Menu
Ajacieden volgen loting hoog in luchtruim

Ajacieden volgen loting hoog in luchtruim

De passagiers van vlucht OR 0922 - die Ajax terugbracht vanuit Bratislava naar Amsterdam - waren vrijdag in gesprek en gedachte vooral bij de loting in het Zwitserse Nyon. Hoog in de lucht beleefden de Ajacieden in de Boeing 737-800 zo hun eigen, bijzondere loting voor de groepsfase van de Europa League. Een verslag vanuit het passagiersruim.

10.35 uur: Een snel groeiende groep Ajacieden meldt zich op Bratislava Airport. Spelers, stafleden en supporters bespreken de, in de Slowaakse hoofdstad, opgedane ervaringen. De overwinning op Slovan Bratislava (1-2) passeert nog eenmaal de revue. Na het inchecken wordt de koffiehoek opgezocht. Nu wordt vooral vooruitgekeken. Op telefoons met internetverbinding worden de mogelijke tegenstanders onder de loep genomen. Na Slovan Bratislava zijn het nu de clubs die Ajax kan loten het onderwerp van gesprek. Een Ajax-medewerker merkt op dat Anderlecht wel een goede keus zou zijn. In dat geval ‘speelt’ adidas (kledingsponsor Ajax) tegen adidas (kledingleverancier Anderlecht).

11.55 uur: Ajax-medewerker Mick heeft tot in de laatste minuten voor vertrek contact met het thuisfront; de collega’s in de Amsterdam ArenA en de Ajax-vertegenwoordigers in Nyon. Het speelschema (de volgorde van uit- en thuisduels) is inmiddels bekend. Nu de clubs waartegen Ajax zal spelen nog. Gezagvoerder Kooiman belooft over de intercom dat hij zijn passagiers tijdens de vlucht op de hoogte zal houden van de loting.

11.59 uur: De Ajax-vlucht kiest het luchtruim.

12.35 uur: Terwijl de blauwgekleurde Boeing Wenen en Praag achter (of beter: onder) zich laat, worden de maaltijden geserveerd. De spanning stijgt. Over 25 minuten begint de loting, waar namens Ajax onder meer commercieel directeur Henri van der Aat bij aanwezig is. Hoog in de lucht worden de uitgedeelde kranten gretig bestudeerd. In de sportkaternen worden de resultaten van de Champions League-loting bekeken.

13.15 uur: Nog altijd geen nieuws van het lotingfront. Ook Mick blijft op deze grote hoogte nog altijd verstoken van informatie.

13.17 uur: Gezagvoerder Kooiman meldt dat de daling alweer wordt ingezet. De vlucht kent een vlekkeloos verloop. Mobiele telefoons worden stand-by gehouden. Zodra er nieuws is, staan de verschillende Ajacieden klaar om direct te overleggen. Lotingnieuws blijft uit en ook vanuit de cockpit blijft het stil.

13.25 uur: ‘Cabin crew prepare for landing’ klinkt het vanuit de cockpit. Een minuut later breekt het vliegtuig door het wolkendek. De Boeing vliegt onder meer over het eiland Pampus, de Amsterdam ArenA en het Amsterdamse Bos. ,,Wij willen lotingnieuws’’, klinkt het ietwat jolig van achteruit het vliegtuig.

13.36 uur: Vlucht OR 0922 wordt probleemloos aan de grond gezet. De landing is zacht.

13.37 uur: Koud terug op Nederlandse grond wordt er vanuit het vliegtuig direct gebeld met het thuisfront. Het eerste lotingnieuws komt vanuit de Amsterdam ArenA. Ajacied Mick hoort als eerste dat Anderlecht een komende tegenstander van Ajax. Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door de cabine.

13.40 uur: Gezagvoerder Kooiman komt ‘met de eerste stand van zaken vanuit de cockpit’. Als de eerste tegenstander van PSV wordt genoemd, is er hilariteit onder de supporters. ,,Wie begint er nu met PSV in een Ajax-vliegtuig?’’, vraagt een supporter zich hardop af. Na de loting van sc Heerenveen volgt Ajax. Voor wie het nog niet wist: de Amsterdammers hebben Anderlecht geloot in de Europa League.

13.45 uur: De telefoon van Mick rinkelt opnieuw. Dinamo Zagreb is ook een tegenstander van Ajax. ,,Die hebben we al gehad’’, is het eerste commentaar op de club uit Kroatië. Twee jaar terug stonden de Amsterdammers in de UEFA Cup ook al tegenover de Kroaten.

13.50 uur: Vlak voordat het vliegtuig wordt verlaten, maakt Mick ook de derde tegenstander van Ajax wereldkundig. ,,Timisoara? Hoor ik dat goed?’’, wordt het nieuws uit voorzorg extra gecheckt. De Roemeense club is de grote onbekende onder de Ajacieden. ,,Het klinkt een beetje hetzelfde als Luis Suarez’’, merkt een passagier intelligent op.

13.59 uur: Aan de bagageband van Schiphol pikken de Ajacieden hun sporttassen en koffers op. Anderlecht, Dinamo Zagreb en Timisoara zijn dit keer de onderwerpen van gesprek. In een anderhalf uur durende vlucht kan veel gebeuren…