Menu

Ajacieden zijn nog niet aan het rekenen

Een dag voor het belangrijke duel tegen Valencia in de Champions League houden de Ajacieden zich niet zo bezig met de mogelijke scenario's. Valencia wordt als sterkste tegenstander in de poule gezien, dus verwachten de Amsterdammers een moeilijke wedstrijd.

Voor het eerst in de tweede ronde van de Champions league zit John O'Brien weer bij de selectie. ,,Ik heb alle wedstrijden met spanning zitten kijken, ik was benieuwd hoe ze het zouden doen. Steeds ben ik positief verrast. Ik had er wel vertrouwen in, want ik wist dat we goed konden voetballen. Alleen had ik niet verwacht dat we na vier wedstrijden eerste zouden staan", aldus de Amerikaan.

De eerste wedstrijd die Ajax speelde in de Champions League, thuis tegen Lyon, was O'Brien er wel bij. Daarna raakte hij geblesseerd. ,,Omdat ik de eerste wedstrijd wel heb gespeeld, is het niet raar of anders om na lange tijd weer deel uit te maken van de selectie voor een Europese wedstrijd", vond O'Brien. Tegen Valencia verwacht hij een aantrekkelijke wedstrijd. ,,We willen minimaal een gelijkspel. We moeten kijken of er meer in zit. Valencia zal denken dat ze moeten winnen. Ze spelen uit, ze zullen aanvallend beginnen. Maar ze zullen niet alle remmen los gooien. Ik heb gelezen dat Valencia afgelopen weekeinde een aantal spelers rust heeft gegund. Ze zullen er dus alles aan doen om drie punten te winnen dinsdag."

,,Valencia is een sterke ploeg, ik denk dat het een heel intense wedstrijd zal worden. Tot nu toe hebben we elke wedstrijd in de Champions League kansen gehad om te winnen. We moeten verdedigend goed spelen en oppassen voor hun gevaarlijke spelers. Aimar bijvoorbeeld is een goede dribbelaar en kan veel goede ballen geven, Carew is groot en sterk. Dus ik denk dat het heel spannend wordt, maar wij winnen uiteindelijk met 2-1. Ik hoop het, want de week erop moeten we uit tegen Roma en dat wordt ook geen gemakkelijke."

Ook Rafael van der Vaart maakt weer deel uit van de Champions Leagueselectie. De middenvelder verwacht een moeilijke, maar wel leuke wedstrijd. ,,Ik heb de uitwedstrijd teruggezien op video, Valencia is een erg goede ploeg. We hebben niets te verliezen, ja, we kunnen uitgeschakeld worden, maar niemand had in eerste instantie gedacht dat we ooit zo ver zouden komen", reageerde hij nuchter.

,,Daarbij heeft Valencia de afgelopen weken niet zo goed gepresteerd. Het zou mooi zijn als wij daarvan kunnen profiteren. Wij moeten hun hoge tempo zien te ontregelen. Wij spelen de laatste tijd heel goed, het is ook een kwestie van een beetje geluk. Tegen Arsenal speelden we gelijk omdat zij die dag niet in vorm waren. Dat kan dinsdag ook gebeuren." Van der Vaart heeft nog wat last van zijn teen, die hij op een training afgelopen week licht blesseerde, maar denkt zeker fit te zijn. ,,Ik denk dat het 1-0 wordt, ik maak hem. En gerekend heb ik nog niet, daar ben ik ook niet goed in. Als Arsenal en Ajax winnen, zijn we er toch?"

Andy van der Meyde heeft al drie wedstrijden niet gespeeld, vanwege een schorsing in de competitie. Voor de Europese wedstrijden geldt die schorsing niet, dus zit de aanvaller bij de selectie die maandagmiddag naar Noordwijk is vertrokken. ,,Het is wel anders als je een paar wedstrijden niet hebt gespeeld. Je mist een bepaalde spanning en concentratie. Op een training kun je nog wel eens een man laten lopen, in een wedstrijd gaat dat natuurlijk niet. Dat is het verschil", legde Van der Meyde uit.

,,Ik zou het niet eens zo heel erg vinden als ik niet zou spelen, als we maar doorgaan", aldus Van der Meyde. ,,Het wordt wel een moeilijke wedstrijd. Ik vind Valencia namelijk beter dan Arsenal en AS Roma. De Spanjaarden hebben een voetballende ploeg, ze zijn technisch, hebben een goede opbouw en geven geen ruimte weg. Zij moeten winnen, wij mogen in ieder geval niet verliezen. Maar over alle opties heb ik nog niet nagedacht, we moeten niet teveel gaan rekenen. We moeten ons eigen spel spelen en de kansen die we krijgen benutten. Ik verwacht geen grote uitslag, het wordt 1-0 voor ons."

Chivu is het eens met Van der Meyde over Valencia. ,,Het is het beste team waar ik ooit tegen heb gespeeld, beter nog dan Arsenal. Wij zijn sinds de wedstrijd in Valencia sterker geworden, we kunnen een wedstrijd beter 'lezen'. Daardoor hebben we de laatste drie wedstrijden erg goed gespeeld. We maken nu op het juiste moment de beslissing of we kunnen aanvallen, in plaats van alleen maar naar voren te willen. Dat heeft Koeman ons het afgelopen jaar geleerd", klonk Chivu vol vertrouwen. Maar of ze gaan winnen? ,,Alles kan in voetbal."