Menu
Ajacieden oefenen met nationale teams

Ajacieden oefenen met nationale teams

Na de 6-4-nederlaag van afgelopen zondag in en tegen FC Utrecht zijn veel Ajacieden voor interlandverpichtingen uitgewaaid naar hun thuisland. Onder anderen de Oranje-internationals Vurnon Anita en Gregory van der Wiel zijn deze en begin volgende week niet op de club aanwezig. Zij maken zich op voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Zwitserland en Duitsland. André Ooijer, 55-voudig international, behoort tot de achterblijvers.

Bovengenoemde Ajacieden spelen vrijdag het duel met de Zwitsers in de eigen ArenA. Vier dagen later wacht in Hamburg de kraker tegen aartsrivaal Duitsland, dat naast Oranje een van de favorieten is voor het EK van volgend jaar in Polen en Oekraïne.

Ook de Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld treffen dinsdag een buurland, in dit geval Frankrijk. Eerst kruisen de Belgen echter vrijdag in Luik de degens met Roemenië. Christian Eriksen neemt het met zijn land op tegen Zweden en Finland. Nicolai Boilesen ontbreekt nog bij de EK-deelnemer vanwege een blessure aan zijn hamstring.

Ooijer: ,,Ik heb met PSV ooit dertien punten achtergestaan, maar toch werden we wel kampioen." Ooijer: ,,Ik heb met PSV ooit dertien punten achtergestaan, maar toch werden we wel kampioen."

Eyong Enoh werkt met Kameroen twee interlands af in Noord-Afrika tegen respectievelijk Marokko en Algerije. Voor De Ontembare Leeuwen wellicht een ideale gelegenheid de kater weg te spoelen van het mislopen van een ticket voor de Afrika Cup. Ook Zuid-Afrika ontbreekt komende winter bij deze titelstrijd in Gabon en Equatoriaal-Guinea. Hoewel Bafana Bafana deze week twee oefeninterlands speelt, zal Thulani Serero daar niet bij zijn. De kleine Ajacied was wel opgeroepen, maar verkiest na zijn blessureperiode voor trainingsarbeid in Amsterdam. Nicolás Lodeiro ten slotte treedt dinsdag met Uruguay - winnaar van de Copa America - aan tegen Italië.

Door de absentie van veel spelers heeft Ajax-coach Frank de Boer deze dagen een gekortwiekte selectie. Deze thuisblijvers moeten na het echec in Utrecht zo snel mogelijk de draad weer zien op te pakken. André Ooijer is een van hen. De routinier maakte meer dan tien jaar deel uit van Oranje, maar nam na het WK van 2010 afscheid van het nationale team. De ervaringsdeskundige worstelt desondanks met de vraag of het vervelend is dat Ajax zich niet binnen een week kan revancheren voor de nederlaag in Utrecht. ,,Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik houd me ook nooit zo bezig met dat psychologische beeld. Ik denk dat het voor veel jongens hartstikke leuk en lekker is even weg te zijn naar de nationale elftallen. Voor de een is het fijn voor de ander niet."

Hoewel de Amsterdammers in de competitie al elf punten achterstaan op koploper AZ weigert Ooijer de handdoek te gooien. ,,Ik heb met PSV ooit dertien punten achtergestaan, maar toch werden we met een voorsprong van vijftien punten kampioen. We moeten het niet opgeven, dat heb je vorig jaar kunnen zien toen het op de laatste speeldag werd beslist. We moeten natuurlijk niet doen alsof een achterstand van elf punten niks is, maar de prijzen worden pas aan het einde verdeeld."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst