Menu
Ajacieden over de grens

Ajacieden over de grens

Voormalig spelers van Ajax zijn over heel Europa uitgewaaid. In de rubriek 'Over de grens' bespreken we iedere maandagochtend de verrichtingen van enkele oud-Ajacieden. Met ditmaal een scorende Klaas Jan Huntelaar bij de start van de Bundesliga en een zeldzaam pak slaag voor Luis Suarez' Barcelona.

Huntelaar flikte het voor de vierde keer op rij: scoren in de seizoensouverture van de Duitse competitie. De spits tekende voor het laatste doelpunt in de 0-3-zege bij Werder Bremen. Schalke hoopt na de enigszins teleurstellende zesde plaats van vorig seizoen weer een stap omhoog te maken. Onder de nieuwe trainer André Breitenreiter was de start in ieder geval veelbelovend.

De 32-jarige Huntelaar gaat op voor zijn zesde seizoen in Gelsenkirchen. Hij kwam in de zomer van 2010 over van AC Milan en wist sindsdien 69 competitietreffers in het Schalke-shirt te maken. In zijn tweede seizoen was Huntelaar buitengewoon op dreef met liefst 29 goals. Afgelopen jaar stokte de teller bij acht doelpunten. Huntelaar kan, indien fit, altijd op een basisplaats rekenen bij de 'Konigsblauen'.

Deuk in het zelfvertrouwen

Huntelaar vormde in zijn Ajax-tijd een succesvol duo met Luis Suarez, die inmiddels voor Barcelona speelt. De Uruguayaan viel in Camp Nou direct met zijn neus in de boter en won met de Catalanen vorig seizoen bijna alles wat er te winnen viel. Vrijdag liep het zelfvertrouwen van Barcelona een flinke deuk op. In de heenwedstrijd van de Spaanse Super Cup werd met liefst 4-0 verloren bij Athletic Bilbao. Barcelona staat maandagavond voor de zware opdracht om in de return een marge van vier goals te overbruggen.

Een incident zijn de vier tegengoals niet. Dinsdag tegen Sevilla, in de Europese Super Cup, werd de Barça-defensie ook al viermaal verschalkt. Met dien verschil dat de Spaanse grootmacht zelf toen vijf treffers produceerde. Suarez speelde beide duels – tegen Sevilla en Athletic – volledig mee en scoorde één goal. De aanvaller maakt zich op voor zijn eerste volledige seizoen in Camp Nou. Vorig seizoen, na zijn komst van Liverpool, moest Suarez in het begin toekijken. Hij was geschorst vanwege een veelbesproken bijtincident op het WK met de Italiaan Giorgio Chiellini.

Veelvraat PSG

Vorige week was er aandacht voor het debuut van Kolbeinn Sigthórsson in de Franse competitie bij FC Nantes. In de Ligue 1 is veelvraat Paris Saint-Germain ook dit seizoen weer favoriet voor de titel. De hoofdstedelingen hebben drie oud-Ajacieden onder contract, maar in de 2-0-thuiszege op Ajaccio bleef hun inbreng beperkt tot het meespelen van Maxwell. De Braziliaan maakte de negentig minuten vol. Gregory van der Wiel bleef de gehele wedstrijd op de reservebank, terwijl vedette Zlatan Ibrahimovic eveneens niet in actie kwam. De Zweed is geblesseerd.

Na het winnen van de Turkse Super Cup kende Wesley Sneijder met Galatasaray een teleurstellend begin van de competitie. De titelhouder kwam bij Sivasspor niet verder dan 2-2. Sneijder haakte in de rust geblesseerd af.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Pro Shots/Witters