Menu
Ajacieden over de grens

Ajacieden over de grens

Voormalig spelers van Ajax zijn over heel Europa uitgewaaid. In de rubriek 'Over de grens' bespreken we iedere maandagochtend de verrichtingen van enkele oud-Ajacieden. Met ditmaal speciale aandacht voor de Russische competitie.

Spartak Moskou heeft twee oud-Ajacieden onder contract staan: Aras Özbiliz en Quincy Promes (foto). Beiden kwamen tijdens de uitwedstrijd tegen Kuban Krasnodar (3-0-nederlaag) in actie. Promes speelde de gehele wedstrijd en Özbiliz viel na 67 minuten in tegen zijn oude club. De stand was toen al 2-0, maar de derde seizoensnederlaag kon niet meer worden afgewend. Met zestien punten uit negen duels is Spartak de huidige nummer vier van de Premier Liga. De achterstand op koploper en rivaal CSKA Moskou bedraagt al negen punten.

Omweg naar de top
De 23-jarige Promes speelde in de jeugd van Ajax, maar redde het niet op de Toekomst. Hij verkaste naar FC Twente, waar hij uiteindelijk na een succesvolle verhuurperiode bij Go Ahead Eagles doorbrak in het eerste elftal. De aanvaller verdiende vorig jaar zomer een transfer naar Spartak. In de Russische hoofdstad begon hij dit seizoen alle negen competitiewedstrijden in de basis. Promes liet daarin vijf treffers noteren.

Ploeggenoot Özbiliz (25) is dit seizoen minder op dreef. Hij viel pas voor de tweede keer in, en maakte pas veertig speelminuten. De Armeniër was liefst veertien seizoenen voor Ajax actief en stroomde door naar de hoofdmacht. Een definitieve doorbraak in Ajax 1 bleef echter uit, hoewel hij tot 37 officiële optredens kwam. Özbiliz werd met Ajax tweemaal landskampioen, maar besloot in de zomer van 2012 zijn heil te zoeken bij Kuban Krasnodar. Een jaar later werd hij overgenomen door Spartak Moskou.

Gouden tijden voorbij
Özbiliz speelde onder Frank de Boer bij Ajax soms op de flanken met Lorenzo Ebecilio, die eveneens in de Russische competitie actief is. De aanvaller staat onder contract bij Anzhi Makhachkala, de club waar Guus Hiddink een aantal jaren geleden nog trainer was, maar waar de gouden tijden inmiddels voorbij zijn. Anzhi is de nummer voorlaatst van de Russische competitie en pakte pas vijf punten. Met Ebecilio als invaller na 65 minuten werd met 1-0 verloren bij Rostov. De enige goal kwam al vroeg in de wedstrijd tot stand.

Ebecilio is aan zijn tweede seizoen in Rusland begonnen. De aanvaller kreeg tot nu toe in alle competitieduels speeltijd: zeven keer als basisspeler en tweemaal als invaller. Vorig jaar werd hij uitgeleend aan Mordovia Saransk en daar maakte hij voldoende indruk om te worden opgepikt door Anzhi.

De 23-jarige Ebecilio verliet Ajax in januari 2013. Hij had 52 duels in het eerste gespeeld en werd net als Özbiliz tweemaal landskampioen. Ebecilio ging aan de slag bij het Oekraïense Metaloerh Donetsk en streek een halfjaar later neer in Azerbeidzjan. Inmiddels heeft hij vastigheid gevonden in Rusland.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe