Menu
Ajacieden scoren voor Oranje

Ajacieden scoren voor Oranje

Het Nederlands elftal heeft de vriendschappelijke interland tegen Oostenrijk met 3-4 gewonnen. Mede door de treffers van Klaas Jan Huntelaar (2) en John Heitinga herstelde Oranje zich in Wenen knap van een 3-0-achterstand.

Klaas Jan Huntelaar was tweemaal trefzeker tegen Oostenrijk. De spits van Oranje bracht zijn totaal op zes treffers uit elf optredens. Foto: PROSHOTS Klaas Jan Huntelaar was tweemaal trefzeker tegen Oostenrijk. De spits van Oranje bracht zijn totaal op zes treffers uit elf optredens. Foto: PROSHOTS

In het Ernst Happel Stadion had de ploeg van bondscoach Marco van Basten een helft lang veel moeite met de Oostenrijkers. Andreas Ivanschitz en Sebastian Prödl zetten Oranje binnen het halfuur op een 2-0-achterstand. De kopsterke Prödl was niet veel later ook verantwoordelijk voor de derde tegentreffer die de gasten, nog voor rust, incasseerden. Huntelaar, net als zijn clubgenoot Heitinga gestart in de basis, deed nog voor de rust iets terug. Uit een corner van Wesley Sneijder sloeg de spits koppend toe: 3-1. De treffer was, naar later bleek, het startschot van een geslaagde inhaalrace.

Na rust stelde Oranje orde op zaken. Heitinga profiteerde van een blunder in de Oostenrijkse defensie (Prödl maaide finaal over de bal heen) en schoot de gasten naar 3-2. Eerder was de verdediger ook al trefzeker in de interland tegen Kroatië.
Van Basten besloot de druk op de tegenstander op te voeren en bracht zijn breekijzer Jan Vennegoor of Hesselink in. De spits van Celtic beschaamde het vertrouwen van de bondscoach niet. ‘Lange Jan’ schoot Oranje uit een halve volley naast de gastheer. Huntelaar zette de kroon op de inhaalslag. Vlak voor tijd bezorgde de Ajacied Nederland alsnog een, zwaarbevochten overwinning. Huntelaar tekende in zijn elfde interland voor zijn zesde treffer voor Oranje. Urby Emanuelson kwam niet in actie in Wenen.

carroussel - oranje nederlandse elftal en Ajacieden

Oostenrijk - Nederland stond voor beide ploegen in het teken van de voorbereiding op Euro 2008. De Oostenrijkers zijn samen met Zwitserland verantwoordelijk voor de organisatie van het Europees kampioenschap. In het Ernst Happel Stadion wordt de EK-finale gespeeld. Ajacieden bewaren sinds 1995 mooie herinneringen aan de Weense voetbaltempel. Ajax won dat jaar in het Ernst Happel Stadion de Champions League.

Oostenrijk - Nederland 3-4 (3-1, vriendschappelijk).
6. Ivanschitz 1-0, 18. Prödl 2-0, 35. Prödl 3-0, 37. Huntelaar 3-1, 67. Heitinga 3-2, 82. Vennegoor of Hesselink 3-3, 86. Huntelaar 3-4.
Scheidsrechter: Hansson. Toeschouwers: 40500.
Opstelling Oranje:
Timmer; Ooijer, Heitinga, Mathijsen (46. Bouma), De Cler (80. Vennegoor of Hesselink); Sneijder (90. Landzaat), De Zeeuw (46. Seedorf), Van der Vaart, Van Bronckhorst; Van Persie (69. Babel) en Huntelaar.

Overige internationals

Woensdagavond kwamen elders in Europa meer Ajacieden (vriendschappelijk) in actie. Kennedy Bakircioglu nam het met Zweden op tegen Brazilië. De oefeninterland werd afgewerkt in Londen, in het stadion van Arsenal. De Zweden gingen uiteindelijk met 0-1 onderuit. Pato nam de enige treffer van de avond voor zijn rekening.

In Herning ontving Denemarken Tsjechië. Dennis Rommedahl en Kenneth Perez waren van de partij bij de Denen. De vriendschappelijke interland kreeg uiteindelijk geen winnaar. Na de openingstreffer van Nicklas Bendtner tekende Jan Koller namens de gasten voor de gelijkmaker: 1-1.

De Roemeense ploeg, met George Ogararu, speelde zich in Boekarest naar een knappe 3-0-overwinning op Rusland. Ciprian Marica, Daniel Niculae en Marius Niculae tekenden voor de doelpunten tegen de formatie van Guus Hiddink. Het Nederlands elftal treft op het EK in de poulefase Roemenië, Frankrijk en Italië.

Edgar Manucharyan zag ‘zijn’ Armenië met 0-1 winnen van Kazachstan. Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen gingen met België fors onderuit tegen Marokko. Voor eigen publiek verloren de Belgen met 1-4.