Menu

Ajacieden verwelkomen Koeman met zege

De Ajacieden verwelkomden de nieuwe trainer Ronald Koeman met een mooie zege op Fortuna Sittard. Het valt vooral te prijzen dat de verdediging geen enkele kans weggaf. Met twee treffers was Zlatan de productiefste Ajacied, Machlas en Bergdolmo tekenden voor de andere treffers. Door de winst neemt Ajax de leiding weer over van Feyenoord.

Richard Knopper was de eerste speler van Ajax die profiteerde van de trainerswissel. Moest de nummer 10 het bij trainer Co Adriaanse doen met een enkele invalbeurt, onder Ronald Koeman stond hij tegen Fortuna weer in de basis. Dat was hem voor het laatst in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Slachtoffer van de nieuwe situatie was Tomas Galasek. Nadat hij eerder al zijn aanvoerdersband kwijtraakte, verloor de Tsjech nu ook zijn basisplaats.

Koeman koos in de spits voor Machlas en liet Zlatan op de bank beginnen. Daar had de Zweed gezelschap van Galasek, Maxwell, O'Brien en Piqué. Fred Grim is ook onder Koeman de aanvoerder van Ajax.

Ajax kon tegen Fortuna niet beschikken over Pasanen, Van der Gun, Ikedia, Vierklau en Trabelsi. Mido zat de eerste van drie wedstrijden schorsing uit.

Gevolg van de omzetting naar het 4-3-3 systeem en de afwezigheid van Mido was dat Wamberto weer op links moest spelen. De eerste corner was voor Ajax, maar Ruud Hesp kon met zijn vuisten redding brengen. De tweede corner was in de tweede minuut een feit. Tim de Cler ontfermde zich aan de rechterkant van het veld over de hoekschop. Ook nu kon de Fortuna-doelman de bal uit de lucht plukken.

Ajax bleef de aanvallende ploeg. Een vrije trap in de zesde minuut werd door Wamberto voor gebracht. Machlas zag zijn inzet door een Limburger tot corner worden gewerkt. Uit de corner schoot de Griek over de grond in handen van Hesp.

Fortuna kreeg in de achtste minuut een vrije trap. Wamberto liep goed snel uit en verhinderde dat de bal in het strafschopgebied kwam.

Van Hulten gaf Ajax in de dertiende minuut een strafschop. Rafael van der Vaart werd gehaakt en Bergdolmo stond klaar voor de penalty. Met Scandinavische koelbloedigheid klaarde de Noor dat klusje eenvoudig, 1-0.

In de 17e minuut kwam Ajax weer door op links. Wamberto gaf voor, Van der Meyde tikte binnen, Hesp stond in de weg. Op links lagen de mogelijkheden want in de 19e minuut rukte Tim de Cler op. Ook nu was Hesp de sta-in-de-weg. Dat was de oud-keeper van Barcelona een tel later eveneens op een kopbal van Bergdolmo in dezelfde minuut. Zo kon het gebeuren dat Fortuna nog lucht had na 20 minuten.

Aan de rechterkant kwam Johnny Heitinga in de 25e minuut goed opzetten. Zijn voorzet kon door Knopper niet worden binnengewerkt.

In de 28e minuut vond Van der Vaart opnieuw een opening op links. De Cler leverde een perfecte assist af en Machlas kopte de bal binnen, 2-0.

Ajax bleef drukken en wilde de derde treffer nog voor rust op het bord hebben. Dat lukte niet.

Net voor rust stuurde Koeman Zlatan van de stoel om zich warm te lopen. De Zweed kwam ook inderdaad in het veld voor Machlas. Bij Fortuna waren er geen wijzigingen.

Ajax ging door waar het gebleven was. Met aanvallen. Na drie minuten in de tweede helft leverde het de thuisploeg een vrije trap op de rand van de zestien op. Van der Vaart draaide zeer mooi weg met de bal aan zijn voet en werd gehaakt. Het was op zich jammer dat Van Hulten floot, want Knopper had uit de situatie na de overtreding gescoord. Na de vrije trap smoorde de bal in de muur.

Johnny Heitinga was dicht bij Ajax' derde doelpunt, maar hij schoot in de 51e minuut net over. Ook Tim de Cler had het geluk niet aan zijn kant. De linksback joeg een afgeslagen bal schuin voor het doel knalhard tegen de kruising.

Met nog een half uur op de klok gooide Verel zijn elftal om. Verdediger Marcel Akerboom, oud-Ajacied, ruimde het veld voor spits Hamming.

Johnny Heitinga was in bloedvorm. Hij was aanvallend goed en verdedigend stond hij eveneens zijn mannetje. Emeran kon dat niet verkroppen en trok het shirt van de jonge Ajacied aan flarden. Reserve-doelman Didulica spoedde zich naar de wasserij om een nieuw shirt voor hem te pakken. Dat kon gelijk bij de wissel worden geruild. John O'Brien kwam in het veld voor Richard Knopper.

Het moment van Zlatan brak in de 68e minuut aan. De Zweed, die kampte met een ernstig tekort aan zelfvertrouwen, hield de bal keurig aan de voet, stuurde twee geelhemden het woud in en schoot laag in de verre hoek raak, 3-0.

Koeman zette veertien minuten voor tijd zijn laatste wissel in. Yakubu ruilde van positie met Galasek. De Tsjech vloog er met slidings goed in en wilde net als zijn ploeggenoten indruk maken op de nieuwe trainer. De meeste indruk maakte waarschijnlijk Zlatan.

Tim de Cler ging goed door, maar zijn inzet werd nog geblokt. Zlatan was er als de kippen bij. Natuurlijk deed hij het niet op de makkelijke manier. De Zweed tructe nog wat - hij moest ook wel want de bal hupte van zijn voet - en schoot vervolgens in het hart van het doel raak, 4-0. Hij spurtte direct naar Didulica om met hem het feestje te vieren van zijn twee treffers, toch één meer dan de spits die hij verving en daar zal het hem vooral om te doen zijn geweest.

Eindelijk was er ook weer een man-of-the-match verkiezing in de Arena. Met een luid applaus juichtten de supporters de keuze voor Tim de Cler toe.

Ajax won overtuigend en door de zege passeerde Ajax Feyenoord op de ranglijst en staat weer bovenaan.