Menu

Ajacieden scoren in studio

Ajax is weer een keer hofleverancier. Niet aan een nationale selectie, maar aan de gelegenheidsband 'FC United'. Onder deze artiestennaam namen Cristian Chivu, Petri Pasanen, Aron Winter, John O'Brien en vele andere voetballers de benefietsingle 'Let's have a ball' op.

In de prachtige Volendamse studio van Arnold Mühren (niet de oud-voetballer, maar het oud-bandlid van The Cats) kwamen maandagavond voor de tweede keer voetballers bijeen om de single in te zingen. Vorige week kwamen al John Bosman, Henk Timmer (AZ), Bob Peeters, Marc van Hintum, Bas Wijnen (Vitesse), Glenn Helder (RBC), Dean Gorré (Huddersfield Town) en Peter van den Berg (RKC) naar het knusse familiefamiliebedrijf voor hun muzikale bijdrage.

Maandagavond zouden Ajax, Feyenoord, PSV, Roda JC en Glasgow Rangers aantreden. Giovanni van Bronckhorst was al vroeg gearriveerd voor zijn solo-zangbeurt. Hij was al klaar voordat de rest aan zingen toe kwam. Helaas kreeg initiatiefnemer Griselda Visser slecht bericht uit Eindhoven. Bij PSV was er iets fout gegaan in de communicatie, waardoor zij niet naar Volendam kwamen. Foto: Aron Winter nam met Petri Pasanen de tekst nog even door voor de heren de studio worden ingeroepen.

Van Feyenoord was Peter van Vossen aanwezig, van Sparta Bram Marbus en helemaal uit Kerkrade wilden Mark Luijpers en Fatih Sonkaya graag zes uur reizen voor twee regels tekst.

De Ajacieden stortten zich enthousiast op de Salsa-achtige song. Producent Griselda Visser schreef het nummer al een aantal jaar geleden. Samen met Cristian Chivu nam ze de Spaanstalige coupletten onder de loep.

Tot het moment van opnemen vermaakten de Ajacieden zich met de instrumenten die stonden opgesteld. Aron Winter trachtte enig geluid uit een saxafoon te krijgen, Petri Pasanen oefende op de electrische gitaar en Cristian Chivu nam de klassieke gitaar op schoot. De meest muzikale Ajacied bleek John O'Brien. De Amerikaan toverde een fantastisch ritme uit de bongo's.

Mark Luijpers en Cristian Chivu. Behalve een sterk verdedigingsduo, bleken beiden ook sterk in het produceren van decibel.

Voor bijna iedereen was het de eerste zangervaring. Maar niet voor Aron: 'Ik heb dit in Italië ook wel eens gedaan. Dat was ook leuk, maar heel anders. Ik geloof niet dat er veel van werden verkocht.'

Dat zal met deze single waarschijnlijk wel anders zijn. Bij het horen van de muziek ga je vanzelf swingen. Het definitieve inzingen verliep heel soepel. Voor Pasanen was het de derde 'eerste keer' in een week. 'Van mijn interlanddebuut, het eerste doelpunt voor Ajax en het zingen was dit de mooiste eerste keer', aldus de Fin, die eigenlijk nooit zingt. 'Ook niet onder de douche'.

Dat doet O'Brien ook niet. 'Ik zing als ik verliefd ben', vertelde de Amerikaan. 'Natuurlijk was ik niet nerveus. De tekst konden we ook niet echt oefenen. We kregen hem pas een uur voor het inzingen onder ogen.'

Dus kreeg Griselda Visser van Ajax al de Finse, Roemeense en Amerikaanse kreet. Peter van Vossen deed het in het Zeeuws. Ze zocht alleen nog iemand die plat-Amsterdams 'Laten we een feesie bouwe' kon brullen. En wie zou dat nou beter kunnen dan Richard Witschge? De ras-Amsterdammer zou komen, maar moest zich afmelden, omdat hij met het tweede van Ajax in Doetinchem moest spelen (- waarbij hij zelfs scoorde -). Toch is de wil van de producenten groot om Witschge er alsnog bij te betrekken. Daarom proberen ze hem nog apart te tapen en dat vrijdag in het geheel te mixen. Foto: Aron concentreert zich volledig op zijn tekst. Voor hem was het geen vuurdoop. Hij had al eens eerder een song opgenomen.

Want vrijdag is de cd al helemaal gemixt en klaar voor het persen. Wanneer het CD-tje uiteindelijk in de winkel ligt, hangt nog van enkele factoren af. Maar Griselda Visser hoopt dat het in december verkrijgbaar is. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Ronald Mc Donald Kinderfonds. Foto: Cristian zong uit volle borst mee. De Roemeen moest net als de rest op het laatst de kreet 'Let's have a party', in zijn moerstaal schreeuwen.