Menu
Ajacieden stappen na nederlaag toch als winnaars van het veld

Ajacieden stappen na nederlaag toch als winnaars van het veld

Juichen na een nederlaag. Iin het toch al verbazingwekkende voetbaljaar 2005-2006 bleek op de valreep dus écht alles mogelijk voor de Ajax-formatie van coach Danny Blind. Wesley Sneijder bekroonde zijn invalbeurt met de treffer waarmee hij zijn ploeg het zo vurig gewenste toegangsbewijs bezorgde voor de voorrondes van de Champions League.

Ajax had het zwaar in het Hoge Noorden, bij vlagen zelfs zeer zwaar. De ploeg moest zich vooral het eerste uur de beukende, groenwit gekleurde aanvalsgolven zien te overleven. Een niet geringe klus in een kolkende Groningse voetbalkathedraal. Het overgrote merendeel van de 19.603 aanwezigen steunde de thuisploeg uit volle borst. De Groningers startten zoals Blind het een dag eerder had voorspeld. Opportunistisch, offensief, loerend op de snelle goal. Ajax wankelde de eerste helft vervaarlijk. Met Klaas Jan Huntelaar als eenzame spits voorin, speelde de strijd zich vooral af in het Amsterdamse doelgebied. Een doelgerichte reflex van Erik Nevland, een snoeihard schot van Fledderus; Ajax mocht lang hopen ongeschonden de rust te halen. Vooral door het sterke keeperswerk van Maarten Stekelenburg leken de Ajacieden de rust schadeloos te bereiken. Een uitgooi op Nevland bleek uiteindelijk de inleiding voor de 1-0. De aanvaller bedacht zich geen moment en werkte de bal snoeihard voorbij Stekelenburg.

,,Dit was een heel moeilijke wedstrijd; de 1-0 was verdiend'', sprak Blind. ,,Al vond ik wel dat we niet helemaal scherp startten. We gaven een aantal onnodige corners en vrije trappen weg. Na een uur spelen werden de ruimtes groter. Krachten vloeiden weg. Daarna kwamen wij meer aan voetballen toe. Van huis uit zijn we voetballend de betere ploeg.''

Na het verstrijken van de eerste zestig minuten liet de aanvallende back Bruno Silva de Euroborg opnieuw ontploffen. De vleugelverdediger haalde verschrikkelijk hard uit, waarna de vuurpijl insloeg in de kruising. Met de 2-0 hadden de Groningers zich hersteld van de eerder in de ArenA opgelopen averij. Eenmaal met de invallers Ryan Babel en Wesley Sneijder in de ploeg, kregen de gasten iets meer grip op de partij. Vooral de sterk spelende Charisteas had de gasten eerder aan een treffer moeten helpen. Dat de bevrijdende tegengoal (eigenlijk een soort Golden Goal) drie minuten voor tijd alsnog viel, was het werk van invaller Sneijder. De middenvelder kreeg de bal schietklaar voor de kicksen, waarna ook hij snoeihard schietend toesloeg. Met de 2-1 nederlaag stapten de Amsterdammers toch als 'winnaars' van het veld. Over de twee play-offfinales genomen dan.

FC Groningen-trainer Ron Jans had terecht veel mooie woorden over voor zijn spelers en publiek. Een Ajacied werd er door de Groningse coach uitgelicht. ,,Wat mij betreft heeft Stekelenburg zijn selectie voor het WK verdiend'', stelde Jans onomwonden. Na het bespreken van de meesterlijkste momenten van de Ajax-goalie, speelde enige teleurstelling over het sportieve verlies toch op bij Jans. ,,Misschien hebben we het de eerste helft vooral zelf ook wel laten liggen. Het is jammer dat het niet kwam van een derde treffer. Wij hebben in de ArenA geboft dat we geen derde en vierde tegengoal incasseerden. Daarentegen gaf de 2-1 vandaag het verschil niet goed weer. Het verschil was namelijk groter dan een doelpunt.''

De Ajacieden brachten deel één van hun missie deze week, tot een goed einde. Eenmaal verzekerd van het toegangsbewijs voor de voorrondes van de Champions League kan worden gefocust op de naderende bekerfinale. Zondag kan ook deel twee van de missie worden volbracht. PSV moet dan worden geslachtofferd in de Gatorade Cupfinale.

Bekijk ook het fotoverslag van FC Groningen - Ajax >>