Menu
Ajacieden wacht nieuw topduel

Ajacieden wacht nieuw topduel

Na het UEFA Cuptweeluik tegen Werder Bremen, wacht de Ajacieden alweer een nieuw topduel. AZ is zondag (12.30 uur) de tegenstander. In Alkmaar moeten beide ploegen winnen om in de kampioensrace te blijven met PSV. Een nieuw spektakelstuk lonkt.

Aan spanning, treffers en strijd geen gebrek tijdens de laatste editie van AZ - Ajax. De laatste keer dat de Alkmaarders gastheer waren voor de Amsterdammers, was sprake van een onvervalst spektakelstuk. De spectaculaire wedstrijd in de Alkmaarder Hout leverde de thuisploeg een 4-2 overwinning op. ‘Alkmaarder’ Kenneth Perez was met zijn twee treffers (de Deen schoot de 3-2 en 4-2 voorbij Ajax-doelman Hans Vonk) de matchwinnaar. Alkmaar zegevierde op 18 september 2005 over Amsterdam. AZ-trainer Louis van Gaal won het van zijn vroegere pupil en aanvoerder Danny Blind.

Dat inmiddels veel is veranderd bij beide clubs lijkt een understatement. Vergeleken met het seizoen 2005-2006 zijn veel zaken veranderd. Perez verruilde het Alkmaarse roodwit voor het Amsterdamse roodwit. Henk ten Cate volgde Blind op en de ooit zo knusse Alkmaarder Hout bestaat niet meer. AZ speelt zijn thuiswedstrijden sinds dit seizoen in het DSB Stadion, het voetbalbastion waarin Ajax zondag debuteert. Ajax en AZ troffen elkaar dit seizoen al in de Amsterdam ArenA. Op 10 december 2006 werden de voetbalfans ook al getrakteerd op een meeslepende wedstrijd. Ajax en AZ besloten de zondagmiddag met een gelijkspel: 2-2.

John Heitinga bekroonde een slimme combinatie met Klaas Jan Huntelaar met de openingstreffer. Na de rust kantelde de wedstrijd. AZ vocht zich met doelpunten van Shota Arveladze en David Mendes da Silva langs de thuisploeg. Huntelaar had met een doeltreffende kopbal het laatste woord. Koploper PSV verzamelde tot nu toe vijf en zes punten meer dan de naaste belagers Ajax en AZ. Ook het minimale verschil tussen de Amsterdamse nummer twee en Alkmaarse nummer drie op de ranglijst, maakt de komende topper extra aantrekkelijk. Ajax kan afstand nemen van AZ, terwijl de Alkmaarders mogelijkerwijs een plek kunnen stijgen op de ranglijst.

John Heitinga hielp Ajax in de laatste ontmoeting met AZ, in de ArenA, aan de openingstreffer. Ajax en AZ besloten het aantrekkelijke duel met een gelijkspel: 2-2. John Heitinga hielp Ajax in de laatste ontmoeting met AZ, in de ArenA, aan de openingstreffer. Ajax en AZ besloten het aantrekkelijke duel met een gelijkspel: 2-2.

Net als Ajax moet ook AZ het zondag stellen zonder een aantal beoogde basiskrachten. Middenvelder David Mendes da Silva en doelman Khalid Sinouh kampen met knieblessures. Oud-Ajacied Joey Didulica is al langer uit de roulatie. Voor de Australiër begon het blessureleed met een hersenschudding, waarna ook verschillende andere blessures de kop opstaken. Ook Barry Opdam is komend weekend veroordeeld tot toekijken. De centrale verdediger is geschorst. De Lissenaar speelde afgelopen donderdag nog een cruciale rol in de UEFA Cupwedstrijd tegen Fenerbahce. Opdam tekende voor de 2-2, een treffer waarmee AZ zich op de valreep toch nog plaatste voor de kwartfinales. De Ajacieden streden dezelfde avond een mooie strijd tegen Werder Bremen. Ajax sloot de Europa Cupavond af met een prima overwinning (3-1). Het was helaas niet genoeg voor een plek bij de laatste zestien.

AZ-trainer Van Gaal voegde recentelijk twee oud-Ajacieden aan zijn selectie toe. Nourdin Boukhari sloot het vorige voetbaljaar af bij Ajax, maar vond in de zomer emplooi bij het Franse Nantes. De Marokkaan beleefde een teleurstellende eerste seizoenshelft in de Franse eredivisie. De linkspoot krijgt de komende maanden van Van Gaal de kans om zijn meerwaarde te bewijzen binnen de AZ-selectie.
Boy Waterman is vooral aangetrokken om een heus Alkmaars keepersprobleem op te lossen. De doelman van Jong Oranje doorliep een deel van de Ajax-jeugdopleiding. Blessures bij Sinouh en Didulica maakten het aantrekken van een nieuwe, betrouwbare doelman geen overbodige luxe. Na het vertrek van ‘uitzendkeeper’ Ronald Waterreus werd de gehoopte, betrouwbare keeper gevonden bij sc Heerenveen.

De statistieken
AZ en Ajax troffen elkaar 28 keer eerder in competitieverband op Alkmaarse bodem. De eerste editie van AZ’67 - Ajax werd gespeeld op 18 mei 1969 en leverde de Amsterdammers een 0-3 overwinning op. Ajax besloot vijftien bezoeken aan de kaasstad met een overwinning. Acht keer eindigde het onderonsje in een gelijkspel. Het laatste gelijkspel dateert van 3 oktober 2004: 0-0. Vijf keer slaagden de Alkmaarders er in thuis te winnen.

AZ - Ajax, de laatste vijf keer:

2005-2006: 4-2
2004-2005: 0-0
2003-2004: 1-1
2002-2003: 1-3
2001-2002: 0-0