Menu
Ajacieden op de gevoelige plaat

Ajacieden op de gevoelige plaat

Op een zonovergoten sportcomplex de Toekomst zijn de spelers en staf van Ajax dinsdag allemaal op de foto gegaan. Tijdens de jaarlijkse fotopersdag werden de teamfoto en individuele portretten gemaakt. Voor een aantal spelers was de jaarlijkse sessie inmiddels routine. Daarentegen bestond de achterste rij voornamelijk uit debutanten. Onder anderen Joël Veltman ging voor het eerst op de teamfoto.

Het was even puzzelen, maar uiteindelijk was de ideale opstelling voor de teamfoto gevonden. Zoals ieder jaar bepalen teammanager David Endt en manager pers & communicatie Miel Brinkhuis de gewenste indeling voor de foto. Daarbij spelen veel zaken een rol. Logischerwijs zitten de dragende spelers op de eerste rij, al is het uit sponsoroverwegingen wel van belang dat de voorste rij uit spelers met adidas-kicksen bestaat. Ook de keepers en stafleden moeten vanwege hun afwijkende kleding een logische plek op de foto krijgen.

De laatste rij is – meestal – het domein van de jongelingen. En dus vinden we deze ochtend onder anderen Stefano Denswil, Joël Veltman en de boomlange Mitchell Dijks op de achterste rij terug. Voor Veltman is het weer een nieuwe hoofdstuk dat hij als debutant in de selectie kan afvinken. ,,Inmiddels heb ik mijn eerste trainingskamp, officieuze debuut in Ajax 1 en ArenA-debuut achter de rug. Ook dit is weer een mooi moment nu ik op de officiële elftalfoto sta. Het wachten is nu op mijn officiële debuut”, aldus de 20-jarige verdediger.

Een bijzondere foto: de vier Denen van Ajax op een rij. Een bijzondere foto: de vier Denen van Ajax op een rij.

Daags na de terugkeer van Christian Eriksen was dinsdag 24 juli de ideale dag voor de teamfoto. Vlak voor het vertrek naar het trainingskamp in Engeland komt de deadline van presentatiegidsen en programmaboekjes immers al in zicht. Zo kon het vorig seizoen gebeuren dat Maarten Stekelenburg nog in de presentatiegids van Voetbal International prijkte terwijl hij toen al op weg was naar AS Roma. De afwezigheid van Dmitry Bulykin en Jasper Cillessen op de foto van 2011 had ook te maken met hun late entree in Amsterdam.

Ook deze jaargang zullen er voor 1 september wellicht nog spelers verhuurd, verkocht of gekocht worden. Daarnaast moeten ook de jongelingen hun plek in de A-selectie nog definitief verdienen. Toch weten de 29 spelers die dinsdag op de foto gingen een ding zeker: ze zijn in ieder geval een jaar lang verzekerd van een plek op de officiële teamposter. Dat neemt niemand ze meer af.

Tekst en foto's: Ajax.nl

De teamfoto van achteraf gezien. Binnenkort zie je de officiële foto op Ajax.nl. De teamfoto van achteraf gezien. Binnenkort zie je de officiële foto op Ajax.nl.
Viktor Fischer staat in de houding voor zijn portretfoto. Viktor Fischer staat in de houding voor zijn portretfoto.
Lasse Schöne heeft oog voor detail. Lasse Schöne heeft oog voor detail.
Joël Veltman ging dinsdag voor het eerst op de officiële teamfoto. Joël Veltman ging dinsdag voor het eerst op de officiële teamfoto.
Viktor Fischer en Mitchell Dijks sloten de rij tijdens de portrettenserie. Viktor Fischer en Mitchell Dijks sloten de rij tijdens de portrettenserie.
De portretfoto van Frank de Boer in de maak. De portretfoto van Frank de Boer in de maak.
Drie dagen na zijn ArenA-debuut ging Mitchell Dijks op de foto. Drie dagen na zijn ArenA-debuut ging Mitchell Dijks op de foto.