Menu

Ajacieden trotseren Noordwijkse kou

Koud of niet, als Ajax thuis speelt in de Champions League wordt er op de wedstrijddag gewandeld op het Noordwijkse strand.

Topsporters hebben hun vaste rituelen. Dus ook als de 'gevoelstemperatuur' zo'n 16 graden onder nul is, maakt Ajax een strandwandeling. Traditie is traditie.

Om klokslag 11 uur komt de selectie hotel Huis ter Duin uit. Routiniers Bergdølmo en Witschge trotseren als eerste de kou. De ijzige wind komt de Ajacieden tegemoet. Het zonnige Noordwijkse strand ligt er schitterend bij. Toch duiken de meesten in hun kraag.

,,Hé Maxie'', roept assistent-trainer Ruud Krol naar Maxwell. ,,Zon! strand! Het lijkt Brazilië wel.'' De Braziliaanse middenvelder lacht klappertandend terug.

Toch gaan de gedachten dan snel naar AS Roma, de tegenstander van vanavond. De trainers praten de spelers nog maar eens bij, over de specifieke kwaliteiten van de opponenten. Cafu, Totti, Delvecchio, Batistuta. ,,Wie niet sterk is, moet slim zijn'', leert Ronald Koeman zijn buitenlandse spelers een Nederlands spreekwoord.

Dan lopen de Ajacieden weer het strand af, richting de boulevard. Op weg naar het restaurant waar ze altijd heen gaan, voor het traditionele kopje koffie. De gedachten zijn weer helder. Ajax is klaar voor AS Roma.