Menu

Ajacieden scoren voor Jong Oranje

Cedric van der Gun en Andy van der Meyde hebben namens Jong Oranje gescoord in het kwalificatieduel tegen Jong Cyprus. Het duel eindigde in een 4-2 overwinning voor Nederland.

Oranje verstevigde met de winst zijn tweede positie in de groep achter leider Portugal; zeer waarschijnlijk niet meer bereikbaar. Negen poulewinnaars en de zeven beste nummers twee plaatsen zich voor de achtste finales. De Nederlandse jeugd heeft in dat opzicht nog redelijke kansen.

Grote uitslagen boeken tegen de 'kleine' landen is echter niet de grootste kwaliteit van Wottes elftal. Zo werd uit op Cyprus slechts met 1-0 gewonnen, dank zij een benutte strafschop van PSV'er Hofland. In Doetinchem worstelde Jong Oranje dinsdag ook langdurig tegen zichzelf. Waarschijnlijk tot hun eigen verbazing slaagden de Cyprioten erin twee treffers te maken. Dat presteren ze niet dagelijk, laat staan in een uitwedstrijd.

,,Twee keer niet opletten'', noemde Wotte als oorzaak voor de tegentreffers. Het spel vond hij verder niet groots. ,,We hadden niemand die af en toe rust bracht. Dat is vaak het probleem bij jeugdelftallen. Er staat niet, zoals bij de club, een routinier tussen. Van der Vaart bijvoorbeeld heeft wel het vermogen dat te doen. Daarom is hij ook zo'n groot talent.''

Om uiteenlopende redenen koos Wotte niet direct voor de beste spelers uit de tot hem beschikbaar staande leeftijdscategorie. Hofland bijvoorbeeld is al doorgeschoven naar Van Gaals A-keus. Verder worden de talenten Hersi, Robben en Van der Vaart gespaard voor een kwalificatieduel van onder de achttien jaar. Het Vitesse-tweetal Janssen/Van der Schaaf was geschorst.

Kuyt en Van der Gun waren de mensen die Jong Oranje aan een 2-0 voorsprong hielpen. Beiden scoorden koppend. Enigszins onverwacht maakte in de 45e minuut Garpozis een doelpunt voor Cyprus, hetgeen bij medespelers en begeleiders op de bank tot euforische taferelen leidde.

Door Knol, die na een vrije trap de bal als-het-ware met zijn lichaam binnenliep, kwam Nederland na de hervatting op 3-1. Daarmee leek het alleen nog de vraag met hoeveel verschil Oranje zou winnen, maar opnieuw kwamen de Cyprioten terug. Weer Garpozis scoorde, nu met een lob, 3-2. Uiteindelijk besliste invaller Van der Meyde het duel definitief, 4-2.

Wotte sprak toch van een geslaagde avond. ,,Drie punten en vier goals tegen een zeer defensieve tegenstander en op een moeilijk bespeelbaar veld. Daarmee hebben we onze gestelde doelen gehaald. Daarom kunnen we toch redelijk tevreden zijn. We blijven volop in de running om de volgende ronde te halen.''

Jong Oranje: Ten Rouwelaar; Schuurman, Touzani, Knol en Bosschaart; Kromkamp, Kuyt (90. Berger) en Broerse; Van der Gun, Redan (60. Van der Meyde) en Ax (67. Zonneveld).