Menu

Ajacieden vonden het typische wedstrijd

,,Een typische wedstrijd tegen Italianen'', zei Jari Litmanen na afloop van het verloren duel tegen AC Milan. Een kwalificatie die de overige Ajacieden ook in de mond namen. Ondanks het verlies blikten zij toch terug op een goede wedstrijd.

,,Voetbal is gebruik maken van fouten'', zei Litmanen wijs. En dat deden de Italianen. Een moment bleek weer genoeg om de volle winst binnen te slepen. ,,Die kwaliteit hebben ze'', vervolgde de Fin. ,,We weten hoe ze spelen, daar hebben wij ons op aangepast. Wij moesten van de zijkanten komen, want zij hebben vier, vijf mensen in het midden staan. We hadden meer gebruik moeten maken van de flanken. Maar we hebben alles gegeven en we geloofden tot het laatste moment in een goal.'' Over zijn eigen spel was Litmanen niet zo tevreden. ,,Het kon duidelijk beter'', beaamde hij.

Johnny Heitinga was na afloop nog steeds gefrusteerd over het Milanese doelpunt. ,,Ze hebben één kans, en die benutten ze. Ik denk dat het wel te voorkomen is. We speelden aardig, verdeelden het spel redelijk, maar we moeten een beetje meer geluk hebben. In de eerste helft domineerden wij, nadat we in het begin van de wedstrijd vrij machteloos waren. Nigel de Jong en Maxwell kregen veel vrijheid op links en rechts, daar hadden we meer gebruik van moeten maken. We wisten dat Cafu en Costacurta in hun positie blijven spelen, dat wij dus meer ruimte aan die buitenkanten zouden krijgen.''

Na het uitvallen van Zlatan Ibrahimovic ging het minder met de Ajacieden. Heitinga: ,,Dat was jammer, maar je weet dat Jari ook geniale momenten kan hebben. Toch is hij meer een spelverdeler dan een spits, waardoor er voorin minder gevaar was. En na die goal liet Milan zich terugzakken. Hoe Shevchenko die bal aannam en inschoot is trouwens wel een compliment waard'', vond de verdediger. ,,Ik zei het gisteren ook al, die Italianen zijn sluipmoordenaars.''

De Ajacied werd voor het eerst in zijn leven uitgeroepen tot 'Man of the Match'. ,,Het was de eerste wedstrijd dat ik basis stond tegen zo'n groot team. Want het is wel de kampioen van de kampioenen. Ik merkte wel dat dit een wereldniveau was, het gaat allemaal een stapje sneller. Mijn eigen spel ging desondanks best aardig. Ik heb twee foute ballen gegeven in de laatste minuut. Die ene wilde ik over de grond geven aan Wamberto, maar er zat een polletje in de weg waardoor ik de bal volledig verkeerd raakte. Ik denk dat iedereen dacht dat ik zelf wilde schieten'', kon hij er zelf nog om lachen. ,,Ik was nog nooit Man of the Match geweest, dat is toch mooi'', vond hij.

Yakubu was vermoeid na de wedstrijd. ,,Het is de derde keer dat je op één moment verliest'', verzuchtte de Ghanees. Toch hebben wij best goed gespeeld. Het was jammer dat Zlatan eruit moest. Mitea is voorin wel snel, maar hij is niet sterk genoeg. Gelukkig kunnen we het in Brugge nog goed maken'', concludeerde hij.

Met een voet in een schoen en een voet in een slipper verliet Zlatan Ibrahimovic het stadion. ,,Maldini stapte op mijn voet. Hij deed het niet expres, maar zijn nop ging door mijn voetbalschoen. Daar zit nu een gat in'', legde hij uit. De spits vermoedt zelf dat hij er slechts een paar dagen last van zal hebben. Door de zwelling echter, paste zijn schoen niet. Ibrahimovic speelde, tot zijn blessure, sterk. ,,Ik kreeg veel ballen, Mitea speelde goed achter me, het ging eigenlijk heel goed. Tot die blessure. Daarna heb ik niet zoveel meer gezien, want ik werd binnen behandeld.''

Over een ding waren de Ajacieden het allemaal eens: over twee weken in en tegen Brugge heeft Ajax plaatsing voor de tweede ronde in eigen hand. ,,Dat wordt spannend'', voorspelde Tomás Galásek alvast.