Menu

Ajacieden prijzen teamprestatie

De overwinning op AS Roma werd door de Ajacieden voornamelijk toegeschreven aan de teamprestatie. En, meenden de spelers, dankzij het harde werken van iedereen, speelde Ajax een van de beste wedstrijden tot nu toe.

Voor Petri Pasanen was het geen verrassing dat Ajax de drie punten in de wacht sleepte. ,,We wisten van te voren al dat we kansen hadden op de overwinning. Elke wedstrijd krijg je tenslotte enkele kansen. De eerste bal na de aftrap was ook voor ons, dat is toch een voordeel."

,,Het was fijn om weer Champions League te spelen", vervolgde de Fin. De laatste Europese wedstrijd speelde hij tegen Inter in Milaan. ,,Crespo scoorde toen de 1-0 en hij was mijn tegenstander. Vandaag had ik dus iets goed te maken. En ik ben tevreden over mijn eigen spel, maar zeker ook over het team als geheel. We hebben met z'n allen heel goed gespeeld. En zo'n wedstrijd in de tweede ronde van de Champions League is eigenlijk altijd fantatstisch", verklaarde hij opgelucht.


Een van de beste spelers van het veld dinsdagavond was Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan was heer en meester over de Romeinen. Hij was, net als de supporters in de Arena, zelf gelukkig met zijn prestatie. ,,Ik was erg blij met mijn eigen spel, maar vooral ook met de manier waarop het hele team speelde. Ik heb ook geen moment gedacht dat we punten zouden verspelen. Na de competitiewedstrijd tegen De Graafschap concentreerden we ons alleen op dit duel. En we hebben niet gefaald. Daarvoor moet ik ook God danken. Ik speelde een van mijn beste wedstrijden tot nu toe."

De middenvelder had geen last van de kou. Dat het veld door de vorst hard was geworden, deerde hem ook niet. ,,Ik ben gewend aan harde en hobbelige veldjes in Zuid-Afrika, dus dit was geen probleem. Ook de kou was niet erg, want als je eenmaal op het veld staat, ben je daar helemaal niet mee bezig." Pienaar vatte tot slot de wedstrijd als volgt samen: ,,Roma, normaal gesproken een heel goed team, had vandaag geen goede dag, Ajax wel, een heel goede."

Zlatan, maker van het eerste doelpunt, constateerde dat hij tot nu toe in de Champions League blijkbaar meer succes heeft dan in de Nederlandse competitie. ,,Vandaag heb ik een keer gescoord en een assist gegeven. Dat voelt goed." Ook de spits prees echter het collectief. ,,We hebben allemaal goed gespeeld en hard gewerkt. De volle negentig minuten, zoals dat hoort, en niet tachtig of vijfentachtig."

,,We hebben laten zien dat we een Europese topploeg zijn. Niet de absolute top, maar wel vlak daar achter. We hebben spelers die zo kunnen invallen als iemand bijvoorbeeld geblesseerd is. Daarom staan we in de Eredivisie bovenaan en gaat het goed in de Champions League. Dat moeten we vasthouden, geconcentreerd blijven, want zondag staat PSV alweer voor de deur," blikte de Zweed al vast vooruit.


Invaller Jari Litmanen bracht Ajax op een 2-0 voorsprong. ,,Ik heb wel meer van dit soort goals gescoord, maar goed, dit was een belangrijke. We hebben met 2-1 gewonnen en vier punten uit twee wedstrijden gehaald. Het was een leuke wedstrijd in een uitverkocht stadion."

,,Maar eigenlijk gaat het om de teamprestatie", vervolgde Litmanen. ,,Vandaag speelden de jonge jongens van Ajax tegen de ervaren Italianen. Het is goed te zien dat veel jonge jongens snel vooruit gaan. En het zegt iets over Ajax dat in dit seizoen al zo'n 25 tot 30 spelers gebruikt zijn. We hebben een grote groep, maar het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Als iemand geblesseerd of geschorst is, is er altijd een vervanger. Op termijn zal je spelers als Chivu en Van der Vaart wel missen, maar twee wedstrijden kunnen we wel zonder ze."

De Fin waarschuwde voor teveel euforie. ,,We moeten met beide benen op de grond blijven staan. We hebben echter wel aangetoond dat we elke wedstrijd een goed resultaat kunnen behalen. En je ziet dat elke wedstrijd anders is. Tegen Valencia speelden we slecht, vond ik. Toen had iedereen wel alles gegeven. Dat gebeurde vanavond ook, maar nu speelden we veel beter", concludeerde hij nuchter.