Menu
Ajacieden treffen de revelatie van het huidige seizoen

Ajacieden treffen de revelatie van het huidige seizoen

In RKC Waalwijk ontmoet Ajax zondag in de ArenA de revelatie van de huidige voetbaljaargang. Het in Waalwijk behaalde 4-4 gelijkspel tegen PSV dateert slechts van twee weken terug. De 2-1 zege op Feyenoord, ook al behaald in het lastig te veroveren Mandemakers-stadion, konden de Waalwijkers luttele weken eerder bijschrijven. Op vreemde bodem presteert de ploeg van trainer Adrie Koster 'ietsje' minder florissant. Woensdag verloor RKC met 4-2 bij Vitesse. Afgelopen seizoen won Ajax het duel met RKC met 4-0.

Eerlijk is eerlijk: de Ajacieden hadden op 7 mei jl. ook het geluk dat RKC-spits Rick Hoogendorp het vizier niet op scherp had staan. De aanvaller hielp in de eerste helft hoogstpersoonlijk enkele riante kansen om zeep. De kanttekeningen die Ajax-coach Blind naderhand dan ook plaatste, hadden vooral betrekking op de defensieve slordigheden van zijn ploeg. De ploeg van toenmalig hoofdtrainer Erwin Koeman kreeg wel erg veel speelruimte van de thuisploeg.

Aanvallend liep het van begin af aan beter bij de Amsterdammers, al ontbrak het te vaak wel aan een goede, afgemeten laatste bal. Spits Angelos Charisteas werd daardoor vaak net niet bereikt. Na een voor de thuisploeg wankel eerste halfuur bezorgden Ryan Babel en Zdenek Grygera Ajax binnen twee minuten een 2-0 voorsprong. Linkerspits Babel rondde een fraaie actie af met een prima schot in de korte hoek. Ploeggenoot Grygera kopte de voorzet van Nigel de Jong perfect binnen: 2-0.

Na rust profiteerden de Ajacieden op hun beurt van de ruimte die RKC prijsgaf. De Waalwijkse jacht op een aansluitingstreffer bracht de gasten verder in de problemen. Dertien minuten voor tijd stelde De Jong, in stelling gebracht na een subtiel hakballetje van Steven Pienaar, de Ajax-zege veilig. Spits Charisteas bepaalde eindstand een minuut voor tijd zelfs op 4-0.

In de Waalwijkse selectie heeft Michael Krohn-Dehli zich ontpopt als een waardevolle speler, al speelde hij dit seizoen nog geen minuut vanwege een knieblessure. De Deen belandde via Jong Ajax bij RKC. Afgelopen week bekroonde de Amsterdamse club zijn prima ontwikkeling met een contract. Krohn-Dehli is volgend jaar dus weer ‘gewoon’ te bewonderen in een Ajax-shirt. RKC’ers Didi Longuet, Randy Rustenburg en Jerold Promes kunnen ook bogen op een verleden als Ajacied. Hetzelfde geldt voor aanvaller Hans van de Haar, die tot begin jaren negentig deel uitmaakte van de Ajax-opleiding.

Opstelling Ajax (op 7 mei 2005, thuis tegen RKC):
Vonk; Trabelsi, Heitinga, Grygera, Escudé; De Jong, Maduro, Sneijder; Pienaar, Charisteas en Babel.

Ajax - RKC Waalwijk, de laatste vijf keer:

2004-2005 4-0
2003-2004 4-1
2002-2003 6-1
2001-2002 3-1
2000-2001 3-0

Recordoverwinning Ajax: 3 mei 2003 6-1
Enige overwinning RKC: 5 december 1999 1-2