Menu
Ajacieden werken aan de basis

Ajacieden werken aan de basis

Ajax 1 is momenteel bezig een goede conditionele basis te leggen voor het nieuwe seizoen. Michael Lindeman, nieuw in de technische staf, legt uit wat er in deze fase van de voorbereiding van de Ajacieden wordt verwacht.

Hoe noem je nou precies zijn functie? Michael Lindeman, met Martin Jol meegekomen van HSV, heeft er eigenlijk zelf ook geen eenduidig antwoord op. ,,In Duitsland noemen ze het Konditionstrainer”, zegt hij na afloop van de dinsdagochtendtraining. ,,Maar dat is meer een echte atletiekterm. Ik werk echt vanuit het voetbalperspectief. Ik zie mezelf gewoon als één van de assistenten van Martin.”

Lindeman laat de spelers tijdens de tweede training baloefeningen doen, maar de meeste tijd wordt besteed aan het loopwerk. ,,We zitten in de eerste fase van de voorbereiding”, zegt de zoon van Ajax Museum-directeur Thijs Lindeman. ,,Het gaat erom dat de spelers nu een basisconditie opbouwen. Daarnaast ligt er veel nadruk op stabiliteit en coördinatie. De ene speler zwabbert enorm met zijn handen, bij de ander is het net of hij met zijn portemonnee onder zijn oksels loopt. Dat is zonde. Spelers moeten zo min mogelijk energie verspelen tijdens het lopen.”

Tijdens de tweede training wordt de selectie opgedeeld in verschillende groepen. Aan de ene kant van het veld houdt conditie- en hersteltrainer René Wormhoudt zich bezig met kracht- en stabiliteitsoefeningen, terwijl Lindeman de lopers begeleid. Met name de jonkies in de selectie moet hij regelmatig intomen. ,,Je gaat te hard Jan-Arie”, hoor je hem zeggen. ,,Veel te hard.”

Lindeman geniet wel van de jongens die graag willen. ,,Ze willen zich laten zien, hè”, zegt hij. ,,Maar je moet ze afremmen, anders hangen ze tegen het einde van de oefening over het hek. Het toont in ieder geval aan dat ze er zin in hebben. Dat is beter dan wanneer ze niet vooruit te branden zijn.”

Onder toeziend oog van Lindeman trokken Siem de Jong en Jan Vertonghen korte sprintjes. Onder toeziend oog van Lindeman trokken Siem de Jong en Jan Vertonghen korte sprintjes.
Er werd ook aandacht besteed aan het loopwerk van onder andere Kennedy en Rob Wielaert. Er werd ook aandacht besteed aan het loopwerk van onder andere Kennedy en Rob Wielaert.
Naast Lindeman, begeleidden Danny Blind en Martin Jol een groep Ajacieden met rek- en strekoefeningen. Naast Lindeman, begeleidden Danny Blind en Martin Jol een groep Ajacieden met rek- en strekoefeningen.
Jol fungeerde tijdens een oefenpartij als scheidsrechter. Jol fungeerde tijdens een oefenpartij als scheidsrechter.
Een duel tussen Ismaïl Aissati en Evander Sno. Een duel tussen Ismaïl Aissati en Evander Sno.
Keeper Sergio Padt krijgt de bal teruggespeeld door Daley Blind. Keeper Sergio Padt krijgt de bal teruggespeeld door Daley Blind.
De training zit er op! De training zit er op!
De training van woensdagochtend wordt achter gesloten deuren afgewerkt. De geplande middagtraining is binnen. De training van woensdagochtend wordt achter gesloten deuren afgewerkt. De geplande middagtraining is binnen.