Menu
Ajacieden scoren voor Oranje

Ajacieden scoren voor Oranje

Het was aan treffers van John Heitinga en Ryan Babel te danken dat het Nederlands elftal, met ook Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro in de basis, donderdagavond in Eindhoven van Mexico won. Zij bogen in de tweede helft, toen ook Maarten Stekelenburg in het elftal was gekomen, een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.

Marco van Basten gebruikte voor het eerst in de oefensessie alle vijf geselecteerde Ajacieden in een wedstrijd. John Heitinga, Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder en Ryan Babel hadden zelfs een basisplaats gekregen. Maarten Stekelenburg verving na een helft en een 1-0 achterstand Henk Timmer.

Dat iedere Ajacied speelde, kwam omdat Van Basten besloot zijn beoogde
basisspelers te sparen. Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben, Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen, André Ooijer en Mark van Bommel zaten allen op de reservebank. Edwin van der Sar hoefde helemaal geen trainingspak aan te trekken. De 108-voudig international kreeg rust van de bondscoach.

Het elftal dat tegen Mexico - al jaren vast in de top tien van de wereldranglijst - voetbalde kwam slechts op drie plaatsen overeen met de ploeg die Van Basten zaterdag tegen Kameroen liet spelen. Robin van Persie, Wesley Sneijder en Jan Kromkamp kregen opnieuw een basisplaats. Dat was niet toevallig. Van Basten lijkt -
mede door de blessures van Rafael van der Vaart en Kew Jaliens - nog over de posities van dat trio te twijfelen. Centraal op het middenveld is Van der Vaart normaal gesproken eerste keus. In de eerste trainingsweek maakte de voetballer van HSV een prima indruk. Van der Vaart tobt echter met een onwillige enkel. Die hield hem tegen Kameroen al uit de basis en maandag verergerde zijn kwetsuur toen hij op de training een bal verkeerd raakte. De rest van de week vertoonde hij zich niet meer op het
trainingsveld.

Daardoor zit Wesley Sneijder dicht tegen de basis aan. De Ajacied had het afgelopen periode last van een hamstringblessure, maar lijkt op tijd hersteld en manifesteert zich nadrukkelijk als alternatief voor zijn vriend Van der Vaart. Tegen Mexico startte
hij als linkshalf, maar nam ook vaak de centrale positie over van zijn clubgenoot Maduro. De positie van rechtsachter en rechtsbuiten zijn ook nog vacant, al is de opmars van Robin van Persie zo indrukwekkend dat hij de meest reële optie is als rechteraanvaller. Kromkamp moet het rechts achterin uitvechten met Jaliens. Voorlopig een ongelijke strijd omdat laatstgenoemde nog steeds niet helemaal is hersteld van een wond in zijn bovenbeen en nog geen minuut met de selectie heeft meegetraind.

Het elftal dat tegen Mexico speelde, maakte donderdagavond nauwelijks indruk. Alleen Van Persie onderscheidde zich voor rust opnieuw met enkele oogstrelende acties. De rest van het elftal maakte een oningespeelde indruk. Niet gek: het team voetbalde in deze samenstelling nog nooit samen. De 21-jarige Sneijder was samen met Landzaat de meest ervaren international. Beide spelers droegen 21 keer het shirt van Oranje.

De openingstreffer van Mexico was een voorbeeld van de onervarenheid van het team. Johnny Heitinga liet bij een corner van de Mexicanen zijn directe tegenstander Jared Borgetti lopen waarna niemand de spits van Bolton Wanderers overnam. De aanvaller knikte vervolgens eenvoudig binnen: 1-0. Na de pauze maakte de Ajacied zijn foutje overigens zelf goed. Hij kopte - ook na een corner - de gelijkmaker binnen: 1-1.

In de tweede helft speelde Oranje met spits Jan Vennegoor of Hesselink in de punt van de aanval een stuk beter. De ploeg viel aan en drukte direct na de gelijkmaker door. Ryan Babel bepaalde de eindstand vier minuten na de goal van Heitinga op 2-1. Hij miste even later ook nog een enorme mogelijkheid op een derde treffer.

Eindhoven. Vriendschappelijk.
Nederland - Mexico 2-1 (0-1). 18. Borgetti 0-1, 53. Heitinga 1-1, 57. Babel 2-1. Scheidsrechter: Frödjfeldt (Zwe). Toeschouwers: 35.000.
Nederland: Timmer (46. Stekelenburg); Kromkamp, Boulahrouz, Heitinga en De Cler; Landzaat, Maduro en Sneijder; Van Persie (46. Vennegoor of Hesselink), Kuijt en Babel.

Mexico: Sanchez; Castro (65. Arellano), Marquez, Osorio en Pineda (65. Suarez); Fonseca (46. Morales), Salcido, Pardo (46. Torrado) en Bravo (46. Garcia); Borgetti en Franco (46. Zinha).

Bron: ANP
Foto's: Proshots/Stanley Gontha