Menu
Ajacieden zwerven uit

Ajacieden zwerven uit

Na een pauze van enkele maanden wordt de komende dagen het kwalificatietoernooi op weg naar EURO 2012 hervat en daarmee de jacht op een ticket voor het evenement, dat volgend jaar plaatsvindt in Polen en Oekraïne. Door deze nationale verplichtingen blijft Ajax-trainer Frank de Boer achter met een gemankeerde selectie.

Zo maakt Gregory van der Wiel als enige Ajacied zijn opwachting bij het Nederlands elftal, dat vrijdag in Boedapest aantreedt tegen Hongarije. Vier dagen later treffen beide landen elkaar opnieuw, maar dan in de Amsterdam ArenA. Als de formatie van bondscoach Bert van Marwijk deze duels wint, zet het een belangrijke stap richting de zevende plaatsing op rij voor een Europees kampioenschap. Behalve Van der Wiel behoorden ook Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw tot de voorlopige selectie van 27 man. De vaste doelman van Oranje brak onlangs echter zijn rechterduim en komt waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie. De Zeeuw, die bij Ajax ook niet altijd kan rekenen op een basisplaats, werd uiteindelijk toch gepasseerd.

In tegenstelling tot koploper Nederland in Groep E staat België er in Groep A aanmerkelijk minder florissant voor. Toch zijn de Rode Duivels in deze poule nog niet kansloos voor de tweede plaats achter de beoogde groepswinnaar Duitsland. De ploeg van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld stuit vrijdag in Wenen op Oostenrijk en speelt dinsdag in eigen huis tegen Azerbeidzjan. Als beide partijen in totaal zes punten opleveren, zijn onze zuiderburen geheel terug in de race voor EK-plaatsing.

Miralem Sulejmani is weer in beeld bij de bondscoach van Servië. Miralem Sulejmani is weer in beeld bij de bondscoach van Servië.

Miralem Sulejmani is door de Servische bondscoach Vladimir Petrovic opgeroepen voor de thuiswedstrijd tegen Noord-Ierland en het uitduel bij Estland. De 22-jarige aanvaller is blij dat hij na het missen van het WK weer in beeld is bij zijn land. ,,Ik speelde in november tien minuten mee tegen Bulgarije en ook vorige maand tegen Israël zat ik erbij, maar bleef ik op de bank.” Hoewel de Serviërs in Groep C op de vijfde plaats staan, bedraagt de achterstand op nummer twee Slovenië slechts drie punten.

Christian Eriksen ten slotte doet met Denemarken nog steeds mee om de bovenste plaatsen in Groep H. Zaterdag wacht het talent in Oslo het Scandinavische onderonsje met Noorwegen. Drie dagen later spelen de Denen een oefeninterland in en tegen Slowakije.

Behalve eerder genoemde Ajacieden mist De Boer deze week ook Daley Blind, Lorenzo Ebecilio en Eyong Enoh op het trainingsveld. De twee eerst genoemden spelen vrijdag in Sittard met Jong Oranje een oefeninterland tegen Duitsland. De Kameroener Enoh treedt een dag later met zijn land in en tegen Senegal aan voor een kwalificatieduel voor de Afrika Cup.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees