Menu
Ajacieden overleven poule des doods niet

Ajacieden overleven poule des doods niet

Voor de Ajacieden zit het EK 2012 er na drie duels op. Denemarken, met Christian Eriksen, ging onderuit tegen Duitsland (2-1) en Oranje, waarin weer een basisplaats voor Gregory van der Wiel was weggelegd, redde het niet tegen de Portugezen, 2-1.

Nederland kon zich bij een zeer positief wedstrijdverloop bij het eigen duel én bij Duitsland - Denemarken alsnog plaatsen voor de kwartfinale. En dat terwijl de twee voorgaande poulewedstrijden tegen Denemarken (0-1) en Duitsland (1-2) verloren waren gegaan. Dan moest er in elk geval met twee goals verschil van Portugal worden gewonnen.

Oranje begon uitstekend aan het duel. Van Marwijk had gekozen voor Ron Vlaar in plaats van Heitinga in de verdediging, Klaas Jan Huntelaar in plaats van Ibrahim Afellay en Rafael van der Vaart in plaats van Mark van Bommel. Die drie wijzigingen leken zich aanvankelijk uit te betalen, want al in de elfde minuut scoorde oud-Ajacied Van der Vaart prachtig de openingsgoal, 0-1. Het Nederlands team had het beste van het spel, maar liet Portugal het initiatief na een minuut of twintig overnemen. Dat leidde acht minuten later tot de gelijkmaker. Cristiano Ronaldo kopte raak, 1-1. Daarna kon Oranje zich niet herpakken tot het rustsignaal.

De voormalige Ajacieden Sneijder en Van der Vaart toen er nog hoop was. De voormalige Ajacieden Sneijder en Van der Vaart toen er nog hoop was.

In de tweede helft kwam Oranje goed weg toen Jetro Willems in de 50ste minuut slechts de gele kaart kreeg voorgehouden na een grove overtreding op Moutinho. In de 72ste minuut leek Portugal de voorsprong te nemen nadat Nani vrij stond en de voorzet van Ronaldo in kon schieten. Stekelenburg redde echter uitstekend. Twee minuten later was het definitief gebeurd. Cristiano Ronaldo rondde een dodelijke counter doeltreffend af nadat hij Van der Wiel uitkapte, 2-1. Acht minuten voor tijd schoot Van der Vaart vanaf links met zijn rechter prachtig in, maar de paal stond de gelijkmaker in de weg. In de slotfase kreeg Van Persie nog een goede mogelijkheid (schot naast) en mikte Ronaldo de bal op de paal. De stand bleef echter 2-1 in Portugees voordeel, waardoor Oranje zonder een enkel punt te halen afscheid moest nemen van Euro 2012.

Portugal - Nederland 2-1 (1-1)

Scoreverloop: 11. Van der Vaart 0-1, 28. Ronaldo 1-1, 74. Ronaldo 2-1

Portugal: Rui Patrício, Pereira, Pepe, Alves, Coentrão, Meireles (72. Custódio), Veloso, Moutinho, Nani (87. Rolando), Hélder (64. Oliveira), Ronaldo

Nederland: Stekelenburg, Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (67. Afellay), Robben, N.de Jong, Van Persie, Van der Vaart, Sneijder, Huntelaar


Denen ook naar huis

Christian Eriksen en Lasse Schöne redden het eveneens niet tot de volgende ronde. Denemarken begon met drie punten aan het duel en had het met een gelijkspel kunnen redden als Nederland van Portugal had gewonnen. Maar tegen Duitsland verloren de Denen met 2-1. Podolski opende de score in de negentiende minuut, maar het was wederom oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli die de Denen hoop gaf op een verlenging van hun verblijf op Euro 2012 door de gelijkmaker binnen te koppen. Zeker toen Nederland tegen Portugal op voorsprong was gekomen, stond de Deense formatie virtueel in de volgende ronde. Maar die hoop vervloog toen Portugal de gelijkmaker had gemaakt tegen Nederland. Ook de Denen zelf gingen ten onder, want tien minuten voor tijd scoorde Bender voor Duitsland de winnende treffer. Eriksen speelde de hele wedstrijd. Lasse Schöne bleef op de bank.

Portugal en Duitsland gaan, net als Tsjechië en Griekenland, verder op Euro 2012.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Proshots/Peter Lous