Menu

Ajacieden strijden om basisplaats

Ajax heeft nog drie trainingen voor de boeg tot zondag. Dan moeten de mannen van trainer Co Adriaanse klaar zijn voor de topper tegen regerend landskampioen PSV. Tijdens de Open Persdag, donderdagochtend, trainde Adriaanse met achttien man. De rechtsbacks Ferdi Vierklau en Hatem Trabelsi trainden nog apart met Leo van Veen.

Trabelsi en Vierklau zijn wel bijna zover dat ze weer met de groep mee kunnen trainen. Wanneer precies is nog afwachten. Adriaanse: ,,Trabelsi zou zondag kunnen halen. Mido is fit, Zlatan is weer beschikbaar, maar ik weet nog niet hoe ik ga spelen. Over het systeem heb ik nog niet nagedacht."

Yakubu is zondag tegen PSV ook inzetbaar. De Ghanese middenvelder speelde dinsdag met Jong Ajax de hele wedstrijd en liet zien nog niets van zijn agressiviteit te hebben verloren. Dat etaleerde hij ook op de donderdagtraining.

Nadat de spelers waren onderworpen aan een pittige warming-up, waar Trabelsi en Vierklau ook aan deelnamen, werd de groep opgedeeld in vieren. Op twee gedeelten van het veld werden vier tegen vier positie-partijtjes gespeeld zonder keepers.

Daarna werden er twee grote partijen gemaakt van negen tegen negen. Met Mido en Machlas als speerpunten voorin en Van der Vaart, O'Brien en Wamberto om hen heen. Chivu, De Cler, Heitinga en Grim vormden de verdediging. Maar duidelijk was dat Adriaanse nog zoekende was naar de juiste formatie. Machlas scoorde een fraai lobje tegen Didulica, maar aan de andere kant ontfutselde Zlatan de bal ook weer mooi van Chivu. De Zweed passeerde vervolgens ook Grim en scoorde.

Daarmee maakten de spitsen het er voor hun trainer niet makkelijker op. Beiden lijken gretig en willen zondag spelen. En vlak ook Mido niet uit. De Egyptenaar wil het gevoel dat hij tegen Sparta had, toen hij twee keer scoorde, ook wel opnieuw voelen.

Net zoals iedereen wel van PSV wil winnen. ,,Als we dat kunnen, zal dat een heel prettig gevoel geven", wist Adriaanse. ,,We moeten natuurlijk ook alles proberen te winnen. Ongeacht de plaats op de ranglijst. Als je naar de laatste vier wedstrijden, kijkt dan lijkt de winst op Willem II inderdaad meer een incident dan destijds de nederlaag tegen Heerenveen. Maar ik kijk liever naar een langere periode en dan zie je dat we nog steeds bovenaan staan."

,,Ik twijfel niet aan de kwaliteit van dit elftal. Anders had ik aan het begin van het seizoen ook die doelstellingen niet kunnen vaststellen."

Als Ajax zondag wint, blijft de ploeg koploper, want Feyenoord heeft nog altijd een wedstrijd minder gespeeld, uit tegen Twente, en die moeten ze eerst nog maar zien te winnen.