Menu

Ajacieden verder in Sydney

Op de dag van de waarheid voor de landenteams van Nigeria en Amerika op de Olympische Spelen hadden de bondscoaches vertrouwen in de Ajacieden. John O'Brien stond in de 'line-up' van Amerika, dat speelde tegen Koeweit. Ook Pius Ikedia en Christopher Kanu waren door coach Jo Bonfrere uitgekozen om in de beginopstelling te staan. Goed gekozen, want zowel Amerika als Nigeria plaatsten zich voor de kwartfinale.

Nigeria is als regerend Olympisch kampioen voor elk land de te kloppen ploeg. Honduras slaagde daar in de openingswedstrijd bijna in door een kwartier voor tijd nog met 3-1 te leiden. Een slotoffensief van de Nigerianen werd de Zuid-Amerikanen te machtig, 3-3. Van Australie won Nigeria met 3-2.

Voor een plaats in de volgende ronde moest de laatste wedstrijd tegen Italie goed worden afgesloten. Het eerste half uur kenmerkte zich door liefst drie gele kaarten, de eerste voor Oliseh van FC Utrecht, de tweede voor Ajacied Kanu. De Italiaan Baroni was de volgende die in het boekje van de scheidsrechter verdween.

De vierde kaart die de leidsman trok had verstrekkende gevolgen. Behalve geel voor Abbiati (Italie) gaf de arbiter Nigeria een strafschop. Roda JC-speler Lawal benutte de buitenkans in de 40e minuut. In de tweede helft kreeg Oliseh opnieuw de gele kaart voorgeschoteld. Hij moest na een kwartier de kleedkamer opzoeken. Italie profiteerde van de numerieke meerderheid en Comandini scoorde de gelijkmaker. Bij de stand bleef het ook. Dat betekent dat beide landen zich plaatsen voor de kwartfinale.

In de andere poulewedstrijd trad Australie aan tegen Honduras. Voor de gastheren van het toernooi viel alleen nog de eer te behalen. Het toernooi was na de derde groepswedstrijd, door de twee eerdere nederlagen, zeker voorbij. Ajacied Jason Culina kwam na een half uur spelen op de stand 0-1 in het veld. In de tweede helft maakte Australie snel gelijk, maar nam Honduras na vijftien minuten wederom een voorsprong. In de laatste minuten van de officiele speeltijd kreeg Culina nog een gele kaart.

In exact dezelfde minuut dat Nigeria de leiding nam, kwam in een ander stadion Amerika op voorsprong tegen Koeweit. Califf opende daar de score namens de ploeg van John O'Brien. Amerika bouwde in de tweede helft de score uit naar 2-0 door een doelpunt van Albright. Zeven minuten voor tijd kwam Koeweit terug in de wedstrijd door een doelpunt van Najem. Veel voordeel kon Koeweit er niet uithalen, want Donavan scoorde de 3-1. Daardoor belandde Amerika in veilige haven en plaatste zich samen met Kameroen voor de volgende ronde.