Menu
Ajacieden over de grens

Ajacieden over de grens

Voormalig spelers van Ajax zijn over heel Europa uitgewaaid. In de rubriek 'Over de grens' bespreken we iedere maandagochtend de verrichtingen van enkele oud-Ajacieden. Met ditmaal aandacht voor de Engelse competitie en de hoofdrol die Toby Alderweireld vertolkte in een topper.

Tottenham Hotspur diende Manchester City de tweede seizoensnederlaag toe. Toby Alderweireld kopte vlak na rust de 2-1 - zijn eerste competitietreffer - binnen en zette daarmee zijn ploeg op het goede spoor. Het werd uiteindelijk 4-1. Alderweireld speelde net als Jan Vertonghen de gehele wedstrijd. Christian Eriksen werd na 68 minuten vervangen.

Alderweireld maakt sinds vorig jaar zomer naam in de Premer League. Hij werd in augustus 2013 door Ajax verkocht aan Atletico Madrid, maar succesvol werd zijn verblijf in de Spaanse hoofdstad niet. Alderweireld kwam slechts sporadisch in actie. Southampton en Ronald Koeman boden uiteindelijk uitkomst. De Engelse club huurde Alderweireld een seizoen van Atletico en dat deed de Belg goed.

Kapers op de kust
De 26-jarige Alderweireld speelde een sterk seizoen en Southampton wilde hem afgelopen zomer graag definitief vastleggen. Er waren echter meer kapers op de kust. Tottenham Hotspur toonde zich het slagvaardigst. Daardoor is Alderweireld in het hart van de verdediging herenigd met Jan Vertonghen, met wie hij bij Ajax ook al een succesvol duo vormde. De Spurs klommen door de zege naar de vijfde plaats.

De nieuwe koploper is Manchester United, dat Sunderland met 3-0 versloeg. Het duel was een clash tussen de Nederlandse trainers Louis van Gaal en Dick Advocaat. Beiden waren meerdere periodes als bondscoach van Oranje actief. Van Gaal heeft natuurlijk ook een prachtig verleden bij Ajax. Onder hem werd in 1995 de Champions League gewonnen.

Veelzijdige linkspoot
Daley Blind had ook in de zevende competitiewedstrijd dit seizoen een basisplaats. Hij was met een sublieme pass betrokken bij de 1-0 van Memphis Depay. De veelzijdige linkspoot werd na 74 minuten vervangen. Bij Sunderland speelde Jeremain Lens, die actief was in de jeugdopleiding van Ajax, de gehele wedstrijd. United heeft nu zestien punten, één meer dan stadsgenoot en rivaal City.

Bojan Krkic speelde in het seizoen 2013-2014 op huurbasis voor Ajax. Inmiddels staat hij onder contract bij Stoke City, dat een 2-1-thuiszege boekte op Bournemouth. Bojan speelde 62 minuten mee en werd bij een 1-0-voorsprong vervangen. De door Barcelona opgeleide aanvaller begon voor de tweede keer op rij in de basis. Vorige week scoorde hij tegen Leicester City.

Voormalig Ajax-coach Koeman won met Southampton met 3-1 van Swansea City en steeg naar de tiende plaats.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Pro Shots