Menu
Ajacieden op jacht naar WK-ticket

Ajacieden op jacht naar WK-ticket

Het is deze dagen rustig op het trainingsveld van Ajax. Behalve de Oranje-internationals Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw hebben ook veel buitenlandse ploeggenoten nationale verplichtingen.

Het Nederlandse trio neemt het zaterdag in de Enschedese Grolsch Veste op tegen Japan. Vier dagen later wacht de manschappen van bondscoach Bert van Marwijk het laatste WK-kwalificatieduel in en tegen Schotland. Daar waar Oranje al lang en breed is geplaatst voor het WK dat volgend jaar plaatsvindt in Zuid-Afrika, zijn er ook nog Ajacieden in gevecht om een felbegeerd WK-ticket.

Zo kan Dennis Rommedahl met Denemarken een belangrijke gooi doen naar kwalificatie voor het meest prestigieuze toernooi. De Denen, koploper in Groep 1, treffen zaterdag in eigen huis Portugal alvorens zij woensdag in en tegen Albanië spelen.

De Uruguayanen Luis Suarez en Bruno Silva staan er met hun land iets minder rooskleurig voor. Desondanks hebben zij alles nog in eigen hand. Toch is het belangrijk zaterdag bij Peru en woensdag thuis tegen Colombia de volle buit te pakken.

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld ten slotte hebben een wonder nodig willen zij zich met België plaatsen voor het toernooi op het Afrikaanse continent. Vooral het programma spreekt daarbij niet in het voordeel van de Belgen. Alleerst wacht zaterdag het zware uitduel bij regerend Europees kampioen Spanje. Een paar dagen later vliegen zij naar Jerevan voor de kwalificatiewedstrijd tegen Armenië.

Naast zijn A-internationals kan Ajax-trainer Martin Jol deze week eveneens geen beroep doen op de jeugdinternationals Vurnon Anita, Daley Blind, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden en Siem de Jong. Zij spelen vrijdag in Emmen met Jong Oranje het EK-kwalificatieduel met Finland. Voor deze wedstrijd is ook de doelman van Jong Ajax, Sergio Padt, geselecteerd. Jol heeft zijn selectie dus op zijn vroegst donderdag 10 september pas weer compleet. Drie dagen later hervatten de Ajacieden de competitie met de thuiswedstrijd tegen NAC Breda.

Ook de trainers van Jong Ajax en de A1 hebben momenteel de beschikking over een gemankeerde selectie. Jong Ajax-coach Pieter Huistra mist behalve Padt ook de Zuid-Afrikaan Daylon Claasen, Marco Bizot, Roly Bonevacia en Geoffrey Castillion vanwege interlandverplichtingen.

Trainer van de A1 Frank de Boer kan vanwege de internationale speelkalender tijdelijk geen beroep doen op onder anderen Ricardo van Rhijn, Lorenzo Burnet, Rodney Sneijder, Florian Jozefzoon en Lorenzo Ebicilio.