Menu
Ajacieden nog volop in actie

Ajacieden nog volop in actie

Een handvol Ajacieden komt vrijdag, de komende dagen of zelfs weken nog in actie met een nationaal elftal. De Belgen wacht waarschijnlijk de meest beladen wedstrijd. Met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen (foto) in de gelederen bereiden de Belgen zich voor op het EK-kwalificatieduel met Turkije. Een onvervalst sleutelduel.

De Zuiderburen zijn met de Turken in een spannende strijd verwikkeld om plek twee in kwalificatiepoule A. Duitsland is na vijf speelrondes de ongeslagen koploper. Nummer twee België verzamelde tot nu toe één punt meer (10) dan de Turken. De nummer drie op de ranglijst speelde wel een kwalificatiewedstrijd minder dan de Rode Duivels.

Bondscoach Georges Leekens liet al doorschemeren dat Alderweireld vanavond tot de basisspelers behoort in het Koning Boudewijnstadion. In Brussel zal óf Vertonghen óf oud-Ajacied Thomas Vermaelen zijn opwachting maken als linksback. Sinds het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea zijn de Belgen niet meer van de partij geweest op een groot eindtoernooi. Niet verwonderlijk dat België snakt naar deelname aan een titeltoernooi… België – Turkije wordt vrijdagavond vanaf 20:45 uur gespeeld.

Voor het Nederlands elftal was het WK in 2002 juist het laatste toernooi waarop Oranje ontbrak. De WK-finalist verblijft deze dagen in Zuid-Amerika waar twee oefenduels wachten. Zaterdag is in Goiania Brazilië de tegenstander. Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw zijn niet meegereisd met Oranje. Gregory van der Wiel behoort wel tot het keurkorps van Bert van Marwijk.
De Kanaries zinnen nog altijd op wraak na de uitschakeling (door Nederland) in de kwartfinale van het WK 2010. De Brazilianen van bondscoach Mano Menezes zijn ook in voorbereiding op de Copa America. Ook daarom willen, nee moeten de geelhemden zich goed presenteren voor het thuispubliek. Een nieuwe deceptie zal niet worden geslikt.

Oranje besluit de intercontinentale trip woensdag in Montevideo. Uruguay is dan de tegenstander. Luis Suarez en Ajacied Nicolás Lodeiro zijn geselecteerd voor de vriendschappelijke interland, die ook al terug verwijst naar het laatste WK. Het Nederlands elftal bereikte de finale door in de halve eindstrijd Uruguay te verslaan.

Eyong Enoh speelt zaterdag met ‘zijn’ Kameroen een kwalificatiewedstrijd voor het Afrikaans kampioenschap tegen Senegal. De wedstrijd wordt in Yaounde gespeeld. Dinsdag speelt de middenvelder zijn laatste wedstrijd van dit lange, maar succesvolle seizoen. Op 7 juni besluiten de Ontembare Leeuwen met een oefeninterland tegen en in Rusland.

Ook Christian Eriksen en Nicolas Boilesen voetballen voorlopig nog door. De Denen gaan het langst door van alle Ajacieden. Het EK Onder 21 wordt van 11 tot en met 25 juni gespeeld in Denemarken. De Deense ploeg is in Groep A ingedeeld met Zwitserland, Ijsland en Wit-Rusland. Op 11 juni openen de Denen van bondscoach Keld Bordinggaard het toernooi in Aalborg met een interland tegen Zwitserland.

Tekst en foto: Ajax.nl