Menu
Ajacieden officieel benoemd

Ajacieden officieel benoemd

Rik van den Boog en Henri van der Aat zijn woensdag door de Raad van Commissarissen officieel benoemd tot directieleden van Ajax. De benoemingen gaan in op 1 januari 2009. Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) werden enkele daarvoor vereiste formaliteiten vervuld.

Voorzitter Uri Coronel zat de aandeelhoudersvergadering (AVA) voor. Henri van der Aat (tweede van rechts) en Jeroen Slop (rechts) gaven uitleg bij de jaarcijfers over 2007-2008. Voorzitter Uri Coronel zat de aandeelhoudersvergadering (AVA) voor. Henri van der Aat (tweede van rechts) en Jeroen Slop (rechts) gaven uitleg bij de jaarcijfers over 2007-2008.

Rik van den Boog is per 1 januari de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Henri van der Aat is tot die tijd algemeen directeur ad interim. Hij begint het nieuwe jaar als commercieel directeur en blijft dus deel uitmaken van de directie. Jan Haars is door de AVA benoemd tot commissaris. Met Haars is de Raad van Commissarissen nu compleet. Met Van den Boog is ook de directie weer volledig bemand. ,,Wij denken dat zij een fantastische bijdrage kunnen leveren aan de groei en bloei van Ajax’’, lichtte voorzitter Uri Coronel de personele keuzes toe. Coronel is voorzitter van de Raad van Commissarissen, het orgaan dat toezicht houdt op het door de directie gevoerde beleid.
In de ArenA werd ook een toelichting gegeven op de jaarcijfers over het seizoen en boekjaar 2007-2008. De cijfers werden toegelicht door de directieleden Van der Aat en Jeroen Slop, Ajax’ financieel directeur. Na een uitgebreide toelichting van de aanwezige directieleden, konden alle aandeelhouders hun vragen en opmerkingen kwijt bij de directieleden en de leden van de RvC. Ook op deze AVA waren weer vele aandeelhouders afgekomen. In de Rinus Michels Zaal verzamelde zich een bonte mix van serieuze, zakelijke aandeelhouders en bezitters van een Ajax-aandeel uit pure clubliefde. De zaal zat helemaal vol. Ron Oudendijk vertegenwoordigde in de vergadering de vereniging AFC Ajax, met 73 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder.
Rik van den Boog (midden) is per 1 januari de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Jan Haars (rechts) wordt commissaris en daarmee lid van de Raad van Commissarissen. Links zit Ron Oudendijk. Rik van den Boog (midden) is per 1 januari de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Jan Haars (rechts) wordt commissaris en daarmee lid van de Raad van Commissarissen. Links zit Ron Oudendijk.

,,Het blijft onze core business om mooie wedstrijden te spelen en te winnen’’, nam Henri van der Aat het woord over van Coronel voor zijn toelichting op het boekjaar en seizoen 2007-2008. ,,Opleiden blijft daarbij belangrijk voor Ajax. Er wordt dagelijks hard gewerkt om beter te worden. Toch blijven we ook investeren in onze selectie. Afgelopen zomer hebben we nog 35 miljoen euro geïnvesteerd. Toch moet de selectie ook in de toekomst voor veertig tot zestig procent bestaan uit zelf opgeleide spelers.’’ Ook het nieuws over de komende transfer van Klaas Jan Huntelaar kwam natuurlijk aan bod. Van der Aat: ,,Natuurlijk zijn we niet blij dat hij weggaat. Maar over een jaar was hij de deur uitgelopen voor heel weinig. Die realiteitszin moeten we ook hebben.’’
Slop lichtte de financiële kant van het voorbije boekjaar toe. Met het bespreken van de talloze cijfers passeerde een toch vooral sportief en bestuurlijk tumultueus seizoen nogmaals de revue. Het mislopen van de Champions League én de groepsfase van de UEFA Cup heeft zijn financiële sporen achtergelaten. Onder meer de opbrengsten uit transfers maakten de tegenvallers deels weer goed. Het positieve netto resultaat van 7,8 miljoen euro wordt aan de reserves toegevoegd. Ook Ajax Cape Town kwam ter sprake. Het voetbalfiliaal in Zuid-Afrika blijkt een florerende voetbaldochter. Eyong Enoh kwam de A-selectie dit seizoen al vanuit Kaapstad versterken en ook financieel staat Ajax Cape Town er prima voor.
De Rinus Michels Zaal in de ArenA zat bijna helemaal vol met Ajax-aandeelhouders. De Rinus Michels Zaal in de ArenA zat bijna helemaal vol met Ajax-aandeelhouders.

De vragenronde werd door vele, grote en kleinere aandeelhouders gretig aangegrepen om opheldering of gewoon verdere informatie te krijgen. ,,Wordt de transfersom voor Klaas Jan Huntelaar deels gebruikt voor een exit van Ajax van de beurs?’’, was de vraag voor financieel directeur Slop. Er is een start gemaakt met een onderzoek, dat nu tijdelijk is stopgezet. ,,Dit is nu niet het geschiktste moment om het onderzoek voort te zetten’’, vervolgde Slop. ,,De beursnotering blijft op dit moment zoals die nu is. In de toekomst wordt het onderzoek mogelijk voortgezet.’’ Ajax voert met andere clubs overleg over de transferperiode. Als het aan de Amsterdammers ligt, wordt deze naar voren gehaald zodat spelers niet meer in het lopende seizoen van club kunnen wisselen.