Menu
Ajacieden over hun gezinsleven

Ajacieden over hun gezinsleven

Tijdens de feestdagen zoeken veel mensen de warmte en gezelligheid van hun familie(s) op. Enkele Ajacieden hebben een eigen gezin. Lasse Schöne (28) heeft bijvoorbeeld twee kinderen. Daphne Koster (33) beviel in augustus van haar eerste kind, een dochtertje. Zij vertellen over hun ervaringen.

,,Alle clichés zijn waar”, vertelt Koster. ,,Moeder worden is het mooiste wat mij overkomen is. Een
kind is echt een verrijking voor je leven. Gelukkig doet Sanne het heel erg goed. Dat maakt het wel een stuk makkelijker. Sanne is het middelpunt van ons gezinnetje. Eerst draaide het om mijn vriend en mij, maar nu bepaalt zij het ritme.”

Hoewel vijf jaar jonger dan Koster bevindt het gezinsleven van Schöne zich in een andere fase. De Deen heeft een dochtertje van zeven en een zoontje van vier. ,,Ik vind het fantastisch om vader te zijn en ben blij dat ik ze zo jong heb gekregen. Mijn oudste is op 25 december jarig, een echt Kerstkindje. Als ik bedenk dat we zeven jaar geleden vlak voor Kerst nog met zijn tweeën waren, dan gaat de tijd ontzettend snel.”

Naast de vreugde en het plezier die zijn gezin hem geeft, plukt Schöne ook op voetbalgebied de vruchten van het vaderschap. ,,Het heeft mij erg veel geholpen, ook om rustig te worden. In het voetbal is er veel druk. Als ik thuiskom en ze vliegen in mijn armen, dan ben je al snel dingen vergeten. Voor mijn kinderen maakt het niet uit als ik een mindere dag heb gehad, tien penalty’s heb gemist en met 5-0 verloren heb. Niet alleen de kids en mijn vrouw hebben mij geholpen om rustiger te worden, maar het gehele familieleven. Alles bij elkaar heeft het vaderschap me veel positieve dingen gebracht in mijn voetbalcarrière.”

Lasse Schöne vierde het kampioenschap in 2013 met een zijn zoontje Robin op het veld. Lasse Schöne vierde het kampioenschap in 2013 met een zijn zoontje Robin op het veld.

Koster koos er bewust voor om op iets latere leeftijd moeder worden. Lange tijd gaf ze haar voetballoopbaan de voorkeur. ,,Ik heb bewust voor deze periode gekozen, had niet al op mijn 23e of 24e moeder willen zijn. Zoals het nu is gegaan, is het mooi. Ik geniet van elk moment. Het is prachtig om de ontwikkeling van je dochter te zien en te merken dat ze met stapjes vooruit gaat.”

Inmiddels is de rust in huize Koster wedergekeerd en hebben vader en moeder zich aangepast aan de nieuwe situatie. ,,Gelukkig hebben we een stabiele thuissituatie. Mijn vriend werkt fulltime en ik bedrijf topsport. Ik hecht veel waarde aan een goede arbeids/rust-verhouding. Vroeger moest ik wel eens lachen als ik ergens om 21:00 uur het licht zag uitgaan. Ik ben meer een avond- dan ochtendmens. Maar nu gaan we zelf ook wel eens om 21:00 uur al naar bed. Dat is gewoon verstandiger.”

Voor Schöne is regelmaat ook erg belangrijk. ,,Wij vinden het hartstikke gezellig om ’s ochtends te ontbijten en rond 18:00 uur met elkaar te dineren en lekker te praten. De kinderen zijn nu groot genoeg om te vertellen wat ze op school hebben gedaan of bij vriendjes en vriendinnetjes. We proberen een zo normaal mogelijk gezin te vormen. Al is dat soms lastig, omdat ik vaak weg ben en bovendien voor lange periodes. Dan zien de kinderen mij niet. Het is lekker als er dan een beetje regelmaat is, zoals mijn vrouw en ik vroeger ook hadden.”

Sport speelt in huize Schöne een belangrijke rol. Zoon Robin voetbalt bij de mini’s, terwijl dochter Mila hockey speelt. ,,Ik vind het heel belangrijk dat ze sporten. Beweging is belangrijk, evenals de motoriek die je met sporten opdoet. Vanaf mijn vierde voetbal ik en ik vind het nog steeds leuk. En ook het samenzijn, het sociale aspect, is heel belangrijk.”

In het hockey moet Schöne zich overigens nog verdiepen. ,,Ik moet nog even het spelregelboekje uit mijn hoofd leren. Het is niet mijn sport. Hockey hebben wij niet in Denemarken. En mijn zoontje voetbalt. Natuurlijk vind ik dat leuk, maar als hij wil gaan handballen is het ook goed. Ik zal ze nooit pushen. Zo ben ik ook opgevoed. Mijn vader en opa hebben allebei op hoog niveau gevoetbald. Ze zijn bij al mijn wedstrijden geweest, maar ze hebben nooit als gekken langs de lijn staan schreeuwen. Ik vind het leuk om lekker te kijken. Ik hoef ook niets te roepen, ze doen toch wel hun best.”

Inmiddels zijn ook de teamgenoten van Koster, bij de Ajax Vrouwen, gewend geraakt aan haar dochtertje. ,,In het begin was het zoeken naar de praktische invulling. Voor en na de training moest ik borstvoeding geven. Ze was er dus veel bij. De laatste tijd minder, maar dan vragen veel meiden hoe het gaat en wanneer ze weer komt. Laatst gingen we bij de Griek eten en toen wilde iedereen haar even vasthouden. Dat is leuk om te zien.”

Hoewel pas een kleine vier maanden moeder, kan Koster al aardig inschatten wat voor type ‘mama’ ze is. ,,Ik ben zorgzaam, nuchter, maar kan ook speels en gek doen. Ik ben iemand die veel contact zoekt, vindt het leuk om spelletjes te doen en liedjes te zingen bij de box.”

Een speelse vader is ook Schöne naar eigen zeggen. ,,Het is leuk om met de kids te stoeien.
Natuurlijk kan mijn vrouw ook goed met ze spelen, maar zij is er ook iets meer voor de serieuze dingen. Ik kan ook wel hard zijn, maar mag misschien iets consequenter zijn. Als ze me lief aankijken, daar ben ik wel gevoelig voor. Iedereen zegt het, maar wij hebben twee fantastische kinderen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees

Daphne Koster en dochter Sanne op de tribune bij een thuiswedstrijd van de Ajax Vrouwen. Daphne Koster en dochter Sanne op de tribune bij een thuiswedstrijd van de Ajax Vrouwen.