Menu

Ajacieden op sportieve tour

De Ajax-selectie was woensdagmiddag afgereisd naar stadsdeel Westerpark waar in het Van Hogendorpsportcentrum de Sportief Tour 2003 plaats had. Samen met kinderen van het Jan Breemeninstituut uit Amsterdam vermaakten de Ajacieden zich met sportieve activiteiten.

De Sportief Tour bestaat uit tien sportieve middagen waarbij jongeren tussen de elf en zestien jaar met en zonder handicap sporten met en tegen topvoetballers. Initiatiefnemers van de Sportief Tour zijn Pluryn Werkenrode Groep, de Cruijff Welfare Foundation en Stichting De Nees, van oud-Ajacied johan Neeskens.

Deze middag deed de 'Tour' Amsterdam aan en in het sportcentrum in Westerpark waren de Ajacieden aanwezig om samen met 75 kinderen van het Jan Breemeninstituut te sporten.

Meest hilarische voor de voetballers was het rolstoelbasketbal. In piepkleine, snel wendbare en flitsende - de voorwieltjes gaven discolicht - rolstoelen moesten sommigen hun lange lijf persen. Dat was even wennen, maar al snel had iedereen het onder controle. Nou ja, af en toe ging er wel iemand achterover, zonder dat het gelukkig ernstige gevolgen had.

Zlatan Ibrahimovic en Jelle van Damme beten het spits af met hun ploeggenoten. Iedereen was ondergebracht in een Europese topclub, zoals Manchester United of Juventus. De lange Ajacieden raakten snel behendig, al na een paar seconden bungelde Zlatan in zijn stoel zonder dat de voorwieltjes op de grond kwamen. Hij bleek ook te kunnen scoren en rijden. Met een grote grijns op het gezicht volbracht de Zweed de uitdaging. Wel moest hij de winst laten aan Jelle van Damme, die ook opvallend handig was in de stoel.

De grootste clown in de rolstoel was Tomás Galásek. Hij schrok zich een hoedje toen zijn medespeler in de eigen basket wilde gooien. 'Wissel hem', 'Andere kant' gilde de Tsjech het uit. Toen hij de bal kreeg, klemde hij het leer onder zijn kin, rolde er snel vandoor, maar werd in zijn pogingen gestoord, omdat hij met stoel en bal over de zijlijn ging. De speelveldafmeting was hem tijdens de uitleg kennelijk ontgaan.

Behalve rolstoelbasketbal, konden de kinderen ook zaalvoetballen, waarbij een meisje Wesley Sonck heel knap van het passeren afhield; jeu de boule, waarbij het team van Petri Pasanen het niet kon winnen van Zdenek Grygera, en de kids konden testen hoe hard zij wel konden schieten. Na ruim twee uur samenzijn zat de dag erop. ,,Dit is toch prachtig, met die kinderen", glunderde Sander Boschker nadat hij met Juventus Celtic had geklopt. ,,En het gaat helemaal niet om winnen, al is het natuurlijk wel lekker."