Menu
Ajacieden waaien uit

Ajacieden waaien uit

Vanwege interlandverplichtingen zijn veel spelers van Ajax de komende tijd niet op de club aanwezig. Zo maken Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel hun opwachting bij het Nederlands elftal, dat in de ArenA uitkomt tegen Schotland en Macedonië.

De kopkracht van Thomas Vermaelen is dit seizoen een gevaarlijk wapen van Ajax. De kopkracht van Thomas Vermaelen is dit seizoen een gevaarlijk wapen van Ajax.

Daar waar Oranje bij twee overwinningen kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika amper kan ontgaan, zijn veel buitenlandse Ajacieden verwikkeld in een hevige strijd voor een WK-ticket. Aanvoerder Thomas Vermaelen bijvoorbeeld mag met België niet te veel punten meer morsen in de concurrentiestrijd met Spanje en Turkije. ,,Het wordt heel belangrijk'', blikt de 23-jarige verdediger vooruit op de komende wedstrijden tegen een andere concurrent Bosnië Herzegovina. ,,Als we twee keer verliezen wordt het lastig. Bij één overwinning wordt het fifty-fifty. Het zou mooi zijn als we twee keer winnen. Ik denk dat we genoeg kwaliteit hebben. Vooral op het middenveld.''
België speelt zaterdag het eerste duel met de Bosniërs in eigen huis. Vanwege een verbouwing is niet het Koning Boudewijn Stadion maar de Cristal Arena de thuislocatie voor de Rode Duivels. Vermaelen is blij met de keuze voor het stadion van Racing Genk. ,,Ik vind het lekker om in Genk te spelen'', geeft hij aan. ,,In het Koning Boudewijn Stadion heb je nog een sintelbaan om het veld. Daar is helemaal geen sfeer en het zit bijna nooit vol. Alleen tegen Spanje zat het stadion vol.''
Ook buiten Europa komen twee Ajacieden in actie. Bruno Silva en Luis Suarez spelen zaterdag met Uruguay de kwalificatiewedstrijd tegen koploper Paraguay. Vier dagen later wacht het duo de uitwedstrijd tegen Chili.
Behalve Stekelenburg, Van der Wiel, Vermaelen, Silva en Suarez maken ook Miralem Sulejmani (Servië), Rasmus Lindgren (Zweden) en Edgar Manucharyan (Armenië) deel uit van de A-selectie van hun land.
Daarnaast zijn Kenneth Vermeer, Rob Wielaert, Siem de Jong en Urby Emanuelson door bondscoach Johan Neeskens opgeroepen voor Nederland B, dat speelt tegen Jong Duitsland en Jong Italië. Darko Bodul (Kroatië onder 21), Vurnon Anita en Jeffrey Sarpong (beiden Jong Oranje), Toby Alderweireld (Jong België), Daley Blind (Oranje onder 19), Danilo Sousa Campos (België onder 19), Lorenzo Burnet, Ricardo van Rhijn, Lorenzo Ebecilio en Florian Jozefzoon (Oranje onder 18) completeren de rest.
Hoewel Ajax de laatste twee wedstrijden tegen Olympique Marseille en NAC Breda uitstekend speelde, vindt Vermaelen de interlandverplichtingen geen hinderlijke onderbreking. ,,Het is vervelender voor de jongens die achterblijven'', legt hij uit. ,,Wij blijven in ons ritme met twee wedstrijden voor de boeg.''
Ajax hervat op zondag 5 april de competitie met het uitduel bij Roda JC. Een week later staat de thuiswedstrijd tegen Willem II op het programma.
Tekst: Coen Heil