Menu
Ajacieden trainen kater van zich af

Ajacieden trainen kater van zich af

De Ajacieden trapten, kopten, tackelden en renden de teleurstelling tegen Roda JC op maandagmorgen van zich af. De training schonk ook assistent-trainer Alfons Groenendijk de mogelijkheid om de kater weg te voetballen.

De vonken sloegen er bij vlagen vanaf, tijdens de maandagochtendtraining. Niks rustige uitlooptraining, zoals min of meer gebruikelijk de dag na een wedstrijd. De Ajacieden voetbalden zich het vuur uit de sloffen. Logisch: de frustratie moet zo snel mogelijk verdwijnen uit de Amsterdamse benen en de hoofden. De spelers en trainers verlieten de Amsterdam ArenA later dan gepland. De werkdag werd geopend met een praatsessie. Tussen vertrouwde stadionmuren kregen de voetballers en de leden van de technische staf alle tijd en ruimte om hun zegje te doen. ,,Niet om elkaar af te branden, gewoon om elkaar erop te wijzen wat fout ging’’, vertelt Alfons Groenendijk. ,,Alles met de bedoeling om dezelfde fouten een volgende keer niet meer te maken.’’

Alfons Groenendijk duelleert tijdens de trainingspartij met Mauro Rosales. De gele partij van de oud-speler stapte als winnaar van het veld. Alfons Groenendijk duelleert tijdens de trainingspartij met Mauro Rosales. De gele partij van de oud-speler stapte als winnaar van het veld.

De spelers hadden direct na de verliespartij in het Parkstad Limburg Stadion de mogelijkheid om hun teleurstelling te uiten tegenover de media. Trainer Henk ten Cate kon zijn verhaal ook kwijt bij dezelfde journalisten. Zijn assistenten namen het teleurstellende verlies mee naar huis. Groenendijk: ,,Zo’n nederlaag vergeet je niet zomaar. Die komt hard aan bij de spelers, maar ook bij de staf. Een flinke training is dan heel geschikt om het koppie leeg te maken. Zo’n bespreking is trouwens ook bedoeld om even bij elkaar te zitten. Gewoon om ons gezamenlijk weer te richten op de komende wedstrijd. We moeten niet te lang blijven hangen in zo’n nederlaag. Daarom praat je ook individueel wat met spelers. Je neemt wel eens een jongen apart. Natuurlijk geef ook ik mijn mening. Dat wordt ook van je verwacht als assistent.’’
De mogelijkheid om bij een ongelijk aantal veldspelers zelf mee te voetballen, wordt met beide handen aangegrepen. Groenendijk is het voetballen nog niet verleerd. De ballen die de linkspoot verstuurt, komen in de meeste gevallen nog altijd feilloos aan op de plaats van bestemming. Ook belangrijk: Groenendijk waarborgt met zijn inzet een bepaalde mate van felheid en fanatisme. De oud-speler gaat tijdens de training voorop in de strijd.

Kenneth Perez en Roger proberen het schot van Ryan Babel te blokken. De Ajacieden trainden op het scherp van de snede. Kenneth Perez en Roger proberen het schot van Ryan Babel te blokken. De Ajacieden trainden op het scherp van de snede.

Uiteindelijk winnen de gele hesjes het van ‘de blauwen’: 5-4. Groenendijk vertolkt in de gele groep een uistekende rol als linksback. Pardoes wordt de assistent door Kenneth Perez uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Groenendijk kan er wel om lachen.
,,Met de wedstrijden tegen NEC en Jong RKC Waalwijk gaan we snel weer door. Wordt vervolgd, zeg maar. Zondag was een dag om snel te vergeten. Zelf ben ik een flink deel van het weekend onderweg geweest. Onder meer om Heracles aan het werk te zien. Extra vervelend om dan zondag in Kerkrade te verliezen. Als je thuis komt, ben je flink moe. Dan wil je zo’n teleurstelling wel snel vergeten.’’
Na de training stapt Groenendijk alsnog met een glimlach van het trainingsveld. De lichaamstaal zegt genoeg. Lessen uit het (nabije) verleden zijn hopelijk geleerd. Vanaf nu wordt alleen nog maar vooruit gekeken. Woensdag wacht het KNVB Bekerduel tegen Jong RKC Waalwijk. Zondag volgt het thuistreffen met NEC.