Menu
Ajacieden schieten en koppen Gronings verlies van zich af

Ajacieden schieten en koppen Gronings verlies van zich af

De Ajax-trainers Gerard van der Lem en Ruud Krol verwelkomden maandag een omvangrijke spelersgroep voor de ochtendtraining. Van de 21 spelers beperkten twee Ajacieden (Hatem Trabelsi en John Heitinga) zich vooral tot loop- en sprintoefeningen. Het gros van de overige Ajacieden leefde zich uit met afwerkoefeningen op de drie keepers. Of, de wijze waarop Klaas Jan Huntelaar de oefensessie voltooide, met een uitgebreide sessie vrije trappen met muurtje en leeg doel.

Het is voor de spits dé manier om zijn toch al niet onaardige traptechniek verder te polijsten. Laag scherend over het muurtje met gele plastic oefentegenstanders, sloeg menige effectrijke bal genadeloos hard in. Huntelaars metgezellen Jeffrey Sarpong en Michael Timisela keken, tussen hun eigen pogingen door, vaak bewonderend toe. Al kon vooral de jongste van het stel (Sarpong) wat betreft traptechniek bij vlagen wedijveren met de clubtopscorer.
Wat erkende specialisten als Ronald Koeman en Pierre van Hooijdonk ooit bewezen, laat ook Huntelaar na Ajax-trainingen zien: oefening baart kunst. Eindeloos lijkende schietsessies vergroten het balgevoel. De kans op een doeltreffende effectbal, liefst op een belangrijk moment in een cruciale wedstrijd, neemt daarmee alleen maar toe.

Huntelaar toonde zijn kunsten direct na het traditionele maandagochtendspel; het kopvolleybal. De oudste basisklanten van een dag eerder tegen FC Groningen (Boukhari, Rosenberg, Lindenbergh plus ‘gastspeler’ Krol) versus de jonkies Huntelaar, Timisela, Vermaelen en Sarpong. De oude meester Krol liet zien het koppen nog lang niet verleerd te zijn. Ook wat betreft de beleving liet de voormalige recordinternational van zich horen.

Terwijl het merendeel van de basisspelers de kopkunsten verbeterde, werkten de reserves en onlangs weer fit verklaarden zich langdurig in het zweet. Onder aanvoering van assistent-trainer Van der Lem werden diverse afrondvarianten in de praktijk gebracht. Telkens terugkerende aspecten: aannemen, inspelen en afronden. En dan telkens in verschillende vormen en varianten uitgevoerd.
Vooral het over grote afstand inspelen van een medespeler, de bal opdrijven richting goal en snoeihard uithalen, zorgde voor spektakel. Al week een bal ook wel eens van zijn baan af, waarna de supporters nabij de ArenA ongewild fungeerden als ballenjongens en -meisjes. Dat de keepers Maarten Stekelenburg, Hans Vonk en Kenneth Vermeer volop aan de bak konden, was desondanks een hoopvol teken.

Nog hoopvoller oogde het vlotte herstel van Tomás Galásek. De Tsjech deed aan alle oefeningen volop mee. Venijnig hard en geplaatste inzetten stelden de keepers zelfs meermaals voor problemen. De middenvelder is waarschijnlijk woensdag tegen Roda JC (halve finale Gatorade Cup) weer inzetbaar.
Hatem Trabelsi lijkt ook dicht bij een rentree. Al beperkte de vleugelverdediger zich deze ochtend vooral nog tot lopen. Nicolae Mitea is verder verwijderd van een terugkeer in Ajax 1. Al liet de watervlugge buitenspeler wel van zich spreken met enkele prima demarrages en perfect op maat gesneden voorzetten. ‘Nicky’ werkte zijn oefeningen af met een stralende lach. Sinds zijn rentree bij Jong Ajax, na een maandenlang revalidatietraject, schijnt de zon weer voor de Roemeen.