Menu
Ajacieden waardevol voor Oranje

Ajacieden waardevol voor Oranje

Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland tegen Rusland met 4-1 gewonnen. In de ArenA keepte Maarten Stekelenburg woensdag zijn vierde interland. Invallers Ryan Babel en Wesley Sneijder waren beide van waarde met een treffer en prima spel.

Klaas Jan Huntelaar was alleen in het laatste kwartier van de partij bij Oranje. Al te veel tijd om zich te manifesteren, was de spits daarmee niet gegund. ,,Na drie kansen was de wedstrijd alweer voorbij’’, analyseerde Huntelaar zijn invalbeurt nuchter. De Ajacied betrad het veld als vervanger van Jan Vennegoor of Hesselink, de speler die zijn interlands tot woensdag vooral verdiende als stormram.

Klaas Jan Huntelaar speelde, inclusief de blessuretijd, alleen het laatste kwartier mee. Klaas Jan Huntelaar speelde, inclusief de blessuretijd, alleen het laatste kwartier mee.

Huntelaar had ook tweemaal onvervalst pech in ‘zijn’ ArenA. Vooral toen de aanvaller onterecht werd teruggefloten tijdens een rush richting doelman Igor Akinfejev. Op appel van zijn assistent-scheidsrechter floot arbiter Mark Clattenburg de aanval af. Huntelaar werd een riante mogelijkheid door de neus geboord. Huntelaar: ,,Wat daar aan de hand was? Ik heb nog steeds geen idee. Volgens mij gebeurde er niet zo veel. Later maakte een tegenstander (Denis Kolodin, red.) nog hands in zijn eigen strafschopgebied. Ook dat had een extra kans voor mij kunnen zijn. Na de handsbal scoorde Rafael van der Vaart de 4-1 uit een penalty.’’

Maarten Stekelenburg keepte tegen de Russen zijn vierde interland. Maarten Stekelenburg keepte tegen de Russen zijn vierde interland.

De drie overige Ajacieden in de selectie van bondscoach Marco van Basten stapten met een voldaner gevoel van het ArenA-gras. Zo keepte Stekelenburg een vlekkeloze partij. Voor de rust kreeg de doelman slechts vijf, zes ballen te verwerken. In het heel wat levendiger tweede bedrijf moest Stekelenburg vaker aan de bak. De Ajacied incasseerde na 75 minuten de 2-1 van Vladimir Bistrov. De tegengoal viel Stekelenburg niet aan te rekenen.

Sneijder feliciteert Babel met de openingstreffer. Sneijder feliciteert Babel met de openingstreffer.

Wesley Sneijder en Ryan Babel gaven met hun invalbeurten heel wat kleur aan het tot aan de rust povere oefenduel. De middenvelder en de aanvaller waren de hele tweede helft van de partij bij Oranje. Sneijder verving rechts op het middenveld Denny Landzaat. Babel nam als linksbuiten de plaats in van Dirk Kuyt. De Ajacied wisselde meermaals van plek met zijn collega-aanvallers Jan Vennegoor of Hesselink, Rafael van der Vaart en later Huntelaar.
Na bijna zeventig doelpuntloze minuten opende Babel de score. Hij bleef na een korte struikelpartij knap op de been, vervolgde zijn dribbel en haalde kort en hard uit. Akinfejev zag de bal in de uiterste hoek van zijn doel verdwijnen: 1-0. Drie minuten later kogelde Sneijder, op aangeven van Babel, de bal snoeihard in het dak van hetzelfde doel. Het Nederlands elftal won ontegenzeggelijk aan dreiging met Sneijder en Babel in de ploeg.

Sneijder zorgde met een hard schot voor de 2-0. Sneijder zorgde met een hard schot voor de 2-0.

,,Ik kan ook niet ontkennen dat de tweede helft heel goed ging’’, analyseerde Sneijder zijn invalbeurt. De bijbehorende lach sprak boekdelen. Toch begon de avond met een teleurstelling. Sneijder, toch een speler in vorm, startte op de reservebank. ,,Natuurlijk ben je teleurgesteld als je op de bank begint. In die situatie hoop je op minuten waarin je jezelf kunt bewijzen. Als je dan mag invallen, is het aan jou om het ongelijk van de bondscoach aan te tonen. Ik hoop dat ik met deze invalbeurt een goede stap heb gezet richting de EK-kwalificatieinterland tegen Roemenië, in maart. Uiteindelijk wil je als sportman alles spelen.’’

Vasili Berezoutski krijgt Babel niet van de bal. Vasili Berezoutski krijgt Babel niet van de bal.

De uitblinker van de laatste Klassieker tegen Feyenoord speelde een uitstekende eenendertigste interland. In 31 landenwedstrijden scoorde Sneijder tot nu toe zes treffers. ,,Ik zit deze periode gewoon lekker in mijn vel’’, gaf de 22-jarige aanvallende middenvelder een reden voor zijn bij vlagen zelfs frivole spel. Sneijder bereidde kansen voor, maar bleek ook opnieuw scherp in de afronding. Nadat Bistrov de spanning in de wedstrijd had teruggebracht, klaarden Joris Mathijsen (kopbal) en Van der Vaart (strafschop) het karwei definitief. Na een onderhoudende tweede helft keerden de 24.589 toeschouwers alsnog redelijk tevreden huiswaarts.

Maarten Stekelenburg was de enige Ajacied met een basisplaats. Maarten Stekelenburg was de enige Ajacied met een basisplaats.

Nederland - Rusland 4-1 (0-0). 68. Babel 1-0 71. Sneijder 2-0, 77. Bistrov 2-1, 80. Mathijsen 3-1, 89. Van der Vaart 4-1
(strafschop). Scheidsrechter: Clattenburg (Eng). Toeschouwers: 24.589.
Nederland: Stekelenburg; Jaliens, Mathijsen, Bouma en Van Bronckhorst; Landzaat (46. Sneijder), De Jong (63. Mendes da Silva) en Seedorf (78. De Cler); Van der Vaart, Vennegoor of Hesselink (78. Huntelaar) en Kuijt (46. Babel).
Rusland: Akinfejev; Anjoekov, Kolodin, Alexei Berezoutski (70. Vasili Berezoutski) en Zjirkov; Bistrov, Semsjov, Biljaletdinov (45. Sitsjev) en Saenko; Titov (58. Aldonin) en Arsjavin (72. Pavliutsjenko).