Menu
Ajacieden verschijnen voor tuchtcommissie

Ajacieden verschijnen voor tuchtcommissie

Ajacieden Henk ten Cate en Wesley Sneijder verschenen dinsdagavond voor de tuchtcommissie van de KNVB, vanwege de rode kaarten die zij kregen in het competitieduel met Sparta van afgelopen zondag.

Ten Cate en Sneijder waren eerder niet akkoord gegaan met de schikkingsvoorstellen die hen gedaan waren door de aanklager betaald voetbal van de KNVB. De zitting van de tuchtcommissie nam flink wat tijd in beslag. De zaken van beide Ajacieden werden apart na elkaar behandeld.

De aanklager van de KNVB had voor trainer Henk ten Cate aanvankelijk een flink lijstje met verwijten, maar daar bleef slechts een punt van over: het schaden van de belangen van de voetbalsport in het algemeen. Dit naar aanleiding van het feit dat Ten Cate scheidsrechter Bossen een 'moraalridder' had genoemd bij het verlaten van het veld halverwege het duel. Ten Cate bepleitte vrijspraak omdat hij het een te zware straf vond om iemand naar de tribune te sturen vanwege het woord 'moraalridder', terwijl er verder geen onvertogen woord was gevallen.

De aanklager eiste voor Wesley Sneijder een straf van drie wedstrijden onvoorwaardelijke schorsing, een hogere straf derhalve dan het aanvankelijke schikkingsvoorstel. Sneijder verklaarde dat de opmerkingen die hij tijdens de wedstrijd maakte, niet aan scheidsrechter Bossen gericht waren, maar aan zijn tegenstander Jeffrey Vlug. Sneijder zei het wel te betreuren dat hij de opmerkingen gemaakt had, en zei dat het gebeurde omdat hij van zich af wilde bijten in het vuur van de strijd; na een aantal aanslagen te verduren hebben gehad in een wedstrijd waarin hij zich onvoldoende beschermd voelde door de leiding. Door een misverstand dacht de scheidsrechter dat Sneijders opmerkingen aan zijn adres gericht waren. De middenvelder nam wel terug dat zijn uitingen 'niet schokkend' waren, iets wat hij direct na de wedstrijd verklaarde. Sneijder zei zich te schamen voor hetgeen er gebeurd is. Hij had het gevoel dat hij met zijn veldverwijzing zijn team tekort had gedaan.

De tuchtcommissie van de KNVB doet woensdagmorgen uitspraak in de zaken van Ten Cate en Sneijder.