spelers.
Klik hier om naar de website te gaan van Ajax TV >>